Dosarul Zilei, episodul 86: Omul-cheie în scandalul Bercea-Băsescu

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

23 iun. 2014, 06:43
Dosarul Zilei, episodul 86: Omul-cheie în scandalul Bercea-Băsescu

Mircea Basesecu a fost arestat iar Traian Basescu si-a incheiat cariera politica in lacrimi. Asta dupa ce o tara intreaga a vazut cum fratele sau recunostea ca a luat bani de la clanul tiganesc a lui Bercea Mondial din Olt. Fratele presedintelui este acuzat oficial de trafic de influenta: practic, Mircea Basescu a luat spaga cateva sute de mii de euro pentru a-l scoate din puscarie pe Bercea Mondial. Asadar, Basescu nu a fost invins in final de serviciile de informatii, asa cum a spus despre sine fostul presedinte Emil Constantinescu.

Dupa 10 ani de razboi continuu, in care si-a masacrat fara mila toti adversarii, presedintele Romaniei a fost invins de propriul sau frate. “De familie nu te poti apara”, spunea presedintele in 2009, cand acelasi Mircea aparea in scandalul traficului cu armament. Atunci, presedintele s-a luptat public pentru fratele sau, a dat vina pe mogulii de presa in frunte cu Vantu si Voiculescu. A castigat alegerile si a reusit sa-si salveze fratele dintr-un scandal imens. Acum insa, jocul s-a incheiat. Mircea este terminat, presedintele la fel. De fapt, in toti acesti ani, Basescu a avut o singura mare vulnerabiltate, pe propriul sau frate, pe care l-a protejat si l-a ajutat toata viata. Acum, cand ne aflam in mijlocul celui mai mare scandal politic al democratiei noastre de dupa 89 trebuie sa descifram dedesubturile acestei afaceri. O afacere in care se imbina foarte strans minciuna si adevarul. O prima intrebare: Cum a ajuns Mircea Basescu in relatii cu Bercea Mondial? Cum a fost posibil ca fratele presedintelui sa-i fie nas si sa intre in familia acestui individ, despre care se stia ca a fost cercetat de-a lungul anilor in peste 100 de dosare penale pentru evaziune fiscala, hotii sau camatarie? Bercea Mondial era liderul lumii interlope din judetul Olt. Fostul primar al orasului Slatina, Darius Valcov, fost lider al PDL si apropiat al presedintelui Basescu in 2004, s-a luptat de ani de zile cu mafia lui Bercea. Serviciile de informatii, lideri ai partidului democrat si implicit Traian Basescu stiau cine este acest Bercea Mondial. Apoi, serviciile de informatii, care au datoria sa identifice vulnerabilitati la adresa sefului statului, au aflat cu siguranta ce invartea Bercea si i-au spus presedintelui. Si totusi, cum a ajuns clanul lui Bercea Mondial sa fie nasit de fratele presedintelui? Personajul cheie al scandalului nu este acest Marian Capatana, intermediarul spagii, cum s-ar putea crede la prima vedere.

Capatana are rolul lui. Insa personajul cheie al scandalului este tocmai un apropiat al presedintelui Basescu si se numeste Stelica Barna Constantin. Acest Stelica a fost consilier general la primaria Bucurestiului cand Basescu era primar general. Relatiile dintre cei doi sunt extrem de stranse, pentru ca Barna l-a salvat pe Basescu de un dosar penal. Barna a votat in 2004 o hotarare de consiliu general in favoarea lui Basescu in afacerea pasajului Basarab, afacere in care Basescu urma sa fie executat de PSD si Adrian Nastase. Acest Stelica Barna il cunostea dinainte pe Marian Capatana. Cei doi au facut afaceri impreuna. Stelica i-a facut cunostinta lui Capatana cu Mircea Basescu, pe care il stia din casa presedintelui. Au stat ca baietii la un sprit. Apoi, Capatana l-a introdus in final pe Bercea Mondial la masa lui Mircea Basescu. Capatana recunoste aceste lucruri in inregistrarile facute de familia lui Bercea: ca el i-a dus pe toti la masa lui Mircea. Apoi, in ianuarie 2010, Mircea Basescu ii nasea deja nepoata lui Bercea Mondial. Lipeala era deja facuta! Povestea cu spaga a venit dupa arestarea lui Bercea pentru tentativa de omor, cand familia acestuia a intrat in panica. Capatana a luat banii, cei 600 de mii de euro, a tinut pentru el o mare parte. Si, foarte important, restul de bani i-a dus undeva la Bucuresti, nu la Constanta unde locuieste Mircea, fratele lui Basescu. O alta intrebare capitala este cu cine s-a vazut Marian Capatana la Bucuresti? Cel mai bun prieten de la Bucuresti a lui Capatana este acest Stelica Barna care in mod interesant este fratele judecatorului Marin Constantin de la Tribunalul Bucuresti. In final, imi permit un mic sfat daca procurorii si baietii veseli din serviciile de informatii chiar vor sa afle adevarul pot sa-l cheme la o cafea pe dl Stelica Barna. Apropos, domnul este foarte slobod la gura: prima data o sa-l rugati sa vorbeasca iar dupa ce incepe sa spuna ce stie, o sa-l bateti sa taca…