DOSARUL ZILEI, episodul 88: Teoria conspiraţiei, ce au făcut serviciile în cazul Bercea-Băsescu VIDEO

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

25 iun. 2014, 06:27
DOSARUL ZILEI, episodul 88: Teoria conspiraţiei, ce au făcut serviciile în cazul Bercea-Băsescu VIDEO

Socul public al arestarii lui Mircea Basescu a adus cu sine si teoriile conspiratiei, inevitabile intr-un asemenea caz. Presedintele a dat ordin ca fratele sa fie arestat! Serviciile de informatii l-au lasat pe Basescu din brate! Serviciul de informatii al ministerului de Interne a facut inregistrarile cu Mircea, nu clanul Bercea! Sau, clanul Bercea a fost ajutat sa faca inregistrarile. Fantezia comentatorilor si jurnalistilor a luat-o razna. Faptele certe insa spun un adevar simplu: Mircea Basescu a fost in toti acesti ani punctul vulnerabil al presedintelui, pentru ca in repetate randuri s-a lasat implicat in diverse scandaluri si afaceri neclare.

Realitatea este ca fratele presedintelui a reusit sa intre in ultimii 10 ani, ca musca in lapte, in numeroase afaceri dubioase. De fiecare data, a scapat miraculos basma curata! Prima data a fost combinatia imobiliara de la Constanta, facuta imediat dupa ce Traian Basescu a ajuns presedinte. In 2006, societatea Global Business & Investments, detinuta de Raluca Basescu, fiica lui Mircea si nepoata presedintelui, a incheiat un contract dubios de asociere cu Statiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultura din Constanta. Firma familiei Basescu voia chipurile sa faca agricultura. Miza insa era terenul de 30 de hectare al statiunii pomicole. Basestii intentionau sa faca un cartier de locuinte la malul marii – terenul statiunii era situat intre Agigea si statiunea Eforie Nord. Au inceput sa taie copacii, insa pana s-au miscat documentele, a venit criza imobiliara si investitia imobiliara a fost blocata. Afacerea a fost bagata la sertar, terenul insa le sta la dispozitie in continuare. Apoi, prin 2007 si 2008, Mircea Basescu se ocupa oficial de fabrica de procesat pui din portul Constanta. Fiica sa, nelipsita Raluca, se asociase cu un anume Sorin Trasca. Acest Trasca detine numeroase depozite in portul Constanta. Trasca este, inca din 2004, omul de incredere al lui Mircea Basescu.

Afacerile fratelui presedintelui din port au alimentat speculatiile despre influenta sa in toate combinatiile facute aici. In acea perioada, Mircea Basescu era vazut tot mai des, nu intimplator, in prezenta vamesului Iulian Teseleanu, fostul sef al Vamii Agigea si vamii Mihai Kogalniceanu. Teseleanu, care este milionar in euro declarat, va aparea mai tarziu la bratul lui Mircea Basescu la botezul nepoatei lui Bercea Mondial. In 2009, explodeaza bomba afacerii cu armament. Mircea Basescu se invartea in anturajul lui Aurel Cazacu, fostul sef al regiei de armament ROMARM din ministerul Economiei. Cum-necum, Mircea a fost convins sa intre actionar intr-o societate alaturi de fiica lui Cazacu. Intamplator sau nu, in ianuarie 2009, peste 1600 de tone de munitie aduse cu vaporul din Taiwan au fost descarcate si depozitate in spatiile detinute in portul Constanta de firma aceleiasi fiice a lui Mircea Basescu. Cel care a adus munitia in Romania este un anume Cornel Purcarea, prietenul lui Aurel Cazacu, seful ROMARM. Presa a relatat ca munitia de razboi ar fi trebuit sa fie distrusa intr-o unitate speciala a regiei Romarm, lucru care nu s-ar fi intamplat. Mai mult, afaceristul Purcarea era asociat cu un cetatean arab pe nume Imad Kebir, de aici s-au nascut toate speculatiile legate de traficul cu armament. Presedintele Basescu a iesit public si i-a cerut fratelui sau Mircea sa se dezica de anturajul dubios, ceea ce Mircea a si facut. Dosarul traficului cu armament a fost musamalizat odata ce Basescu a castigat al doilea mandat de presedinte. Dupa un an si jumatate, un alt dosar amplu lovea Portul Constanta. Au fost arestati pentru coruptie secretarul general al Ministerului de Interne, pdl-istul Laurentiu Mironescu, seful Portului Constanta – Eugen Bogatu si o multime de vamesi. Despre Mironescu se stia ca este un cunoscut al familiei Basescu.Vamesul Iulian Teseleanu, prietenul lui Mircea Basescu, a fost retras din functia de sef al vamii Agigea cu putin timp inainte de arestari. Alti subordonati de-ai sai nu au fost atat de norocosi. De aici, s-au nascut suspiciunile ca ancheta din portul Constanta s-a oprit exact la usa lui Mircea Basescu si ca dosarul a fost directionat catre niste tapi ispasitori. Si acest dosar zace in instantele de judecata. Adunate la un loc, toate aceste informatii publice despre afacerile lui Mircea Basescu duc la o concluzie: fratele presedintelui si-a cautat-o cu lumanarea. Fiind convins ca nu i se poate intampla nimic, s-a amestecat in lumea interlopa a clanului Bercea Mondial. De aici, nici macar Traian cel Mare, stapanul dosarelor, nu l-a mai putut salva.