Două persoane, între care un lector, arestate în cazul de corupţie de la Universitatea Maritimă

Publicat: Vineri, 20 Septembrie 2013 19:32 // Actualizat: Vineri, 20 Septembrie 2013 19:32 // Sursa: romaniatv.net

Două persoane, între care un lector de la Universitatea Maritimă Constanţa, au fost arestate, vineri, în cazul fraudării examenelor din sesiunile iunie şi septembrie, iar celelalte 11 persoane reţinute în acest caz au primit interdicţia de a părăsi localitatea.

Magistraţii Tribunalului Constanţa au admis, vineri, propunerea procurorilor de arestare preventivă, pentru 29 de zile, doar în cazul lui Emilian-Anatoli Costache, lector la Universitatea Maritimă Constanţa, şi a lui Dumitru-Florin Merăuţă, absolvent al instituţiei, informează Mediafax.

De asemenea, ceilalţi 11 suspecţi reţinuţi în acest caz, toţi studenţi ai universităţii, au primit interdicţia de a părăsi localitatea.

Procurorii Parchetului Curţii de Apel Constanţa au dispus, joi seară, reţinerea lui Emilian Costache, lector la Universitatea Maritimă Constanţa, sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată, precum şi a 11 studenţi ai universităţii, acuzaţi de cumpărare de influenţă. De asemenea, procurorii au emis ordonanţă de reţinere şi pe numele unei persoane fără legătură cu instituţia, acuzată de trafic de influenţă.

Potrivit rechizitoriului întocmit în acest caz de procurorii Parchetului Curţii de Apel Constanţa, în perioada februarie - septembrie, Merăuţă a primit sume cuprinse între 100 şi 150 de euro de la 17 studenţi ai Universităţii Maritime Constanţa pentru a-şi folosi influenţa asupra cadrelor didactice din cadrul universităţii, astfel încât aceştia să promoveze examenele restante. De asemenea, Dumitru-Florin Merăuţă pretindea pentru sine de la studenţi sume cuprinse între 100 şi 150 de lei.

Tot în aceeaşi perioadă, Merăuţă, în mod repetat, a substituit la examene alţi studenţi, folosind carnete de student cu fotografia sa şi numele cumpărătorului de influenţă, întocmind în numele acestora lucrările de examinare, studentul substituit primind astfel notă de promovare.

În urma percheziţiei făcute la locuinţa lui Merăuţă au fost descoperite mari sume de bani provenite din comiterea infracţiunilor de corupţie, respectiv 14.850 de euro, 2.400 de dolari, 11.400 de lei, dar şi înscrisuri ce cuprindeau însemnări cu nume de persoane, copiuţe, adeverinţe de student şi carnete de student, ce fuseseră falsificate prin înlocuirea fotografiei.

În cazul lectorului universitar Emilian-Anatoli Costache, procurorii au stabilit că, în perioada 1 - 16 septembrie, a primit 5.725 de euro de la 17 studenţi ai Universităţii Maritime Constanţa, prin intermediul studentului Răzvan Călin Ştefan, care ulterior s-a autodenunţat.

În timpul percheziţiei făcute la locuinţa lectorului universitar au fost descoperite lucrările celor 17 studenţi care i-au oferit acestuia bani prin intermediul lui Răzvan Călin Ştefan, astfel încât să obţină note de promovare la disciplinele predate de cadrul didactic, respectiv Analiză matematică I, Analiză matematică II şi Matematici Speciale. Totodată, de la domiciliul lui Costache a fost ridicată suma de 400 de euro, provenită din faptele de corupţie comise.

Cei 17 studenţi cercetaţi în dosar au oferit, prin intermediul lui Ştefan, între 100 şi 1.000 de euro lectorului universitar în scopul promovării examenelor la disciplinele predate de acesta. De asemenea, ei au fost asiguraţi de către Răzvan Călin Ştefan că va interveni şi pe lângă alte cadre didactice din cadrul UMC, astfel încât să promoveze examenele restante.

Emilian-Anatoli Costache este cercetat pentru luare de mită şi trafic de influenţă, iar fostul student Dumitru-Florin Merăuţă, pentru trafic de influenţă, dare de mită, fals privind identitate şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

De asemenea, în sarcina lui Răzvan Călin Ştefan s-a reţinut comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi dare de mită, iar a celorlalţi 17 studenţi din anul întâi şi al doilea, comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
21 sep 01:21
...septembrie, iar celelalte 11 persoane reţinute în acest caz au primit interdicţia de a părăsi localitatea. Citește mai departe…

...
21 sep 01:16
...iunie şi septembrie, iar celelalte 11 persoane reţinute în acest caz au primit interdicţia de a părăsi localitatea. Citește mai departe… Citeste mai departe ...
20 sep 20:03
... Două persoane, între care un lector de la Universitatea Maritimă Constanţa, au...
1
EUR
4.8344
RON
13 Aug
noapte 19 °
zi 34 °
Ultimele joburi adaugate
24 H