Două judecătoare, excluse din CSM pentru ÎNTÂRZIERI în soluţionarea a SUTE de dosare

Publicat: Miercuri, 11 Noiembrie 2015 19:30 // Actualizat: Miercuri, 11 Noiembrie 2015 19:30 // Sursa: romaniatv.net

CSM a decis miercuri excluderea din magistratură a două judecătoare din București și Aiud, pentru mari întârzieri în soluționarea a sute de dosare.

Foto: rador.ro

Potrivit unui comunicat al CSM, Secția pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului a admis acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva judecătoarei Angela Tatiana Pop de la Judecătoria Aiud.

Citeşte şi: CSM: Magistraţii cu 10 ani vechime ieşiţi din sistem să revină fără concurs pe posturi vacante

Secția a aplicat sancțiunea excluderii din magistratură reținându-se în sarcina judecătoarei Angela Tatiana Pop săvârșirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99 lit. h) teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, constând în "nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor".

CSM susține că în cazul acesteia s-a constatat încălcarea normelor de procedură prin luarea unor măsuri procesuale sau efectuarea unor acte procesuale cu nerespectarea condițiilor prevăzute de lege, având ca efect prelungirea duratei procedurii judiciare în mod nejustificat în peste 170 de dosare, cu o vechime cuprinsă între un an și zece ani de la înregistrare.

Consiliul Superior al Magistraturii a reținut că gradul de complexitate a cauzelor nu a justificat în niciuna dintre situațiile verificate durata mare a procedurilor, perspectivă din care nu pot fi ignorate efectele acestei conduite asupra dreptului părților la o durată rezonabilă a procedurilor.

De asemenea, CSM a decis excluderea din magistratură a judecătoarei Irina Elena Leonte de la Judecătoria Sectorului 1 București, reținându-se "nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor".

Potrivit CSM, s-a constatat că Irina Elena Leonte a amânat pronunțarea pentru perioade cuprinse între o săptămână și opt luni într-un număr de 611 dosare, apreciindu-se că prin conduita adoptată s-au produs consecințe asupra dreptului recunoscut părților de a beneficia de soluționarea cauzei într-un termen rezonabil și de acces la justiție.

Hotărârea secției va fi redactată și publicată pe site-ul Consiliului www.csm1909.ro în termen de 20 de zile de la pronunțare. Aceasta poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
11 nov 21:33
...din București și Aiud, pentru mari întârzieri în soluționarea a sute de dosare. Citește mai departe… Citeste mai mult Source:: ...
11 nov 19:49
...a două judecătoare din București și Aiud, pentru mari întârzieri în soluționarea a sute de dosare. Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
1
EUR
4.8347
RON
11 Aug
noapte 18 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H