Dosarul zilei, episodul 78: Cooperativa de ŞPAGĂ a liberalului Uioreanu

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

09 iun. 2014, 09:25
Dosarul zilei, episodul 78: Cooperativa de ŞPAGĂ a liberalului Uioreanu

Astazi mergem la Cluj si va prezint detalii din cel mai scandalos dosar de coruptie al ultimilor ani. Liberalul Horea Uioreanu, seful Consiliului Judetean Cluj, a fost arestat pentru spaga. Procurorii au descoperit ca Uioreanu a incasat aproape 250 de mii de euro de la diversi oameni de afaceri, care aveau contracte cu institutia condusa de acesta. Banii au fost platiti in transe, timp de 2 ani, iar o evidenta exacta a spagii era tinuta intr-o agenda secreta. Practic, Uioreanu si-a infiintat o fabrica de mita: afaceristii incasau banii de la Consiliul Judetean pe diverse contracte, in special de constructii. Apoi, ei plateau o spaga de 10 la suta sau 15 la suta, in functie de importanta contractului. Spaga era platita lunar, la incasarea facturilor sau oridecate ori Uioreanu avea cheltuieli. Povestea din spatele acestui dosar este halucinanta. Pionul principal din dosar este acest baiat cu fata blajina care se numeste Razvan Pop. El era baiatul de suflet al presedintelui Uioreanu. Pop fusese angajat ca sofer de Uioreanu inca de acum 15 ani. Cumintel, Razvan si-a dus seful cu masina, i-a facut piata, i-a platit facturile, se ocupa de casa. Uioreanu i-a fost nas la casatorie. Cand Uioreanu a ajuns deputat in 2004, Razvan i-a devenit consilier la cabinetul parlamentar. In 2012, Uioreanu a devenit presedinte al CJ Cluj iar Razvan a primit sarcina de a incasa spagile sefului. Juniorul Razvan Pop nota ca un elev silitor data, suma si persoana de la care lua spaga si, in paralel, sumele restante. Exact ca un functionar de la banca! In paralel, consilierul tine o agenda secreta cu cheltuielile sefului sau Uioreanu: cheltuieli facute evident din spagile incasate. Cand procurorii l-au arestat pe Uioreanu si i-au aratat dovezile zdrobitoare, fostul sef de judet a recunoscut tot.

In acest moment, Clujul este aruncat practic in aer, toata lumea este socata de dimensiunea scandalului. Zeci de oameni de afaceri au fost incolonati si dusi la declaratii la DNA – unde au recunoscut pe rand spagile date politicianului. Uioreanu incasa fara discriminare bani de la toata lumea care avea legatura cu judetul: a luat bani inclusiv de la afaceristul Ioan Bene, asociatul fostului ministru de Interne Ioan Rus, adica de la un PSD-ist. Aceste Bene este acum la puscarie. Ce s-a intamplat de fapt? Cum a fost posibil sa cada o astfel de retea de spaga? Povestea este de-a dreptul banala: consilierul Razvan Pop s-a saturat sa-i faca treaba murdara lui Uioreanu si sa primeasca doar firmituri. Asa ca si-a facut si el o retea personala de spaga. Dar, neatent, in ianuarie acest an, consilierul a cazut in plasa procurorilor DNA in timp ce lua o spaguta de 2000 de euro. Procurorii l-au luat cu frumosul, l-au stors de informatii ca pe o lamaie, apoi au pus pe el tehnica de inregistrare si microfoane. Dupa ce a devenit colaboratorul DNA, consilierul Razvan Pop s-a dus si l-a inregistrat pe Uioreanu si pe toti cei implicati in reteaua de coruptie. Din inregistrari rezulta cum Pop ii provoca pe afaceristi sa recunoasca banii dati spaga acum doi trei ani. Astfel, procurorii au pus cap la cap informatiile din agenda secreta cu inregistrarile in care spaguitorii recunosteau ca au dat banii. Sah mat! Asemenea unui elev silitor, la fel de disciplinat cum nota spagile in agenda, consilierul Razvan Pop a fost un colaborator extrem de cuminte al procurorilor DNA si a distrus practic toata organizatia PNL de la Cluj. Nu intamplator, chiar ironic, Razvan Pop este fiul unui fost ofiter de Securitate. Dosarul spagilor de la Cluj este doar la inceput: liberalul Uioreanu a inteles ca va infunda puscaria si a inceput sa declare ca lua bani pentru PNL, pentru cheltuielile electorale. Interesant este ca cel mai bun prieten al lui Crin Antonescu, un anume Radu Zlati, a fost facut deputat PNL de Cluj in 2012 tocmai de catre acest Uioreanu. Zlati i-a intermediat apoi lui Uioreanu o relatie apropiata cu dl Crin. Foarte apropiata spun sursele de presa din Cluj. Atata de apropiata incat nu-i de mirare sa-l vedem pe Crin Antonescu cum da declaratii la DNA. Revolutia bunului simt a murit strivita de paginile unei agende secrete cu spagi de la Cluj, un final politic aproape poetic, daca nu istoric de-a dreptul.