DOSARUL ZILEI, episodul 76: Cum s-a îmbogăţit KLAUS IOHANNIS din salariul de profesor

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

04 iun. 2014, 06:36
DOSARUL ZILEI, episodul 76: Cum s-a îmbogăţit KLAUS IOHANNIS din salariul de profesor

Avem o noua vedeta politica! Este Klaus Iohannis, cel care a devenit presedinte al PNL, dupa ce s-a catarat pe cadavrul politic al fostului sau binefacator Crin Antonescu. Herr Klaus, domnul primar de Sibiu, va deveni cel mai probabil si candidatul Dreptei pentru alegerile prezidentiale. In spatele lui Iohannis s-au grupat toti baronii liberali. Urmeaza sa se incoloneze in armata lui Klaus si PDL-isti lui Blaga, atrasi de mirajul neamtului serios si muncitor. Povestea cu neamtul care salveaza Romania face parte din colectia de mituri a poporului roman si face trimitere la venirea pe tronul regatului Romaniei a regelui “Carol I”. Fireste, intre Carol I din dinastia Hohenzolern- Sigmaringen – Gotta si Klaus Iohannis, un simplu profesor de gimanaziu din Sibiu exista o diferenta. Cam de 100 si ceva de ani. Una din calitatile lui Iohannis este asadar seriozitatea – adica omul vorbeste putin spre deloc. Pentru ca vorbeste putin nu spune prostii. La cate tampenii se spun zilnic la televizor in Romania, aceasta este o calitate. A doua calitate a lui Iohannis ar fi cea de bun administrator, deoarece Sibiul a devenit pe buna dreptate cel mai frumos oras al Romaniei, dupa ce a detinut titlul de capitala culturala a Europei in 2007. Nu mai conteaza ca pentru acest lucru s-au cheltuit 10 vagoane de bani si ca multe contracte de modernizare a centrului orasului au fost castigate de niste “baieti destepti”, amici cu primarul Klaus.

Astazi insa o sa vorbim despre documente si informatii cu adevarat importante din cariera de primar a lui Klaus Iohannis la Sibiu. Si anume despre averea sa fabuloasa, dobandita din modestul sau salariu de profesor si apoi de primar. Oficial, profesorul si apoi primarul Klaus Iohannis si sotia sa, care este tot profesoara, au trait in ultimii 20 de ani din salarii modeste de dascali si angajati ai Statului. Tot oficial, cei doi detin 3 case in Sibiu si 3 spatii comerciale, situate in centrul orasului. Cele 3 spatii comerciale sunt inchiriate pe sume de zeci de mii de euro anual unor banci si firme. De fapt, cam toti banii familiei Iohannis provin din aceste chirii, pe care familia le incaseaza inca din anii 1999 – 2000. Cum a ajuns insa profesorul Klauss sa fie un mic mogul imobilar ce detine proprietati in centrul orasului? O parte din poveste poate fi gasita intr-un dosar al Tribunalului Brasov.

Acum exact 19 zile, pe 16 mai 2014, justitia din Brasov a decis ca Iohannis a detinut ilegal, timp de 14 ani, jumatate din imobilul de pe strada Balcescu nr. 29 din Sibiu. Iohannis cumparase imobilul situat in centrul Sibiului de la un anume Ioan Baştea in 1999, pentru suma ridicola de 50 de milioane de lei vechi. Documentele, cat si o sentinta a Tribunalului Brasov, arata insa ca acest Baştea a falsificat un certificat de mostenitor cu ajutorul unui notar si s-a improprietarit pe imobilul de pe strada Balcescu. Apoi, Baştea a vandut jumatate din imobil lui Iohannis, desi nu avea acest drept. Insa, acest Baştea, notarul care a parafat tranzactiile de mostenire si de vanzare, dar si familia Johannis se cunosteau cu totii foarte bine, inca din anii 90. Aici, povestea devine si mai complicata: totul are legatura cu averea fabuloasa a familiei Ghenea Eliseu, un fost comerciant din Sibiu care a fost deposedat de avere de catre comunisti. Familia Ghenea detinea doua proprietati impozante in centrul Sibiului pe strazile Balcescu si strazile Magheru. Sotii Ghenea au murit fara sa aiba mostenitori. Una din slujnicele care munceau in casa familiei Ghenea a fost tocmai soacra primarului Iohannis, o anume Georgeta Lazurca. In 1999 insa, secretarul comunei Porumbacu a emis o adeverinta prin care un anume Nicolae Baştea, mort la acea data, ar fi fost de fapt nepotul lui Ghenea Eliseu, bogatasul din Sibiu. Acest Baştea, decedatul, il avea ca nepot pe Ioan Baştea, prietenul familiei Iohannis. Apoi, au fost produse documente de mostenire si contracte de vanzare- cumparare cu ajutorul unui notar prin care Ioan Bastea si familia Iohannis au ajuns in posesia intregii averi a bogatasului Ghenea Elisei. In final, Ioan Bastea a plecat si el in Statele Unite, unde a si decedat, imobilele fiind administrate in ultimii ani de primarul Klaus Iohannis. Desi pare un film dramatic, documentele puse cap la cap nu pot minti, mai ales ca exista sentinte definitive care arata ca certificatul de mostenitor este fals si contractele de vanzare sunt nule. Acesta este doar un prim episod al aventurilor imobiliare ale neamtului Klaus.