DOSARUL ZILEI, episodul 74: Culisele vizitei vicepreşedintelui SUA la Bucureşti

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

02 iun. 2014, 06:34
DOSARUL ZILEI, episodul 74: Culisele vizitei vicepreşedintelui SUA la Bucureşti

Au venit inca o data americanii la Bucuresti! Este clar ca din acest moment trebuie sa ne simtim in siguranta, rusii nu o sa ne ocupe deoarece avem o armata performanta, multe avioane si scutul antiracheta american deasupra noastra. Putem sta linistiti. Americanii insa ne-au tras serios de urechi si le-au transmis politicienilor romani sa aiba grija sa respecte statul de drept si justitia. Joe Biden, vicepresedintele SUA, a declarat ca Romania a facut progrese in tragerea la raspundere a demnitarilor, dar ca progresele trebuie sa continue.

Cu alte cuvinte, fara limbaj diplomat, Biden a spus ca este bine ca politicienii romani sa fie arestati si ca arestarile trebuie sa continue. Ceea ce se va si intampla, daca aveti cumva vreo nedumerire. Ce inseamna de fapt acest lucru repetat aproape obsesiv si de Ambasada Statelor Unite la Bucuresti? Vorba lui Adrian Nastase: de ce umbla americanii toata ziua cu anticoruptia in gura? Suntem noi, romanii, cei mai corupti dintre toti pamantenii? Nu sutem cei mai corupti, dar cu siguranta suntem cei mai smecheri din regiune, adica spunem una si facem cum vrem noi. Iar americanii si-au dat seama ca sutem mincinosi. O sa va dau cateva exemple, care arata ca politicienii romani inca spera sa scape de puscarie si sa-i pacaleasca pe americani. Asadar, zilele trecute, parlamentarii romani au propus un proiect de lege, prin care agentia nationala de integritate- ANI, al doilea DNA al Romaniei, sa-si piarda din atributii.

Cu alte cuvinte, presedintii de judete- baronii si primarii – vor primi dreptul sa faca parte din consiliile de administratie ale companiilor de stat care se ocupa de utilitatile publice, apa, canal sau regii de termoficare. Smecheria este urmatoarea: legea este pregatita tocmai pentru a-i scapa pe baronii care au fost deja prinsi de agentia de integritate si declarati incompatibili pentru ca s-au amestecat in conducerea acestor regii de stat. Adica faci legi pentru a-i scapa pe hoti! De fapt, agentia nationala de integritate a devenit in ultimele luni tinta directa a parlamentarilor speriati ca aproape saptamanal sunt gasiti cu afaceri, ca si-au angajat neamurile sau alte diverse combinatii. ANI este mult mai vulnerabila decat DNA, pentru ca legea de functionare a institutiei poate fi violata in grup in parlament. Cu DNA-ul, lucrurile sunt mai complicate deoarece, recent, sefa parchetului, Codruta Kovesi, a fost decorata de Ambasada SUA .In plus, DNA-ul te aresteaza cat ai zice peste daca ai cumva de gand sa influentezi dosarele sau sa afectezi cumva activitatea insitutiei.

Chiar si asa parlamentarii se tin tare, indiferent de partidele din care fac parte si continua sa isi bata joc de deciziile justitiei. De exemplu: exista doua sentinte judecatoresti definitive care spun ca senatorii Akos Mora si Stefan Stoica sunt incompatibili. Akos Mora este senator PNL de Mures si a fost gasit incompatibil, din cauza ca firma sa, Moragroind SRL a facut afaceri cu Consiliul Judetean Mures, in timp ce acest Akos era consilier judetean. Cu alte cuvinte el vota bugetul judetului, apoi incasa bani din acel buget. Suma incasata de actualul senator este de aproape 3, 5 milioane de euro. Cu un tupeu inimaginabil, acest Akos Mora refuza sa plece din Senatul Romaniei. El este protejat de colegii sai senatori, care nu vor sa voteze incetarea mandatului. Senatorii sfideaza pe fata justitia. Un om simplu de pe strada, daca ar avea o sentinta definitiva ar fi umflat imediat de politie. Celalalt senator, Sefan Stoica de la Craiova, este protejat si el de colegii sai, exact ca si Akos Mora. Stoica a fost gasit incompatibil, pentru ca a ocupat simultan functia de consilier judetean si director la o companie de stat.

Aceasta bataie de joc din Senatul Romaniei este facuta dinadins, din cauza ca senatorii vor sa se protejeze pe viitor, in alte dosare ANI, si nu vor sa creeze un precedent cu dosarele lui Akos Mora si Stoica. In ce tara civilizata politicienii fac ceva, la propriu, pe deciziile instantelor de judecata? Poate de aceea ne meritam soarta, adica sa fim bataia de joc a Europei si a Statelor Unite si sa fim catalogati, pe nedrept, coruptii lumii civilizate…