DOSARUL ZILEI, episodul 92: Metoda Pinalti VIDEO

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

03 iul. 2014, 07:57
DOSARUL ZILEI, episodul 92: Metoda Pinalti VIDEO

Continuam azi episoadele dedicate operei si activitatii baronului de Neamt, Gheorghe Stefan, alias Pinalti, cel mai gospodar baron al patriei. Va spuneam ca procurorii DNA au inceput timid sa verifice activitatea acestuia, desi, de 10 ani cel putin, primarul de la Neamt se ocupa de afaceri grele. Astazi o sa trecem in revista activitatea de primar a lui Pinalti. Una din legendele politice care circula in Romania este aceea ca baronii locali, chiar daca sunt hoti, fac totusi lucruri bune pentru oameni. Asa zice lumea satula de politicieni! Asa pretind de exemplu primarul Radu Mazare, Marian Oprisan de la Vrancea sau Pinalti de la Neamt. Insa, cand te uiti cu atentie in orasele si judetele pe care acestia le stapanesc, te iei de cap. La Constanta iti rupi masina in gropi, Mamaia este o mare mizerie de statiune turistica cu preturi ca pe Costa de Azur.

La Neamt, baronul Pinalti a reusit performata sa puna pe butuci Primaria. Cum? Foarte simplu: a luat credite din banci de peste 50 de milioane de euro, pentru a finanta diverse lucrari si investitii neprofitabile. 50 de milioane de euro, pentru un oras ca Piatra Neamt, este o suma colosala. Gradul de indatorare al orasului era de aproape 30 la suta la sfarsitul anului 2012. Adica, locuitorii din Neamt vor plati ani de zile prostiile administratiei lui Pinalti. Dar se duc la vot si il aleg. Baronul lua credite de la banci pe banda rulanta si, in paralel, primea sume imense de la bugetul statului in timpul guvernarii portocalii. Cat timp Pinalti a fost jupan la PDL iar Elena Udrea ministru, suveica a functionat perfect. La Neamt se fura la doua maini! Acum, nimeni nu mai este dispus sa pompeze tone de euro in proiectele fantastice ale lui Pinalti, cum ar fi celebra telegondola a orasului Piatra Neamt pe care nu o foloseste nimeni. Pe langa datele publice care arata ca primaria are datorii de 50 de milioane de euro la banci, la acestea se adauga alte 21 de milioane de euro, ce reprezenta datorii pe care firmele detinute de primarie le au catre Stat sau furnizori. Situatia este dezastruoasa pentru regia de transport local din Piatra Neamt sau pentru regia de termoficare din oras, care furnizeaza caldura locuitorilor pe timpul iernii. Cea mai capusata companie a primariei Neamt este Perla Invest SRL- societatea folosita de Pinalti pentru investitiile in turism. Compania Perla Invest primea bani de la primarie sau de la ministerul dezvoltarii condus de Udrea, apoi facea diverse proiecte fantastice. Banii se scurgeau de la Perla Invest SRL catre alte diverse companii de constructii capusa, apropiate PDL Neamt. Perla Invest a avut pierderi intre anii 2006 si 2012 de peste 2, 7 milioane de euro. O alta firma gestionata de baronul descurcaret si bun afacerist Pinalti este Compania Municipala de Investitii Urban SA.

In ultimii ani, Urban SA a avut pierderi de 3 milioane de euro si datorii totale de circa 5 milioane de euro. Compania care se ocupa de spatiile comerciale din Piatra Neamt este Locatiserv SRL. Aceasta are datorii de peste 1 milion de lei. Companiile care incaseaza banii de parcare din oras si compania de salubritate a orasului sunt distruse si ele. Compania care da caldura locuitorilor din Neamt, Aqua Calor se afla in faliment, la fel ca si compania care administreaza domeniul public al orasului Piatra Neamt, SC Publiserv. Tot in faliment este si compania Locato, cea care administreaza locuintele primariei. Compania Locato are datorii de peste 1 milion de euro. Ce se intampla la primaria Piatra Neamt este de fapt un dezastru. Compania de transport local Transurban SA local a dat si ea faliment. Si, ca jaful sa fie complet, terenurile si cladirile societatii de transport au fost preluate de firma Strong Montaj, detinuta de familia baronului Pinalti. Dezastrul de la Neamt este si mai surpinzator, in contextul in care orasul si judetul au primit in guvernarea PDL bani sub forma de proiecte in valoare totala de, atentie, 350 de milioane de lei, circa 100 de milioane de dolari. Asta pentru un oras cu 100 de mii de locuitori! Aceasta este lista completa cu proiectele sifonate in judetul Neamt!!! Doar pentru restaurarea centrului istoric baronul Pinalti a cheltuit peste 12 milioane de euro. Evident, se impune intrebarea: ce s-a facut de fapt cu acesti bani si cat au costat in mod real proiectele baronului Pinalti! Daca s-ar face un dosar penal pe aceasta tema, procurorii ar trebui sa investigheze 3 ani de acum incolo. Timp suficient ca Pinalti sa se retraga, milionar fiind, intr-o tara calda si indepartata!