DOSARUL ZILEI, episodul 9: PSD şi baronii penali

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

24 ian. 2014, 09:57
DOSARUL ZILEI, episodul 9: PSD şi baronii penali

Traian Basescu nu are nevoie sa-si faca un nou partid politic. Partidul sau exista si se numeste Procuratura pentru Majoritatea Presedintelui- PMP. In acest moment, procurorii – cu sau fara voia lor (asta este alta discutie) – sunt cei mai buni agenti electorali ai presedintelui Basescu. Asta, pentru ca procuratura este pe cale sa distruga din temelii clasa politica. Astazi o sa va prezint in premiera lista baronilor locali ai PSD cu dosare penale si procese in justitie. Daca acesti baroni si sefi de consilii judetene intra la puscarie sau isi pierd functiile, partidul Social Democrat va deveni istorie. Cel mai greu baron PSD care sta cu sabia deasupra capului este vicepremierul Liviu Dragnea. Pana la sfarsitul anului, Dragnea va afla daca va mai ramane in politica, el este judecat pentru fraudarea referendumului din 2012. Zilele trecute, Nicusor Constantinescu – presedintele CJ Constanta a fost pus sub acuzare pentru abuz in serviciu. Constantinescu ar fi cheltuit ilegal 5 milioane de euro. Baronul PSD mai este judecat intr-un dosar de coruptie, alaturi de primarul Radu Mazare. Cei doi sunt acuzati ca au facut retrocedari ilegale de terenuri cu prejudicii de peste 100 de milioane de euro. O alta vedeta a PSD este Gheorghe Bunea Stancu- presedintele CJ Braila. Bunea Stancu va afla saptamanile urmatoare daca ramane in functie, el este trimis in judecata pentru conflict de interese. Paul Stanescu este un alt greu al PSD in teritoriu. El este presedintele CJ Olt si este cercetat de procurori pentru finantarea echipei de fotbal din localitate cu peste 2 milioane de euro. Mostenitorul politic al vicepremerului Dragnea este Marian Oprisan, noul sef al baronilor locali ai PSD. Oprisan este sef la CJ Vrancea de 14 ani. El se lupta in justitie inca din 2006, cand a fost trimis in judecata pentru atribuirea ilegala de contracte de asfaltare a drumurilor din judet.

Interesant este ca nu doar baronii PSD cu vechime in politica au probleme cu legea. In 2012, USL a reusit sa obtina aproape toate functiile de presedinte de consiliu judetean din tara. PSD a invins PDL chiar si in judetele in care baronii portocalii faceau legea, juniorii politici Adrian Tutuianu si Adrian Duicu au fost alesi presedinti de CJ la Dambovita si Mehedinti. In cateva luni numai, Tutuianu a fost acuzat de trafic de influenta in dosarul senatorului PSD Ion Stan, cel care a fost arestat pentru luare de mita tocmai in timpul campaniei electorale. Colegul sau Duicu, de la Mehedinti, se judeca pentru acuzatii de conflict de interese. Pentru incompatibilitate este judecat si Ioan Cindrea, un PSD- ist cu vechime si presedinte al CJ Sibiu. Pe vremea in care era deputat, Cindrea si-a angajat nevasta la cabinetul parlamentar. Un alt lider social democrat din zona Banatului are probleme penale dar si cu justificarea averii sale de milioane de euro. El este Titu Bojin, presedintele CJ Timis. Numele sau este vehiculat in mai multe dosare privind atribuirea unor contracte de lucrari si servicii, atat la CJ Timis dar si la Directia Apelor Banat, unde Bojin a fost director. Cea mai grea situatie o are insa baronul de la Arges, Constantin Nicolescu, presedinte de CJ si el. Nicolescu a fost condamnat anul trecut la 3 ani si 4 luni de inchisoare pentru coruptie, iar intr-un alt dosar, la 1 an de inchisoare cu suspendare. Sansele ca Nicolescu sa scape de puscarie sunt minime. Alte probleme cu legea au si Nicolae Badalau, baronul de la Giurgiu, senatorul PSD fiind acuzat de luare de mita, precum si importantii lideri PSD de la Bucuresti, Marian Vanghelie – primarul sectorului 5 si Ecaterina Andronescu – sefa organizatiei Bucuresti. Primarul “care este” nu-si poate justifica averea iar fostul ministru al Educatiei se judeca pentru acuzatii de incompatibilitate, Andronescu a fost in acelasi timp si rector al universitatii Politehnice si parlamentar. La capitolul mari rechini ai PSD cu probleme penale se incadreaza si Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, trimis in judecata pentru coruptie.
Ultimele condamnari de la Inalta Curte de Justitie nu sunt de bun augur pentru toti acesti baronii PSD. Maine o sa va arat insa cum procurorii au ciuruit si Partidul National Liberal – care a ajuns sa aiba cei mai multi ministri acuzati de coruptie