Dosarul Zilei, episodul 96: Garanţiile SUA şi influenţa Moscovei

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

10 iul. 2014, 06:29
Dosarul Zilei, episodul 96: Garanţiile SUA şi influenţa Moscovei

Vicepresedintele SUA Joe Biden, imbracat in geaca de piele de aviator, ne-a asigurat in vizita sa la Bucuresti ca Statele Unite au o datorie sacra pentru a proteja Romania in fata posibilelor agresiuni ale Rusiei. Problema este ca toate garantiile americane spuse pe gura nu valoreaza o ceapa degerata. Vecinii polonezii s-au prins repede ca americanii ne spun povesti frumoase de adormit copiii. Ministrul de externe polonez Radoslaw Sikorsky a fost inregistrat intr-un restaurant din Varsovia cand spunea ca „alianţa polono-americană nu face nici două parale si ca este o mare vrajeala care le creeaza polonezilor un fals sentiment de securitate… O să intrăm în belele cu germanii şi cu ruşii şi vom crede că totul e super doar pentru că le-am făcut sex oral americanilor. Suntem nişte rataţi”.

Acum, in ce priveste Romania ultimilor ani, adevarul este ca toti politicienii importanti striga in gura mare ca sunt pro americani. Nu avem oficial nici un politician pro rus. In realitate, Rusia, serviciile de informatii rusesti – FSB lui Putin – dar si banii companiilor rusesti au penetrat pana in maduva, cu mare usurinta, clasa politica romaneasca. Azi am sa va prezint cateva informatii de suprafata, la vedere sa spunem, despre interesele rusesti din zona infrastructurii si transporturilor. Vi-l prezint prima data pe Lucian Sova, deputat PSD de Bacau. Sova este secretarul comisiei de infrastructura si trasporturi din Camera Deputatilor si membru in importanta comisie de industrii. Deputatul Sova este protejatul sforarului Viorel Hrebenciuc, cel care pozeaza in eminenta cenusie a PSD.

Chiar daca vremurile de glorie ale lui Hrebenciuc au cam apus, el nu este scos total din jocul de influenta politic. Acest deputat Sova a ocupat si importanta functie de director general al directiei de transporturi din cadrul ministerului Transporturilor in timpul guvernarii Nastase, intre anii 2002 si 2005. Sova reglementa toate activitatile de transport rutier din tara. Legaturile sale cu gruparea PSD de la Bacau sunt evidente: cu Hrebenciuc, cu Miron Mitrea – fostul ministru al Transporturilor dar si cu Iulian Iancu, un alt smecher politic cu interese in domeniul energiei. Gruparea PSD de la Bacau, din care facea parte Corneliu Iacubov sau fratii Sechelariu este cunoscuta ca avand simpatii rusesti. Insa deputatul Lucian Sova a mers pana la capat: a devenit partener de afaceri cu un cetatean rus pe nume Boris Golovin in compania Regional Romlines SA Bucuresti, o companie care se ocupa cu transportul rutier. Golovin este fost colonel în trupele Spetnatz – GRU – serviciul de spionaj al armatei ruse. Ce cauta un ditamai deputat de Bacau, un om important pentru PSD in Parlament si in zona trasporturilor in coniventa cu ofiterul rus Golovin??? Din prisma functiei, acest deputat Sova are acces la informatii si date extrem de importante din ministerul Transporturilor! Cat despre rusul Golovin, este bine de stiut ca a aterizat in Romania la mijlocul anilor 90.

Ofiterul „in retragere” Golovin este un intermediar si pentru diversi oligarhii rusi cu interese in Romania. Golovin a fost amestecat in afaceri cu petrol, cu gaze, cu carbune, in domeniul transporturilor, in imobiliare sau industrie grea. Se vede treaba ca rusul face de toate si, practic, nu se ocupa cu nimic. Pentru ca slujba lui este de fapt alta. Ca un detaliu amuzant, acest Golovin, alaturi de ofiţerii KGB Anatoli Patron, Iuri Ustonov şi Alexei Voskoboi, au fondat o banca in Romania, Nova Bank dar şi Centrul de Afaceri Româno- Rus – acuzate de spălare de bani. Cum ar veni, toata floarea spionajului rus de la Bucuresti avea nevoie de un centru de afaceri la vedere.

Cert este ca acest Golovin a reusit sa penetreze Statul roman pana la varf, sub nasul serviciilor de informatii romanesti. Peste tot unde a trecut a lasat in urma sa scandaluri. A ajuns chiar pana in anturajul oamenilor din preajma presedintelui Basescu. Numele sau a fost implicat in afacerile ofiterilor SRI arestati la Prahova sau in legatura cu mogulul energiei ieftine Bogdan Buzaianu. In final, in ceea ce priveste gruparea PSD de la Bacau si pe deputatul Lucian Sova, asociatul ofiterului Golovin, nu pot sa nu reamintesc mesajul lui Putin, bossul de la Kremlin a spus asa: suntem pregatiti pentru aprofundarea legaturilor politice, economice si umanitate cu Romania. S-a inteles dragi tovarasi?