Două surori adolescente, salvate după 101 ore de la cutremurul puternic din Turcia și Siria

Echipele de căutare - salvare continuă să scoată victime prinse sub dărâmături în urma cutremurului cu magnitudinea 7.8 produs luni în Turcia, urmat de zeci de replici. Şansele însă de a mai găsi pe cineva în viaţă sunt însă extrem de mici.

10 feb. 2023, 14:34
Două surori adolescente, salvate după 101 ore de la cutremurul puternic din Turcia și Siria

Căutări disperate pentru supraviețuitori la cinci zile dupa cutremurele din Turcia. Numarul mortilor a depasit 21.000, dar încă se mai scot oameni în viață de sub ruine. Salvatorii români continua cautarile printre ruine. Echipa România Tv, formata din reporterul Costin Soare si operatorul Alex Stănescu, se află într-un oras grav afectat de seism, și transmit oră de oră informații despre efortul salvatorilor.

Două surori adolescente, salvate după 101 ore de la cutremurul din Turcia

Două surori au fost salvate după ce au petrecut 99, respectiv 101 de ore sub dărâmături în orașul turc Kahramanmaras, a anunțat primarului Antalya, Muhittin Bocek.

Pe internet au apărut înregistrări video cu momentul în care cele două adolescente sunt scoase încet de sub dărâmături și preluate de echipaje medicale.

Ayfer, în vârstă de 15 ani, a fost salvată după 99 de ore, în timp ce sora ei, Fatma, în vârstă de 13 ani, a fost scoasă două ore mai târziu, după  101 de ore de la cutremur.

 

O femeie a fost salvată după peste 100 de ore petrecute îngropată sub dărâmături

O femeie a fost salvată vineri în oraşul Kirikhan din Turcia de o echipă germană de intervenţie, după ce a petrecut mai mult de 100 de ore sub dărâmăturile unei clădiri devastate de seismele de luni, care au făcut peste 21.700 de victime,.

„Echipa de salvare a avut nevoie de peste 50 de ore pentru a-şi face drum printre dărâmături şi a ajunge la această femeie”, a anunţat pe Twitter ONG-ul german I.S.A.R. Germany.

Femeia de 40 de ani, al cărei prenume este Zeynep, a fost preluată imediat de medici, iar starea ei este stabilă, a precizat acelaşi ONG.

Membrii echipei germane au dezvăluit că au reuşit să o hidrateze cu apă şi suc de fructe cu ajutorul unui furtun. Ei au menţinut contactul cu femeia prin intermediul unui mic puţ.

„Misiunea de salvare a fost foarte complicată, pentru că spaţiul era foarte strâmt”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONG-ului german, Stefan Geine, care a descris „o muncă la centimetru, realizată cu un ciocan hidraulic”. „Femeia a rămas mult timp întinsă pe abdomen, foarte aproape de rude decedate”, a adăugat el.

„Şi pentru noi, această intervenţie este unică”, a mai spus Stefan Geine, membru al ONG-ului specializat mai ales în asistenţă acordată victimelor unor catastrofe naturale. „Niciodată până acum nu a fost păstrat un contact atât de îndelungat cu o persoană îngropată sub dărâmături”.

Femeia a rezistat astfel dincolo de pragul de 72 de ore, considerat crucial în găsirea unor supravieţuitori sub dărâmături.