Două sonde NASA, prăbuşite pe Lună: Locul impactului, denumit după o femeie astronaut VIDEO

Sondele gemene Grail de la NASA s-au prăbuşit luni, controlat, pe Lună, după un an de în care au studiat suprafaţa satelitului nostru. Locul unde au căzut a fost denumit Sally Ride, în onoarea primei femei astronaut americane.

18 dec. 2012, 11:18
Două sonde NASA, prăbuşite pe Lună: Locul impactului, denumit după o femeie astronaut VIDEO

Cele două sonde, denumite Ebb şi Flow, au fost prăbuşite de către NASA pe un munte din apropierea Polului Nord al Lunii. Locul impactului este la mare distanţă de zonele unde au aselenizat misiunile Apollo şi alte situri istorice.

Sondele gemene au rămas fără combustibil, iar NASA le-a prăbuşit controlat pentru a evita coliziunea lor şi căderea peste siturile Apollo.

Sonda NASA Lunar Reconnaissance Orbiter, care orbitează Luna, va trece în curând deasupra locului unde au căzut sondele – aflat pe partea nevăzută a satelitului – şi va face mai multe fotografii ale sitului.

Misiunea Grail –  Gravity Recovery and Interior Laboratory – a fost lansată în septembrie 2011 de la Cape Canaveral şi a fost un succes. Sondele au colectat informaţii despre gravitaţia Lunii, în timp ce orbitau Luna la o altitudine de 54 de kilometri. Sondele au descoperit că suprafaţa Lunii este mult mai subţire decât se credea, fiind scobită de impactul a mii de asteroizi şi de comete.

Peste 100 de misiuni spaţiale au avut ca scop principal Luna, iar şase dintre ele, misiunile Apollo de la NASA, au dus pe suprafaţa satelitului 12 astronauţi.