Două grupuri militare formate din ”sabotori” ruși au atacat mai multe sate în apropiere de Belgorod

Forţele militare ruse continuă marţi o "operaţiune antiteroristă" în regiunea Belgorod de la frontiera cu Ucraina, au comunicat autorităţile locale.

23 mai 2023, 14:39
Două grupuri militare formate din ”sabotori” ruși au atacat mai multe sate în apropiere de Belgorod

Rusia a anunţat luni că intervine împotriva unor sabotori ucraineni infiltraţi pe teritoriul său, unde s-au raportat opt răniţi, şi că mai multe sate au fost lovite de obuze.

Un consilier prezidenţial de la Kiev a scris pe Twitter că guvernul ucrainean urmăreşte situaţia, însă „nu are nimic de-a face cu ea”. Televiziunea online ucraineană Hromadske a transmis că, potrivit unor surse din domeniul informaţiilor militare din Ucraina, atacurile au fost lansate de două grupări armate de opoziţie, formate din cetăţeni ruşi: Legiunea Libertatea Rusiei şi Corpul de Voluntari Ruşi.

Cea de-a doua formaţiune armată a publicat luni seara imagini video în care susţine că se vede cum un luptător verifică un vehicul capturat şi cum combatanţii se deplasează pe un drum de ţară, cu un vehicul blindat. În mediile sociale online ruse şi ucrainene au circulat şi alte înregistrări, în care pot fi văzuţi, conform descrierilor, militari ruşi luaţi prizonieri şi documentele lor de identitate.

Reuters apreciază că ar putea fi cea mai importantă incursiune dincolo de graniţele Ucrainei, în cele 15 luni de când Rusia a început războiul, însă nu a fost în măsură să verifice situaţia în mod independent.

Citește și: Se dau lupte grele la Bahmut, Ucraina mai controlează doar o părticică din oraş. Zelenski, pe front la Doneţk

Luni noaptea, mai multe case şi o clădire administrativă din oraşul Graivoron, reşedinţa raionului cu acelaşi nume, au fost atacate de drone, a declarat marţi guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, citat de AFP. El a precizat că două case au luat foc. Un atac similiar a avut loc, potrivit aceleiaşi surse, şi în satul Borisovka, unde ţintele au fost de asemenea o clădire publică şi ulterior o casă.

De luni după-masa, serviciul de securitate rus FSB a instituit un „regim legal de zonă de operaţiuni antiteroriste” în regiune, acordând autorităţilor puteri sporite pentru desfăşurarea unor operaţiuni armate, controlul civililor şi evacuarea populaţiei. AFP observă că este prima oară când în Rusia se recurge la astfel de măsuri, de când forţele ruse au început invazia în Ucraina, în februarie anul trecut.

Gladkov a afirmat marţi că „forţele de ordine fac tot ce este necesar” şi continuă să cerceteze terenul, iar „curăţarea teritoriului de către Ministerul Apărării împreună cu organe de ordine continuă”. El a făcut apel la cetăţenii din raionul Graivoron care „şi-au părăsit temporar locuinţele” să nu se întoarcă acasă.

Guvernatorul ordonase luni evacuarea unor locuitori şi restricţionase totodată deplasările şi comunicaţiile, iar marţi a anunţat că o femeie a decedat în timpul evacuării.

Citește și: Rusia evacuează civilii de la graniţa cu Ucraina. Moscova a instituit de luni starea operaţională „antiteroristă”