România sub ape. Mii de oameni izolaţi şi case luate de ape, în mai multe judeţe VIDEO

Situaţie dramatică din cauza inundaţiilor. Mii de persoane din mai multe localităţi din judeţele Buzău, Bistriţa şi Vrancea sunt izolate, joi, în urma ploilor torenţiale care au dus la ieşirea din matcă a unor râuri, iar apele au rupt drumuri şi au distrus poduri. Autorităţile au emis avertizare COD ROŞU pe râul Jiu, la staţia hidrometrică Răcari, şi COD PORTOCALIU tot pe Jiu, pe sectorul aval Răcari. Mai multe râuri din ţară sunt sub incidenţa unor avertizări COD GALBEN şi PORTOCALIU.
Iulian Tudor
04 apr. 2013, 07:35
România sub ape. Mii de oameni izolaţi şi case luate de ape, în mai multe judeţe VIDEO

Peste 1.400 de persoane din comuna buzoiană Lopătari sunt izolate după ce un drum a fost distrus de viitură. În Gorj, mai multe case şi gospodării au fost inundate în urma ploilor abundente. Iar în Bistriţa-Năsăud, 14 case din satul Parva au fost inundate, iar una a fost afectată de o alunecare de teren. Două drumuri judeţene, zeci de gospodării şi sute de hectare de culturi şi păşuni au fost inundate şi în judeţul Dolj, dar şi în Vrancea.

CODUL ROŞU de inundaţii de pe Jiu a fost prelungit de hidrologi, iar pentru mai multe râuri din ţară s-a emis COD PORTOCALIU şi GALBEN

Pâraie ieşite din matcă în Harghita

Trei pâraie din judeţul Harghita au ieşit din matcă, joi, în urma ploilor din ultimele 24 de ore, inundând 50 de hectare de fâneaţă şi câteva subsoluri, iar o gospodărie a fost izolată de ape în comuna Remetea, unde apele umflate de precipitaţii ale pârâului Eseniu au ieşit din matcă. Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, spune că pârâurile Eseniu şi Mortonca au inundat peste 50 de hectare de fâneaţă şi pun în pericol două poduri din beton şi două podeţe, existând pericolul ca malurile de sub ele să fie spălate, descoperind pilonii de susţinere ai acestora.

În comuna Gălăuţaş, două subsoluri şi două anexe gospodăreşti au fost inundate, iar un podeţ a fost avariat, după ce pârâul care traversează localitatea a ieşit din matcă. În municipiul Topliţa, cu toate că pârâul Valea Topliţei încă nu a depăşit albia, membrii comitetului local pentru situaţii de urgenţă au întărit malurile acestuia cu saci cu nisip şi monitorizează situaţia.

Drum distrus de viitură, în Buzău

Potrivit primarului comunei Lopătari, Vasile Lefter, viitura s-a produs în noaptea de miercuri spre joi, ca urmare a ploilor abundente, dar şi a topirii zăpezii.

Apele au rupt drumul care leagă localităţile Terca şi Ploştina de centrul comunei Lopătari, astfel că în prezent peste 1.400 de persoane sunt izolate, fără ca ambulanţa sau pompierii să poată ajunge la ei în caz de nevoie.

„Singura cale de acces către Terca si Ploştina pe drumul comunal ce leagă Lopătari de cele două sate a fost distrusă, iar în zonă nu se poate ajunge nici măcar pietonal. Avem diguri de protecţie pe pârâul Slănic avariate şi, de asemenea, şi alte picioare de punţi pietonale distruse. Situaţia este extrem de gravă, acum centralizăm pagubele şi transmitem situaţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, Prefecturii şi Consiliul Judeţean. Dacă ploile se opresc am putea rezolva situaţia în două-trei zile, dacă nu, Dumnezeu ştie”, a declarat, joi, primarul comunei Lopătari, Vasile Lefter.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Buzău, Sorin Gheorghe, de miercuri şi până joi dimineaţă la ora 3.00, în Buzău s-au înregistrat 22 de litri pe metrul pătrat de precipitaţii, la Râmnicu Sărat 25 de litri pe metrul pătrat, iar la Bisoca 30,8 litri pe metrul pătrat.

La Staţia Hidrometrică de la Cernăteşti, pe pârâul Slănic s-a depăşit cota de atenţie cu 20 de centimetri, iar la staţia hidrometrică de la Varlaam-Bâsca Mică s-a depăşit cota de atenţie cu 11 centimetri.

