DOSARUL ZILEI, episodul 71: Calcule politice prezidenţiale

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

23 mai 2014, 06:45
DOSARUL ZILEI, episodul 71: Calcule politice prezidenţiale

Suntem in ultimele trei zile de campanie electorala. Cum va spuneam, aceasta nu a fost o campanie pentru europarlamentare ci un inceput de alegeri prezidentiale. Am aflat astfel, aproape cu certitudine, ca premierul Victor Ponta va candida pentru presedintia Romaniei. De fapt, tot scandalul public din ultimele luni intre premier si presedintele Basescu avea ca motiv alegerile prezidentiale. Basescu l-a obligat pe Ponta sa recunoasca cu jumatate de gura ca va accepta candidatura. Apoi, Basescu l-a executat, zilnic deja, pe seful si premierul PSD, declarand ca nu se va lasa pana nu va muri cu Ponta de gat, pana nu-l va baga la apa, astfel incat, pana in iarna, sa nu mai aiba sanse sa fie ales presedinte. Saptamana viitoare insa incepe adevaratul scandal politic in Romania. In curand se limpezesc apele! Trebuie gasit raspunsul la o singura intrebare: cine se va bate cu Victor Ponta in finala prezidentiala din noiembrie? Discutiile de culise se poarta intre sefii PDL si PNL, Vasile Blaga si Crin Antonescu pe de-o parte si Traian Basescu de cealalta parte. La mijloc se afla si Mihai Razvan Ungureanu, care, chiar daca nu are partid, sta bine in sondajele de opinie. Asadar, toti actorii politici din dreapta scenei politice sunt obligati sa stea la masa si sa gaseasca o varianta sa invinga PSD-ul lui Ponta. Usor de spus, greu de facut. Orgoliile personajelor implicate in negocieri sunt imense, la fel ca dusmaniile si politele pe care vor sa si le plateasca. Sa incepem asadar prezentarea cu lucrurile batute deja in cuie.

Vasile Blaga si Crin Antonescu si-au trimis in ultima vreme bezele politice. Cei doi vor fi obligati de rezultatele slabe de la alegerile europarlamentare de duminica sa inceapa negocierile pentru o alianta electorala. Crin Antonescu, cel mai probabil, va trebui sa-si dea demisia din functia de presedinte PNL si sa-l impuna pe Klaus Johannis la conducerea partidului. Johannis va merge si va negocia cu Vasile Blaga, dublat din umbra de Crin.

Impreuna, PDL si PNL pot strange in acest moment circa 30 la suta din voturile romanilor. Ce se intampla insa cu fostul ministru Catalin Predoiu, anuntat deja de portocalii ca si candidat la presedintie? Cel mai probabil va trebui retras, deoarece, in sondajele de opinie, Klaus Johannis are mai mari sanse sa-l invinga pe Victor Ponta. Insa, ca la matematica simpla de clasa a 4- a, voturile liberalilor si pdl-istilor nu sunt suficiente. Astfel, Johannis, Crin si Blaga vor trebui sa mearga pentru inca o data in viata lor, cu caciula in mana, la masa lui Traian Basescu. Acesta are in maneca un juvete si o dama de caro: juvetele este Mihai Razvan Ungureanu, dama este, evident, Elena Udrea.

Ce se va intampla? Intelegerea poate fi urmatoarea: Blaga, Crin, Basescu si Udrea sunt deja personaje politice expirate, implicate in numeroase scandaluri publice. Asa ca vor fi obligati sa faca un pas inapoi. Basescu va juca inca o data cartea lui Mihai Razvan Ungureanu, fostul sef al Serviciului de Informatii Externe. MRU poate fi impus in fata lui Catalin Predoiu ca si viitor premier al Romaniei in tandem cu prezidentiabilul Klaus Johannis. Asadar, Johannis si MRU versus Ponta. Totul poate fi negociabil insa Vasile Blaga il dispretuieste sincer pe MRU si trecutul sau FSN-ist il poate trage oricand inapoi alaturi de vechi sai tovarasi PSD -isti: Ioan Rus de la Cluj si Ilie Sarbu, seful senatorilor PSD. Blaga insa o uraste si mai sincer pe Elena Udrea si ar putea fi de acord ca doamna de caro sa se retraga din prima linie politica dar sa-l accepte, cu greu, pe Ungureanu.

In fine, Catalin Predoiu ar urma sa faca parte din echipa Johannis- MRU ca si viitor vicepremier, ministru al Justitiei sau ministru de Interne. Astfel, Udrea si voturile Miscarii Populare vor fi folosite de Basescu ca si monede de schimb pentru a ramane in jocurile de putere. Crin va iesi bine din situatia complicata in care se afla, Blaga la fel. Exact ca si in anul 2004, dreapta se poate reinventa cu alte personaje in prima linie. Evident nici Johannis, nici MRU si nici Predoiu nu sunt domnisoare de pension: trecutul lor poate sa aduca la lumina scandaluri deosebit de exotice. De celalta parte, premierul Ponta isi asteapta adversarul: din nefericire pentru el nu va fi Elena Udrea si Traian Basescu, adversarul lui Ponta va fi tocmai sistemul de putere gandit si creat de Basescu in 10 ani.