Dosarul Zilei, episodul 82: Hoţia transpartinică de la Ministerul Agriculturii

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

16 iun. 2014, 06:50
Dosarul Zilei, episodul 82: Hoţia transpartinică de la Ministerul Agriculturii

Stiti cum se decojeste o ceapa? Foaie cu foaie! Asa procedeaza si procurorii DNA zilele acestea cu politicienii. Ii iau pe rand. Nici nu e greu, la cat se fura in Romania. Nu e de mirare ca majoritatea romanilor sunt de parere ca toate partidele sunt o apa si un pamant. Astazi o sa decojim o ceapa politica mare si rosie, plina de coruptie, din judetul Ilfov. Zilele trecute procurorii DNA l-au prins in plasa pe guvidul politic Dorel Benu. El a detinut importanta functie de director al agentiei pentru plati si interventie din ministerul Agriculturii – APIA. Aceasta institutie ruleaza miliarde de euro anual. Benu directiona din pix toate aceste fonduri europene si subventii alocate producatorilor agricoli din Romania. Daca ai o bucata de pamant si vrei sa o muncesti si sa primesti ajutor, cum se intampla peste tot in Europa, trebuie sa faci o cerere la APIA – la agentia de plati. Aici ti se verifica dosarul si daca este in ordine primesti banii. Seful de la APIA, Benu, a fost arestat tocmai pentru ca platea subventii agricole false, adica dosarele de plata erau inventante. Asa au primit subventii agricole inclusiv manastiri din judetul Suceava, care pretindeau ca fac agricultura. Povestea acestui Benu este insa o mica piesa dintr-o retea politica mult mai complexa. In primul rand, seful de la APIA, acest Benu, era liberal, asta chiar daca la Guvernare se afla PSD. Benu a fost pastrat in functie, in mod cat se poate de ciudat, de ministrul Agriculturii Daniel Constantin, pe ideea ca este profesionist. S-a vazut cat de profesionist era, mai ales in luatul spagii! Mai interesant este ca fostul sef APIA face parte din gruparea politica de la Ilfov, condusa de liberalul Marian Petrache.

Petrache este presedintele consiliului judetean Ilfov. Petrache l-a promovat pe acest Benu in importanta functie de la APIA in timpul guvernarii USL, pentru ca se cunosc de la inceputul anilor 90, cand lucrau amandoi ca ingineri la Crevedia, in domeniul agricol. Un alt jupan de la Ilfov care l-a sustinut pe acest Benu la APIA este Cristache Radulescu – prieten cu Petrache. Cristache a fost si el presedintele CJ Ilfov in guvernarea Boc- PDL. In guvernarea portocalie, Benu a ocupat functia de director general adjunct la APIA, insa el conducea de fapt institutia. Asadar, vedem cum Benu era sef la APIA in guvernarea portocalie, a ramas sef in guvernarea USL si era sa ramana sef si in guvernarea PSD- Ponta, daca nu-l arestau procurorii. Asta inseamna sa fi smecher cu adevarat! Cum spuneam, Benu facea parte dintr-un mecanism de coruptie politica mult mai amplu. Protectorii sai, acesti Cristache Radulescu si Marian Petrache, sunt si ei niste smecheri adevarati, atat de smecheri incat Serviciul Roman de Informatii si procuratura nu reusesc inca sa-i prinda. Despre Cristache Radulescu, ofiterii SRI au scris urmatoarele: „prin acţiunile abuzive derulate de către Rădulescu Cristache, care acţionează în interesul unui grup, se afectează interesul public prin dezechilibre în dezvoltarea judeţului Ilfov”. Dincolo de limbajul de lemn al SRI, rezulta ca Radulescu guverna Ilfovul ca pe propria mosie. In 2012 la alegerile locale, Radulescu i-a cedat conducerea judetului prietenului sau Marian Petrache de la PNL. Cei doi aveau acelasi grup de interese alaturi de fosti procurori, judecatori, ofiteri de informatii si afaceristi din Ilfov.

Tot ofiterii SRI sustin ca Radulescu a prejudiciat importante fonduri europene alocate judetului Ilfov. Toate afacerile de la CJ Ilfov ale lui Radulescu, facute intre anii 2008 si 2012, au fost continuate apoi de prietenul Petrache. Pe parcusul anilor 2011 si 2012, atat Radulescu cat si Petrache au fost apoi interceptati de SRI si urmau sa fie anchetati intr-un mega dosar de coruptie. Insa cei doi au fost atentionati de un judecator de la Inalta Curte de Justie ca sunt urmariti de DNA si SRI. Desi Radulescu si Petrache au primit informatii clasificate, au facut aranjamente politice si existau indicii ca au sarvarsit ilegalitati de-a lungul ultimilor ani, cei doi au fost lasati, in mod miraculos, in libertate. Este o pata de rusine atat pe obrazul SRI cat si pentru DNA, faptul ca dosarele gruparii de la Ilfov au fost ingropate, in ciuda probelor clare. Acest dosar este dovada ca in Romania, in ciuda declaratiilor facute fratilor americani, Justitia nu este facuta pentru toti oamenii. Ca, daca ai ochi albastri si furi pentru Sistem, nu intri la puscarie.