Inundaţii în Vrancea

„În urma fenomenelor meteo din ultima perioadă, am primit mai multe informări din partea a trei comune. În comuna Vidra, din judeţul Vrancea, au fost afectate trei gospodării – curţile acestora au fost inundate cu apă, iar pompierii militari au acţionat cu motopompe pentru evacuarea apei.

În altă localitate a fost afectat un pod afectat, format din tuburi betonat, situaţia este în curs de rezolvare – reprezentanţii primăriei se află la faţa locului şi lucrează.

O altă problemă se întregistrează în comuna Nereju. Un drum judeţean, aşezat în apropiere de râul Zăbala, a fost afectat de creşterea debitului râului, astfel că în 2 localităţi accesul se face doar pietonal – Nereju Mic şi Brădăceşti”, a declarat la România TV, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, Cristina Duţă.

Purtătorul de cuvânt a precizat că nu au fost raportate probleme medicale ale oamenilor din zonă.

„Sunt probleme în majoritatea localităţilor de munte, din cauza precipitaţiilor (…) Sunt foarte multe locuri unde avem asemenea probleme, trebuie să mergem la toate să le monitorizăm”, a declarat şi prefectul de Vrancea, Cătălin Popescu.

Inundaţii în Gorj

Mai multe case şi gospodării din localităţile Romaneşti, Drăguţeşti şi Fărcăşeşti din judeţul Gorj au fost inundate. De asemenea, pompierii gorjeni au intervenit în municipiul Târgu Jiu, în zona lacului Panduraşul din apropierea Coloanei Infinite, unde apa lacului s-a revărsat, inundând strada din apropiere şi parterul unei locuinţe.

Pompierii au intervenit cu motopompe şi la blocurile ANL de la marginea municipiului, aflate în construcţie, la parterul cărora apa ajunge la un metru adâncime.

Parterul a patru blocuri ANL din municipiul Târgu Jiu a fost inundat, în urma ploilor abundente, reprezentantul constructorilor spunând că acest lucru a fost posibil întrucât Primăria nu a finalizat lucrările de canalizare în zonă, în timp ce autorităţile spuneau că imobilele nu au recepţia făcută.

Locuinţe inundate şi afectate de alunecări de teren în judeţul Bistriţa

14 case din satul Parva, judeţul Bistriţa-Năsăud, au fost inundate joi dimineaţă, iar una a fost afectată de o alunecare de teren, în urma ploilor abundente, însă nicio persoană nu a fost rănită.

Primarul comunei Parva, Ioan Strugari, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că în zonă au căzut peste 35 de litri pe metru pătrat, motiv pentru care s-a produs o viitură pe Valea Gătejelor din centrul satului.

„S-au format nişte torenţi şi au inundat 14 case din centrul satului de pe Valea Gătejelor cum se spune la noi. Apa a intrat în subsolurile caselor, a inundat mai multe gospodării, dar nimeni nu a păţit nimic. Nu sunt nici victime umane, nici printre animale. Doar sunt subsolurile inundate”, a declarat primarul.

El a spus că o altă casă a fost afectată de o alunecare de teren, însă nu se afla nimeni în interior, întrucât proprietarii sunt plecaţi în Spania.

„O casă are doi pereţi distruşi. A pornit o bucată de deal la vale exact sub ea. Din fericire, nu era nimeni în această casă, proprietarii fiind plecaţi în Spania”, a declarat primarul comunei Parva.

Echipe de pompieri de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Parva, ajutaţi de localnici, au început să scoată apa din gospodării. Totodată, primarul a cerut ajutorul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa care a trimis echipaje la faţa locului.

În Bistriţa-Năsăud, în urma ploilor abundente, au fost depăşite, joi dimineaţă, două cote de atenţie, pe râul Cormaia cu opt centimetri la Sîngeorz-Băi şi pe Someşul Mare cu cinci centimetri la Rebrişoara.

Drumuri, gospodării şi sute de hectare de culturi inundate în Dolj

Două drumuri judeţene, zeci de gospodării şi sute de hectare de culturi şi păşuni sunt inundate, joi dimineaţa, în judeţul Dolj, iar două sate au rămas izolate după ce o punte de acces a fost acoperită de apă, în urma precipitaţiilor abundente din ultimele 24 de ore.

