Dosarul zilei: „Famiglia” de la Buzău

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

08 mai 2014, 06:33
Dosarul zilei: „Famiglia” de la Buzău

Partidele noastre politice sunt organizate asemenea gruparilor mafiote. In fiecare partid exista grupuri de interese, sau familii, cum sunt ele cunoscute din filmele de profil, gen Nasul. Familiile mafiote au un sef de clan, locotenenti si soldati. Scopul lor este imbogatirea. Familiile politice au aceleasi tel: sa faca bani dar si sa acumuleze putere. Ceea ce vedem noi la televizor zi de zi este de fapt o scena de teatru, in spatele careia marile familii politice se lupta pentru suprematie. Increngaturile si legaturile dintre aceste grupari politice ies foarte greu la suprafata. Nu le vedem la lumina zilei. Din cand in cand, lupta dintre familiile politice se lasa cu victime, baronii si politicienii grei sunt bagati din ce in ce mai des la puscarie (acestea sunt adevarate executii politice, deloc intamplatoare). Atunci vedem cu adevarat fetele politicienilor si le intelegem mizele. O sa va prezint astazi cea mai puternica si discreta familie politica liberala care s-a format in jurul lui Crin Antonescu. Sa ne aducem aminte ca la inceputul anului a izbucnit scandalul de la autoritatea de supraveghere fiscala – ASF. Atunci, doua mari familii liberale s-au infruntat pe fata. Cel supranumit Unchiul- Dan Radu Rusanu, care l-a ajutat pe Crin Antonescu sa ajunga presedintele PNL, a fost arestat pentru abuz in serviciu. Rusanu este acuzat ca si-a folosit discretionar functia de presedinte ASF. Rusanu a fost ingropat de Daniel Tudor, alt liberal, eminenta cenusie din piata asigurarilor din Romania si seful clanului politic de la Buzau. O sa-i spunem “La grande famiglia PNL Buzau”.

Motivul razboiului dintre cele doua tabere liberale au fost tot banii si, evident, puterea. Rusanu nu voia sa imparta controlul din cadrul autoritatii de supraveghere financiara cu acest Daniel Tudor. Tudor este multimilionar in euro, detine proprietati de vis (iahturi, vile, clinici medicale private, firme si conturi bancare pline de euro). Tudor si-a creat, timp de 8 ani, o retea de influenta extraordinara in interiorul PNL si in jurul presedintelui Crin Antonescu. Odata ajunsa la putere in 2012, “La grande famiglia PNL Buzau” si-a inflitrat oamenii in structurile guvernamentale si locale. La Buzau, clanul condus de Daniel Tudor controleaza consiliul judetean Buzau prin intermediul presedintelui Cristinel Bigiu. Acest Bigiu a fost interceptat de procurori in discutiile avute cu Daniel Tudor in timpul razboiului cu tabara lui Rusanu. Bigiu tinea legatura cu Crin Antonescu si cu alti lideri PNL, care trebuiau sa-l protejeze pe Daniel Tudor in fata unchiului Rusanu.

Procurorii i-au facut dosar penal si lui Daniel Tudor pentru neregulile de la autoritatea de supraveghere dar, in mod surprinzator, l-au lasat in pace dupa ce l-au arestat pe Rusanu. Exista suspiciuni ca Tudor a colaborat cu procurorii DNA. In acest dosar halucinanat, in care se facea trafic de influenta pe telefon ca la piata, reiese cum Tudor avea discutii personale cu oamenii din jurul lui Crin Antonescu, cerandu-le acestora sa-l protejeze. Daniel Tudor ii avea ca protectori pe George Scutaru, deputat PNL de Buzau si liderul parlamentarilor PNL, pe Eduard Hellvig, fost ministru si secretar general al PNL, extrem de apropiat de Crin Antonescu, pe Erland Cocei, cumnatul sau si deputat PNL de Buzau.

Sotia acestui Daniel Tudor, Doina, este senator PNL de Buzau. Sotia era si ea folosita pentru a face presiune in fata lui Crin Antonescu, pentru a primi protectia acestuia. Miza, asa cum spunea, era ca Tudor sa fie protejat in fata lui Rusanu si pastrat in functia de vicepresedinte al ASF. Mizele economice de la ASF erau si sunt imense, de ordinul miliardelor de euro, atat Rusanu cat si Daniel Tudor voiau sa aiba controlul total pe piata de asigurari din Romania. Doi dinozauri care nu acceptau sa imparta puterea. Acum, “La grande famiglia PNL Buzau” a facut zid in jurul lui Crin Antonescu. Acesta are nevoie de personaje ca Daniel Tudor pentru a castiga alegerile prezidentiale. La randul ei, marea familie din PNL Buzau isi pune sperantele in Crin, iar sperantele inseamna protectie in fata legii si putere. Ce nu stie Crin Antonescu este ca, in timpul dosarului penal in care Dan Radu Rusanu si-a pierdut capul, procurorii au facut inregistrari ambientale care il privesc direct.