DOSARUL ZILEI, episodul 98: Aspiranţi la Preşedinţie (II)

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

15 iul. 2014, 08:36
DOSARUL ZILEI, episodul 98: Aspiranţi la Preşedinţie (II)

Continuam azi lista de candidati la presedintia Romaniei cu alte personaje din dreapta politica, cu cei din stanga si cu prezidentiabilii cu ochi albastrii! Avem si de acestia! Ca o paranteza, trebuie stiut ca de doua saptamani liberalii si portocalii de la PDL se cearta zilnic pe tema fuziunii celor doua partide. Fuziunea PNL si PDL nu se va mai face. Unul din posibilii candidati care se opune fuziunii este Catalin Predoiu de la PDL. Fostul ministru al Justitiei a inceput sa cheltuie bani pentru a se promova ca si candidat, desi nimeni de la PDL nu-l mai vrea. Cei de la PNL nu l-au luat nici macar in calcul. O situatie tragi- comica! A fost folosit si abandonat de Vasile Blaga. Blaga, seful PDL, este singurul lider de dreapta care nu are chef sa candideze. Batranul caprar Blaga, dupa cum spunea Basescu, este singurul lucid intr-o adunatura de mahmuri. O alta intentie de candidatura a afisat-o Monica Macovei, aceasta Ioana d ‘Arc a anticoruptiei. Macovei strange adeziuni pe internet. Astfel, Monica Macovei este cea mai buna candidata la presedintie de pe Facebook si are sanse sa ajunga chiar presedintele Romaniei de pe facebook! Cel mai determinat candidat al dreptei este totusi Mihai Razvan Ungureanu. Fostul prim ministru nu este dorit de nimeni de fapt, dar are o sansa sa fie desemnat in cazul in care Iohannis va fi scos din joc.

Klaus Iohannis are un proces cu agentia nationala de integritate in luna septembrie si daca-l pierde va deveni somer politic, va fi obligat sa renunte la candidatura dar si la functia de primar al sibiului! MRU, un intelectual adevarat, se chinuie sa fie antipatic si reuseste aproape de fiecare data! In special cand apare la televizor! Asadar, Iohannis, MRU, Predoiu si Antonescu sunt potentialii candidati ai partidelor de dreapta care il „urasc” pe Basescu. Ei sunt dreptacii anti- basisti! Dar exista, ca sa fie circul si mai frumos, partidele de dreapta care il iubesc pe presedinte: este vorba de Miscarea Populara si Noua Republica. Fostul lider PSD Cristian Diconescu a fost anuntat ca si candidat al PMP. Un socialist candidat al dreptei cum ar veni! Anuntul a fost facut de Elena Udrea, sefa PMP, care nu neaga insa public dorinta intima de a candida si ea. Cum ar veni, Cristi Diaconescu este iepurasul lui Udrea. Nebunia merge mai departe si cu siguranta nu ne vom plictisi in lunile urmatoare, cand politicienii de dreapta vor incepe sa se certe ca la usa cortului. Un candidat surpriza, asteptat cu sufletul la gura de baietii cu ochi albastrii, este Teodor Melescanu, actualul sef al Serviciului de Informatii Externe – SIE. Melescanu, fost politician de stanga, acum este liberal, insa face parte din echipa liberalilor pro- Basescu. Exista si acestia! Un candidat anuntat deja este Calin Popescu Tariceanu, un liberal veritabil care joaca la prima vedere insa pentru stanga.

Fostul prim ministru Tariceanu are sanse sa intre in turul doi al prezidentialelor cu Victor Ponta. Daca nu intra, macar i-a incurcat pe Iohannis, MRU si pe cei din zona de dreapta. Tariceanu si oamenii sai vor intra oficial la guvernare alaturi de PSD, dupa ce ungurii de la UDMR vor iesi din Guvern. Asta pentru ca seful UDMR Kelemen Hunor vrea sa candideze si el la presedintie, sa obtina 5 la suta din voturi si sa le negocieze ca la piata in turul doi al alegerilor, cand se va decide presedintele tarii. Ungurii sunt specialisti in astfel de operatiuni. In final, partidele de stanga PC, UNPR si PSD il au candidat pe Victor Ponta. Acesta a lasat impresia ca nu vrea sa candideze, desi luase decizia acum cateva luni. Ponta are cele mai mari sa devina presedinte, in primul rand pentru ca toti ceilalti sunt „varza” – ca sa citam din nou din zicerile acestuia. Singura problema reala a premierului Ponta este ca baronii PSD din judete sa nu-i faca o surpriza la alegeri, cum a patit Mircea Geoana. Baronii se tem ca vor fi maziliti in 2015 si 2016, ceea ce se va si intampla! Ce-i drept, pe piata mai exista doi candidati de stanga, pe care eu ii numesc „somnambulii de serviciu”: Mircea Geoana, fostul sef PSD, care timp de o luna de zila a plans la televizor ca vrea sa candideze si Sorin Oprescu, doctorul general al Bucurestiului. Geoana s-a calmat intre timp iar Oprescu se juca cu ideea candidaturii pana in momentul in care procurorii au inceput sa aresteze directori din primaria Capitalei.  In final, anul acesta nu vom scapa nici de Remus Cernea, ecologistul care militeaza intens pentru drepturile homosexualilor. Deci vom avea circ la televizor garantat! mai trebuie sa facem rost de paine!