Potrivit Prefecturii Dolj, în comuna Fărcaş, puntea de acces către satul Golumbelu a fost acoperită de apă, iar satele Golumbelu şi Plopu-Amărăşti au rămas izolate.
În municipiul Craiova erau inundate 12 gospodării pe strada Fermerului şi aleile limitrofe din cartierul mărginaş al Craiovei. De asemenea, drumul judeţean DJ 606 F Răcarii de Jos – Braloştiţa a fost inundat pe o lungime de circa 100 m, în zona podului ce traversează râul Jiu, precum şi 15 ha teren din zona inundabilă a râului Jiu.

Şi drumul judeţean DJ 641, km 44 + 200, pe raza localităţii Pieleşti, a fost inundat pe o porţiune de circa 60 de metri de apele pârâului Teslui, ca urmare a blocării secţiunii de scurgere a podului de la acest amplasament, motiv pentru care drumul a fost închis. 

Şi pe pârâul Rasnic au crescut debitele şi cotele punând în pericol, în aval, gospodăriile localităţii Breasta, şi inundând trei gospodării în satul Rasnic, unde se află un echipaj de intervenţie din cadrul ISU Dolj.

Alte localităţi din Dolj afectate de inundaţii sunt: comuna Bistreţ, unde au fost inundate aproximativ 50 ha culturi de grâu, 80 ha teren arabil şi 300 ha de păşuni; comuna Rast, unde au fost inundate aproximativ 150 ha paşune şi 300 ha grâu şi orz; comuna Sopot, unde au fost inundate căile de acces către satele aparţinătoare Pereni, Cernat şi Başcov; comuna Catane, unde au fost inundate aproximativ 100 ha teren arabil.

 

Spynews
Știrile Antena Stars. Magicianul Robert Tudor, țepuit de un șofer de ride-sharing. Cum s-a întâmplat totul: ”El câștigă câte...” / VIDEO
Bzi.ro
Ce își dorește Gabriela Lucuțar de la viitorul iubit: „Să mă facă să mă simt și eu femeie!”
Fanatik.ro
Plaja din Europa care seamănă cu Maldive. Este o bijuterie ascunsă
Capital.ro
Se schimbă permisul de conducere categoria B. Modificare radicală pentru șoferi din 2025
Playtech.ro
ȘOC! Larisa lui Pescobar, FĂRĂ lenjerie intimă. Sânii mari i-au sărit din rochie, a arătat TOT! Poze INTERZISE cardiacilor
DailyBusiness
Shaorma GRATIS pentru elevi! Ce trebuie să facă pentru a fi răsplătiți
Adevarul
Pățania unui turist român, în drum spre Grecia: „Atenție, se bagă apă în benzină, în Bulgaria. S-a aprins martorul”
Spynews
Mireasa. Direct din culise. Fanii îi cer Mariei Lungu să se împace cu Cristian Marinescu. Cum a răspuns blondina
Spynews
Cine este și cu ce se ocupă Diandra Doris, ispita de la Insula Iubirii! Este urmărită zilnic de zeci de mii de persoane pe rețelele de socializare / FOTO
Evz.ro
Debandada e-Factura. S-au schimbat regulile pentru acești români
Impact.ro
Lidia Buble, GOALĂ în aşternuturi. Imaginea i-a încins de TOT pe români
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
wowbiz.ro
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?
Cancan.ro
La asta nu se aștepta nimeni! Alex Bodi și Bianca Drăgușanu, din nou, împreună! Ce au făcut după ce ambii s-au despărțit de parteneri + ce a zis omul de afaceri despre fosta lui iubită
Playsport.ro
Românca lui Drăgușin, CEA MAI FIERBINTE de la Euro!? Cum a fost surprinsă Ioana în tribună
kanald.ro
Ce legi trebuie să respecte șoferii care merg cu mașina în vacanță! Regulile la care trebuie să te supui pentru a nu primi amendă
Capital.ro
Șoc pentru cei cu mașini pe MOTORINĂ. Cine trebuie să PLĂTEASCĂ în plus
StirileBZI
Se dă câte 60 de lei pe oră! Nici în străinătate nu se plătește așa bine!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
stirilekanald.ro
Plaja din România cu prețuri mult mai mici decât Mamaia. Un șezlong costă 15 lei
substantial.ro
Anglia și Danemarca Calificate în Optimi la EURO 2024, România în Așteptare
MediaFlux
RĂSTURNARE privind DECIZIA de RECALCULARE! ȘEFUL CASEI de PENSII a anunțat
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?