DOSARUL ZILEI, episodul 72: Cazul Adamescu

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

28 mai 2014, 06:34
DOSARUL ZILEI, episodul 72: Cazul Adamescu

Miercuri, discutam despre razboiul nevazut dintre gastile de afaceristi sustinuti politic. Ceea ce parea imposibil in ultimii 10 ani s-a produs. Unul dintre cei mai devotati moguli ai presedintelui Traian Basescu a fost agatat de procurorii DNA. Dedesubturile dosarului penal pe care il prezentam sunt grele, ca si gradele de ofiteri de pe umerii unor personaje despre care o sa vorbim. Asadar, omul de afaceri Dan Adamescu, proprietarul celei mai mari firme de asigurari din Romania a fost agatat de procurorii DNA intr-un dosar in care este suspectat c-a dat spaga unor judecatori. Anchetarea lui Adamescu este fara precedent deoarece el este si proprietarul unui trust de presa care il sustine fatis pe Traian Basescu. Dar, mult mai important, Adamescu este considerat a fi “omul americanilor”. Sa explicam: compania de asigurari Astra, detinuta de Adamescu, il are ca si consilier special tocmai pe Mark Gitenstein, fostul ambasador al SUA la Bucuresti. Gitenstein, care are origini romanesti, are o relatie speciala cu presedintele Basescu. Dupa ce Gitenstein si-a incheiat mandatul de ambasador, a ramas sa lucreze in Romania pentru Adamescu dar si pentru Fondul Proprietatea, controlat de o serie de fonduri de investitii americane. Ce este si mai surprinzator in dosarul penal al lui Adamescu este faptul ca anchetarea lui a inceput exact in ziua in care vicepresedintele Statelor Unite, Joe Biden, se afla in vizita in Romania. Joe Biden este prieten de 40 ani cu fostul ambasador Gitenstein, au lucrat impreuna 13 ani iar vicepresedintele Biden este cel care l-a adus pe Gitenstein in Romania ca si ambasador.

Prin intermediul lui Gitenstein, presedintele Basescu a ajuns sa aiba o relatie speciala cu vicepresedintele Biden. Afaceristul Adamescu, la randul sau, are relatii apropiate, cum spuneam, atat cu presedintele cat si cu “angajatul” sau Gitenstein. Interesant este ca Joe Biden a tinut un discurs public in care i-a incurajat pe procurorii DNA sa lupte cu toti politicienii corupti, indiferent de nume si pozitii. Iar acum vedem ca “omul Statelor Unite”, acest afacerist Adamescu, a intrat in colimatorul DNA. Ce s-a intamplat de fapt? Dosarul penal al lui Adamescu are legatura tocmai cu firma de asigurari ASTRA. Daca va mai amintiti, fostul sef al Comisie de Asigurari, Daniel Tudor, omul sustinut de Partidul Liberal, a fost acuzat public ca a incercat sa protejeze interesele companiei ASTRA.

Problemele financiare ale companiei de asigurari sunt extrem de complexe, exista indicii ca societatea ASTRA a semnat contracte fictive de reasigurare si ca sume de ordinul zecilor de milioane de euro au fost scoase din firma si duse in paradisuri fiscale. Timp de 5 ani, compania Astra, care detine o cota de piata de circa 40 la suta in Romania, nu a fost controlata de institutii. Lucrurile nu se opresc aici: acest Adamescu l-a acuzat la randul sau, public, pe fostul sef al autoritatii de administrare fiscala ASF, Dan Radu Rusanu, apropiat al PSD-ului, ca a incercat sa-i distruga compania de asigurari. Chiar presedintele Basescu a sarit in apararea “amicului” sau Adamescu si l-a acuzat pe Rusanu de coruptie. Miraculos, in cateva zile, procurii DNA l-au arestat pe Rusanu- acesta se afla acum in arest la domiciliu. Rezulta clar ca cele doua tabere politice, adica cea a PSD-ului si cea a lui Basescu s-au luptat pe fata in afacerea ASTRA.

Basescu a incercat sa-si ajute sustinatorul insa in final procurorii l-au agatat si pe acesta. Putem spune ca ambele tabere politice implicate au fost “impuscate” de procuratura, semn ca DNA-ul nu mai tine cont de partizanatul politic – ii umfla la gramada! Povestea nu s-a incheiat, cum va spuneam de atatea ori, adevaratul motiv al ruperii USL a fost de fapt scandalul din asigurari, de la autoritatea de supraveghere fiscala, cu mize de miliarde de euro. Desi unii oameni apropiati de Crin Antonescu dar si de tabara Basescu au colaborat cu procurorii si se cred intangibili, situatia va degenera, ca si in cazul afaceristului Adamescu. Oamenii de afaceri trebuie sa inteleaga ca niciun politician nu le mai poate garanta libertatea. Anul acesta scapa cine poate si are noroc!