Două organizaţii PDL, amendate pentru că nu au declarat toate donaţiile primite

Autoritatea Electorală Permanentă a efectuat o serie de controale privind modul în care au fost finanţate partidele politice. În urma controlului, două organizaţii judeţene ale PDL au fost amendate pentru că nu au publicat întregul cuantum al donaţiilor primite.

19 apr. 2013, 07:11
Două organizaţii PDL, amendate pentru că nu au declarat toate donaţiile primite

„Autoritatea Electorală Permanentă a efectuat în perioada 18 februarie – 04 aprilie 2013 o serie de acţiuni de control privind finanţarea partidelor politice pe anul 2012. Acţiunile de control au avut loc din oficiu (…) Controalele au vizat finanţarea activităţii partidelor politice atât la nivel central (un control), cât şi la nivelul organizaţiilor locale (18 controale)”, se arată într-un comunicat al AEP.

În urma controalelor făcute prin sondaj, AEP a dispus amendarea a două organizaţii judeţene ale PDL, cele din Galaţi şi Cluj. „În perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din luna iunie 2012, Organizația Galați a Partidului Democrat Liberal a primit două donații de la persoane juridice pe care nu le-a declarat la Autoritatea Electorală Permanentă în termenul legal de 5 zile lucrătoare de la primire, încălcând astfel prevederile art. 23 alin. (1) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activității partidelor politice şi a campaniilor electorale„, anunţă AEP.

În ceea ce priveşte organizaţia de Cluj, AEP a descoperit că nu a fost declarată toată suma donată de către o persoană fizică, suma depăşind nivelul de 10 salarii minime brute pe economie.

În ambele cazuri, a fost aplicată o amendă de 5.000 de lei fiecare. Neregularităţi minore au fost găsite şi la PSD Bacău în ce priveşte procedura de încasare a donaţiilor, dar social-democraţii au scăpat neamendaţi, AEP recomandându-le doar să remedieze deficienţele.