DOSARUL ZILEI, episodul 90: Cum să ajungi BARONUL NR 1 al PDL VIDEO

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

01 iul. 2014, 06:36
DOSARUL ZILEI, episodul 90: Cum să ajungi  BARONUL NR 1 al PDL VIDEO

 

Asemenea marilor gangsteri americani – cum ar fi Al Capone- baronii politici ai Romaniei au fost arestati sau pusi sub acuzare pentru infractiuni minore in comparatie cu afacerile grele pe care le-au facut. Va spuneam ca primarul Gheorghe Stefan alias Pinalti, baronul Moldovei, este acuzat de procurorii DNA ca a sifonat bani publici printr-o firma de familie. Pinalti este exact in situatia lui Al Capone, cel arestat pentru evaziune fiscala, desi gangsterul facuse crime oribile. Baronul Pinalti este acuzat pentru niste maruntisuri, chiar daca exista indicii, pe care si serviciile de informatii le au, ca familia lui Pinalti are legaturi si afaceri cu oamenii mafiei din fosta Yogoslavie. O sa va prezint in continuare un hatis de legaturi, de personaje si afaceri halucinante. In 2007, fiul lui Pinalti – Gabriel Stefan- intra intr-o afacere cu o societate anonima din Cipru numita ALTARIA. Compania offshore ALTARIA este o casuta postala controlata de un cetatean sarbo- croat, pe nume Damir Fazlic. Jurnalistii din Croatia si Serbia l-au descris pe Fazlic drept unul dintre capii mafiei iugolslave, un mafiot insa din categoria gulerelor albe, care are relatii cu mediile politice de la Belgrad, din Albania, din Kosovo si Croatia.

Acest Fazlic este implicat in afaceri cu energie in Balcani. Tot cu energie se ocupa in 2006 si 2007 si fiul lui Pinalti desi, surprinza, avea numai 25 de ani. Stefan era asociat al celebrei firme Green Energy, unul din baietii destepti din energie. Fiul baronului cumpara energie ieftina de la stat si o revindea cu profituri uriase. Este greu de crezut ca la varsta de 25 de ani Pinalti junior avea habar cu ce se mananca combinatiile cu energie. Fiul lui Pinalti il avea ca partener in firma Green Energy pe un anume Lucian Badescu care este, la fel, fiul generalului SRI Dumitru Badescu. Badescu senior este adevaratul smecher din aceasta poveste. Interesant este cum mafia iugoslava, prin intermediul sefului ei Damir Fazlic, vine si face afaceri tocmai cu familia unui general SRI… Oare ce spun fostii colegi activi la SRI ai generalului Badescu? Cert este ca, pe parcursul anilor 2007 si 2009, fiul baronului Pinalti si fiul generalului Badescu au facut afaceri si tranzactii cu gruparea mafiota sarbo- croata reprezentata de Damir Fazlic. Compania Green Energy a fost preluata de o societate anonima, inregistrata tot in Cipru, pe nume Renovatio Trading.

Compania Renovatio avea aceeasi adresa ca si companiile Altaria sau Rudnap, controlate de mafiotul Fazlic. Ca sa intelegem dimensiune afacerii trebuie sa stim ca sarbo croatul Fazlic este nepotul lui Jovica Stanicic (Stanisici), fostul sef al Securitatii din Serbia in timpul dictaturii lui Slobodan Milosevici, adica in timpul razboiului din fosta Iugoslavie. Damir Fazlic pozeaza intr-un om de afaceri de succes, dar in jurul lui izbucnesc anual scandaluri grele de coruptie. Ani de zile, presa din fosta Iugoslavie a relatat afacerile lui Fazlic cu liderii lumii interlope din Balcani, cum ar fi Hryoje Petrac – liderul lumii interlope din Croatia sau Vojin Lazarevici capul mafiei din Muntenegru. Exista dovezi ca societatile anonime cipriote Sentono, Balmeram si Poligraf Investment in spatele carora se afla Damir Fazlic sunt implicate in contrabanda cu petrol si armament. Acelasi Fazlic apare in relatii cu Naser Oric, fostul sef al armatei bosniace sau cu fostul premier al Albaniei, Sali Berisha, ambii implicati in scandaluri de coruptie.

Toate aceste informatii sunt publice – documentele pe care noi le prezentam acum sunt si ele publice – asadar era extrem de usor pentru Pinalti si mai ales pentru generalul SRI Dumitru Badescu sa le afle! De ce si-au lasat copiii insa Pinalti si Badescu sa faca afaceri cu reprezentantii mafiei iugoslave este greu de inteles! De ce aceste afaceri care miros a spalare de bani a mafiei iugoslave in Romania nu sunt anchetate de DNA? Informatiile din mediul politic arata insa ca baronul Pinalti il cunoaste foarte bine pe Damir Fazlic, cei doi s-ar fi intalnit in ultimii 7 ani de multe ori la Timisoara. La una din intalniri in 2013, a participat si deputatul PSD de Piatra Neamt Ionel Arsene. Totusi, raman intrebarile urmatoate: cum si de ce a ajuns mafia iugoslava in relatii cu Pinalti si cu generalului SRI Badescu? Un prim raspuns este faptul ca, in 2009, baronul Pinalti devenea, prin interpusi, unul dintre jucatorii cei mai influenti din sectorul energetic. Pinalti promovase politic un secretar de stat in ministerul Economiei care se ocupa de domeniul energetic si pusese si seful peste importanta companie Transelectrica – distribuitorul national de energie. Familia lui Pinalti a inceput subit sa dezvolte parcuri cu energie eoliana si apoi sa le vanda mafiei iugoslave intr-o adevarata suveica financiara extrem de complicata! Maine o sa aflam cum a ajuns mafia iugoslava sa controleze zeci de afaceri din domeniul energiei regenerabile in Romania…