Două instituţii de învăţământ superior din România, în topul primelor 1.000 de universităţi din întreaga lume

Universitatea din București și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca se regăsesc în clasamentul Center for World University, alcătuit în urma evaluării mai multor instituții de învățământ.

21 iul. 2015, 14:19
Două instituţii de învăţământ superior din România, în topul primelor 1.000 de universităţi din întreaga lume

România are două instituții de învățământ superior în topul primelor 1.000 de universități din întreaga lume, conform clasamentului realizat de Center for World University Rankings în 2015, în urma evaluării a peste 25.000 de universități, potrivit Agerpres. Universitatea din București s-a clasat pe locul 986, iar Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca pe locul 987, ambele cu același punctaj: 44,04 puncte, ceea ce le poziționează în primele 4% dintre universități la nivel mondial.

Center for World University Rankings utilizează în analiză opt criterii, cele mai importante fiind calitatea educației, gradul de ocupare a forței de muncă după absolvire și calitatea personalului didactic (mediului academic), fiecare dintre acestea cu o pondere de 25 de procente.

La capitolul „calitatea educației”, UB se află pe locul 237, iar UBB pe locul 367, în cazul „calității mediului academic” ambele se situează pe poziția 218, iar la gradul de angajare a absolvenților cele două universități sunt pe locul 567 în lume.

Topul este condus de trei universități din SUA: Universitatea Harvard, Stanford University și Massachusetts Institute of Technology. Acestea sunt urmate de două universități din Marea Britanie: Cambridge și Oxford. De altfel, SUA are 15 din primele 20 instituții de învățământ superior din lume, Marea Britanie și Japonia câte două, iar Elveția una.

Totodată, dintre cele 1.000 de universități prezente în acest clasament mai bine de o pătrime (229) sunt din SUA, China are 83, Japonia, 74, Marea Britanie, 65, Germania, 55, Franța, 49.

Citeşte şi: ADMITERE 2015 Universitatea Bucureşti. Competiţie mare la Limbi Moderne Aplicate, 80 de candidaţi pe loc