DOSARUL ZILEI, episodul 95: Afacerile din Portul Constanţa

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

09 iul. 2014, 09:25
DOSARUL ZILEI, episodul 95: Afacerile din Portul Constanţa

Cele mai placute momente ale meseriei de jurnalist sunt acelea in care ii prinzi pe politicieni cu „minciunica”. Sau atunci cand ii prinzi in momentele de maxima demagogie si ipocrizie. Ce parere putem avea despre un politician care spune ca, de exemplu, Radu Mazare- primarul Constantei este un mafiot si vrea sa fure portul Constanta? Asta, in conditiile in care familia acelui politician face afaceri tocmai in Portul Constanta si la un moment dat a avut legaturi cu apropiatii lui Mazare. Cum ar veni: una spunem la televizor si alta fumam acasa! O sa va prezint azi un astfel de dosar de demagogie politica pura. Numele politicianul prins cu „demagogia” in poseta este doamna Andreea Paul Vass de la PDL, mana dreapta a presedintelui Vasile Blaga. O sa plecam de la cel mai mare scandal politico- economic al ultimelor luni, razboiul pe controlul Portului Constanta, o afacere de cateva miliarde de euro.

In conflict sunt implicati Radu Mazare, cel care vrea sa treaca Portul in subordinea Primariei Constanta, baietii din serviciile de informatii si o grupare de afaceristi foarte puternica – afaceristi care detin societatile autorizate sa faca operatiuni portuare in Portul Constanta. Acesti operatori portuari ruleaza miliarde de euro. Ei si, total intamplator, liderul PDL Andreea Paul Vass s-a implicat direct in acest scandal al portului Constanta, aparent dezinteresata. Dansa a declarat initial ca in spatele lui Victor Ponta se afla mafia lui Oprisan si Radu Mazare. Doamna Paul a initiat o apoi contestatie a legii, prin care Mazare vrea sa puna mana pe 20 la suta din actiunile portului Constanta. Toate bune si frumoase. Insa doamna Paul nu este chiar singura pe lume. Acum cativa ani s-a casatorit cu domnul Cristi Paul, un om de afaceri extrem de influent si necunoscut opiniei publice. Cristi Paul, sotul Andreei, si fratele acestuia Dan Paul sunt baietii unui anume domn Viorel Paul, decedat in 2011. Acest Viorel Paul, un personaj extrem de influent in anii 90, a privatizat imediat dupa Revolutie compania de stat ROMCONTROL – fostul oficiu comunist pentru Controlul Marfurilor de import si export. Cand vorbim despre comunistii de la import- export ne putem gandi linistiti si la baietii cu ochi albastri. Acum, sotul doamnei Andreea Paul Vass de la PDL si cumnatul acestui Dan Paul sunt implicati in numeroase afaceri, de la brokeraj la consultanta si expertize. Cumnatul Dan Paul este insa seful familiei pe linie de afaceri. Acesta este partenerul de afaceri al constantenilor Sorin Greavu si Victor Baldescu. Asa ajungem si la Portul Constanta.

Cumnatul Dan Paul este si administratorul companiei ROMNED Port Operator Constanta, unul dintre cei mai mari operatori portuari din Romania. Familia Paul are asadar si ea interese in portul Constanta. La randul lui, acest Baldescu este si principalul beneficiar al concesionarii plajelor de pe litoral. Baldescu este, ca orice om de afaceri de succes din Constanta, legat de gruparea de afaceristi apropiata de Mazare. Si uite asa, prim vicepresedinta PDL Andreea Paul are dreptate, deoarece, la Constanta, nu poti sa misti un deget in afacerile mari fara sa dai de interesele lui Mazare. Insa nici gruparea din care face parte cumnatul Andreei Paul nu este tocmai usa din biserica. Dan Paul, Sorin Greavu, acest Baldescu – alaturi de Gabriel Comanescu, al treilea om ca bogatie din Romania – care are si el interese in Port, se lupta cu Mazare tocmai pentru a-si proteja interesele si avantajele din port. Mazare vrea evident sa le torpileze afacerile. Imaginati-va cati bani se castiga din operatiuni portuare de import si export, in conditiile in care exista doar cateva firme mari agreate sa faca astfel de afaceri in portul Constanta, al doilea port ca marime al Europei si principala poarta de intrare in Comunitatea Europeana. Ca o paranteza, nici fratele presedintelui – arestatul Mircea – impreuna cu asociatii sai nu sunt straini de aceste operatiuni portuare. In concluzie nici Mazare, bufonul politic national, nu ar fi strain de interesele din port dar asta nu inseamna ca el minte atunci cand spune ca se lupta, la randul lui, cu baietii destepti din portul Constanta. Baieti care miros de la o posta a interese politice portocalii. Acum, in ceea ce o priveste pe doamna Andreea Paul Vass, pe care personal o apreciez pentru studiile sale, nu o putem banui de prea multa inocenta in afacerea portului Constanta. Asta, daca nu cumva nu stie ce afaceri face familia sa! Problema Andreei Paul Vass este ca nu pare o doamna chiar atat de (ne)stiutoare pe cat ar vrea sa para. Parerea mea!