DOSARUL ZILEI, episodul 73: LECŢIA ROMÂNEASCĂ, CUM SE FURĂ O REGIE NUCLEARĂ

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

29 mai 2014, 06:43
DOSARUL ZILEI, episodul 73: LECŢIA ROMÂNEASCĂ, CUM SE FURĂ O REGIE NUCLEARĂ

Campania s-a terminat! Putem reveni asadar la jaful de zi cu zi care se petrece in Romania. Astazi o sa facem o plimbare in fieful tiganilor de la Strehaia. Dupa cum se observa, clanurile tiganesti obisnuiesc sa-si construiasca palate desprinse parca din filmele indiene de la Bollywood. La Strehaia nu exista fabrici si uzine, nu exista locuri de munca dar exista masini de lux si foarte- foarte multi bani. Principalele ocupatii din zona sunt evaziunea fiscala, infiintarea de firme fantoma care vand facturi false, diverse alte smenuri si tunuri. Regele neincoronat de la Strehaia este romanul de etinie rroma Leo, poreclit, din lipsa de imaginatie, Leo de la Strehaia. Familia acestuia a dus mai departe afacerile dubioase mostenite de la parinti si bunici. Le-a dus tocmai pe culmile tunurilor date statului roman. Le-a dus pana in curtea unei companii de stat, care face parte din structura de siguranta nationala a Romaniei. Este vorba de Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare – adica RAAN.

Pornind de la Leo de la Strehania si ajungand la regia nucleara, o sa va prezint unul dintre cele mai mari jafuri facute in ultimii ani pe seama statului roman. Nu o sa va vina sa credeti dar regia pentru activitati nucleare, singura companie care produce apa grea pentru centrala nucleara de la Cernavoda, a fost bagata in faliment anul trecut. Regia este detinuta de Stat prin ministerul Energiei si are sediul la Drobeta Turnu Severin, in orasul baronului arestat, Adrian Duicu. Jaful de la RAAN este simplu: regia are datorii de peste 680 de milioane de lei, pe care nu le poate plati, adica peste 150 de milioane de euro, si a fost bagata in insolventa. Sansele ca RAAN sa-si revina sunt minime. Cum s-a ajuns aici? La fel de simplu: discutam evident de capusarea regiei prin contracte oneroase, prin bani platiti aiurea la comanda politica. Aici intra in scena Leo de la Strehaia. In 2012, procurorii au prins o retea de rromi din Strehaia, care, prin intermediul firmei Grup Star Import Export, au furnizat pe hartie 100 de mii de tone de carbune regiei nucleare. Gruparea de rromi era condusa de o anume Stela Mihai, matusa lui Leo de la Strehaia. Rromi nu au livrat niciodata carbune pentru regia nucleara ci au luat deseuri de carbune si fier dintr-un depozit de langa Resita si l-au vandut regiei. Evident, utilajele termocentralei regiei s-au stricat pentru ca nu puteau procesa deseurile. Alte firme mai destepte au vandut carbunele doar pe hartie iar inspectorii curtii de conturi au descoperit ca regia ar fi trebuit sa detina stocuri de carbune in cantitate de 250 de tone, carbune care nu exista fizic. Din combinatiile cu carbune, regia a pierdut zeci de milioane de euro.

Tunurile insa nu s-au oprit aici. O alta sursa de jaf, de data aceasta asumata politic, a fost producerea de energie termica si incalzirea orasului Turnu Severin. Practic, regia nucleara producea energia termica la un pret mai mic decat incasa de la locuitorii din oras, astfel ca a acumulat pierderi. Si totusi, mai era de furat: in 2009, regia a semnat un contract pentru modernizarea termocentralei, in valoare de 35 de milioane de euro, cu firma afaceristului Georgica Cornu, cercetat penal in numeroase dosare. Contractul a fost umflat prin 9 acte aditionale cu inca alte cateva milioane de euro. In final, a venit falimentul peste regia nucleara de la Turnu Severin. Stai si te intrebi, unde erau baietii destepti si patrioti de la serviciul roman de informatii cand se jefuia RAAN-ul, era vorba la mijloc tocmai de singurul producator de apa grea pentru centrale nucleare din estul Europei. In mod special am lasat la final o lista cu posibili vinovati de dezastrul de la regia nucleara. Toti au condus regia nucleara, toti sunt putrezi de bogati si toti sunt implicati politic. Primul pe lista este Rodin Traicu, fost director al RAAN, el este acum senator PSD si fost secretar de stat. Traicu fusese acuzat ca ia spaga 10 la suta din toate transporturile de carbune livrate regiei. Cel care l-a acuzat este Ion Sirbulescu, fost director al regiei nucleare, apoi senator liberal. Sirbulescu a fost acuzat si el ca a distrus regia tocmai de baronul PSD Adrian Duicu. Baronul Duicu a promis ca va face curatenie la RAAN si l-a indicat ca si principal vinovat pe directorul pus de PDL, un anume Adrian Olaru. Duicu a promis ca vor urma arestari, insa nu a mai reusit sa puna mana pe regia nucleara pentru ca a fost putin arestat si el. Eu propun, in final, mai in gluma mai in serios, ca toti acesti domni sa fie luati, bagati intr-o camera si luati la intrebari. Altfel, o sa intram in istorie ca singura tara din lume unde s-a furat o regie nucleara fara sa existe vinovati.