DOSARUL ZILEI: Politica joacă miuţa la FRF. Cazul Răzvan Burleanu

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

12 mart. 2014, 11:34
DOSARUL ZILEI: Politica joacă miuţa la FRF. Cazul Răzvan Burleanu

Astazi o sa va prezint un caz fascinant de coincidente nefericite: mai exact, cum se implica politica in fotbal. Intotdeauna politicienii au fost atrasi de stadioanele pline de suporteri, unde se poate face campanie electorala la vedere. Cam toti barbatii de stat ai tarii sunt microbisti din interes electoral: lista incepe cu Traian Basescu, tovarasul de pahar al lui Gigi Becali, continua cu dinamovistul Adrian Nastase si se incheie cu Crin Antonescu, un mare suporter al echipei FC Barcelona. Fotbalul din Romania este o mizerie greu de descris. Stim deja ca auto- intitulatii “mafioti de onoare”, fratii Becali, sunt la puscarie, alaturi de asociatul lor Giga Popescu. Baietii au furat cateva milioane de euro, lucru pentru care vor sta la inchisoare adunat cativa zeci de ani. Mai stim ca “Nasul” Mircea Sandu – fostul sef al Federatiei Romane de Fotbal – a fost dat afara cu forta, dupa zeci de ani de domnie. Mai stim, total halucinant, ca noul presedinte al FRF este un pustiulica in varsta de 29 de ani, pe nume Razvan Burleanu. Acest Burleanu era, atentie, seful Federatiei de Minifotbal din Romania, un fel de caricatura a “sportului rege”. Acum insa, Burleanu s-a facut sef peste fotbalul adevarat, jucat pe stadioane unde se invart zeci de milioane de euro si unde vin politicienii la poze electorale. Cum a fost posibila aceasta lovitura halucinanta de la 11 metri sa-i zicem? Simplu: toti ceilalti candidati la sefia FRF erau fie in puscarie, cazul lui Gica Popescu, fie fusesera arestati, cazul lui Vasile Avram, fie urmeaza sa fie arestati… ca asa-i in fotbal! Fireste, alegerea lui Burleanu ca sef al FRF miroase de la o posta a interese politice, primul suspect fiind Nasul cel mare al politicii romanesti, Traian Basescu.

Oricum, mare este gradina fotbalistica a Domnului! Nu o sa va vina sa credeti, dar noul sef al Federatiei de Fotbal, acest Burleanu, are o cariera fenomenala. A lucrat toata viata la stat, adica in ultimii 8 ani doar, de cand munceste. Si, desi se imbraca ca un prosper om de afaceri, singurele realizari ale lui Burleanu sunt cele cu terenuri de mini- fotbal. Terenuri din acelea mici, cu gazon de plastic, pe care le inchireaza cu ora celor care vor sa dea o miuta, dupa ce ies de la serviciu. Initial, Razvan Burleanu a dorit sa se faca fotbalist, ca si tatal sau Gheorghe, fost jucator la FCM Bacau. Nu i-a iesit. Apoi, a incercat sa se faca arbitru de fotbal, nu i-a iesit. Apoi, a inteles ca politica este adevarata cale spre succes. La nici 20 de ani si fara experienta, Burleanu a fost angajat pe funcţia de consilier la cabinetul primarului din Bacău, Romeo Stavarache. In paralel, Burleanu a inceput studiile la Scoala Nationala de Studii Politice de la Bucuresti. Desi era student, Burleanu spune ca el era cel care ii scria discursurile primarului Stavarache. Foarte precoce acest Burleanu! Apoi, actualul sef al Fotbalului apare tocmai la Parlament in calitate de functionar al Comisiei juridice din Senatul Romaniei. Evident, fara sa aiba vreo legatura cu aceasta slujba. In 2008 si 2009, Burleanu face primul mare pas in cariera si este angajat la Autoritatea Electorală Permanentă, în perioada alegerilor. Oficial, Burleanu se ocupa de controlul respectarii legii in procesele electorale. Fara ca acesta sa aiba vreo pregatire juridica. Pentru ca situatia sa fie si mai halucinanta, fotbalistul ratat Burleanu este acceptat la cursurile Colegiului National de Aparare la Universitatea Nationala de Aparare Carol I, unde a studiat strategii de securitate. Iti sta mintea in loc nu alta! In final, urmeaza si importanta promovare in functia de expert la Administratia Prezidentiala la Departamentul pentru minorităţi, condus de Peter Ekstein Kovacs. Ce legatura poate exista intre un fotbalist ratat, absolvent de stiinte politice si drepturile minoritatilor nu este clar. Cert este ca acest Burleanu are un profil cat se poate de clar de sinecurist veritabil. In final, dupa ce pleaca de sub pulpana presedintelui Basescu de la Palatul Cotroceni, “fotbalistul” Burleanu devine ONG-ist si conduce o organizatie non- profit a tinerilor politicieni afiliati Partidului Popular European – partidul din care face parte sufleteste si Traian Basescu si PDL. De aici, de la ONG-ul popular, cat se poate de ciudat, Burleanu ajunge seful federatiei de minifotbal din Romania si afacerist in domeniul sportiv: Burleanu inchireaza prin firma sa, Lider Sport SRL, terenuri de la primariile Ploiesti si Onesti pentru a face baze sportive de minifotbal.

In fata acestui pesonaj, Burleanu, desprins parca din filmele SF, nu poti sa nu-ti aduci aminte de declaratia lui Mircea Geoana, care a fost intrebat: “cati ofiteri sub acoperire exista in Romania?” Prostanacul a raspuns sincer: nici noi nu mai stim cati suntem!