Două avioane militare ruseşti au aterizat în Venezuela

Două avioane militare ruseşti au aterizat pe principalul aeroport din Venezuela sâmbătă, având la bord, conform relatărilor, soldaţi şi cantităţi semnificative de arme, scrie BBC. Avioanele au fost trimise pentru „a duce la capăt contracte militare tehnice”, conform Sputnik.

25 mart. 2019, 06:21
Două avioane militare ruseşti au aterizat în Venezuela

Javier Mayorca, un jurnalist venezuelean, a scris pe Twitter că a văzut în jur de 100 de soldaţi şi 35 de tone de echipamente părăsind avionul.

Totul s-a întâmplat la trei luni după ce cele două ţări au organizat exerciţii militare comune.

Rusia este un aliat vechi al Venezuelei, împrumutând ţara sud-americană cu miliarde de dolari şi susţinând industria sa petrolieră şi militară. Rusia s-a opus vehement deciziilor SUA de a sancţiona guvernul preşedintelui Nicolas Maduro.

Mayorca a scris pe Twitter că un avion de transport marfă de tip Antonov-124 al forţelor aeriene şi o aeronavă de mici dimensiuni au aterizat în apropiere de Caracas sâmbătă.

El a precizat că generalul rus Vasily Tonkoshkurov era prezent alături de trupele ruse în avion.

Un avion militar cu steagul rus a putut fi văzut la un aeroport duminică. Imaginile de pe reţelele sociale arată şi trupele ruse adunate la aeroport.

Legăturile dintre Moscova şi Venezuela s-au intensificat în ultimele luni, în urma tensionării relaţiilor dintre SUA şi Venezuela. În decembrie, Rusia a trimis două avioane ale forţelor aeriene la Caracas ca parte a unui exerciţiu militar.

Rusia a condamnat mai multe puteri străine pentru susţinerea liderului opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, cel care s-a autoproclamat preşedinte în ianuarie.

Preşedintele Maduro l-a acuzat pe Guaido că încearcă să orchestreze o lovitură de stat împotriva sa cu ajutorul „imperialiştilor americani”.

Kremlinul a susţinut aceste afirmaţii, acuzându-l pe Guaido de „o încercare ilegală de a prelua puterea” susţinută de Statele Unite. Moscova s-a angajat să facă „tot ce va fi nevoie” pentru a-l susţine pe Maduro.