Un consilier prezidenţial rus a coordonat LUNETIŞTI STRĂINI în timpul protestelor din Kiev. Rusia dezminte

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat vineri că există dovezi potrivit cărora un consilier prezidențial rus, Vladislav Surkov, a coordonat ''grupuri de lunetiști străini'' care au ucis protestatari în urmă cu un an la Kiev, transmit Reuters și DPA, citate de Agerpes.

20 feb. 2015, 15:56
Un consilier prezidenţial rus a coordonat LUNETIŞTI STRĂINI în timpul protestelor din Kiev. Rusia dezminte

”Cu numai câteva zile în urmă, șeful securității statului mi-a spus că forțele speciale au furnizat probe conform cărora consilierul prezidențial rus Vladislav Surkov a coordonat grupuri de lunetiști străini în Maidan (numele dat de demonstranți Pieței Independenței din Kiev)”, a menționat Poroșenko, potrivit website-ului său.

Citeşte şi Petro Poroşenko cere ajutor extern pentru menţinerea păcii în estul Ucrainei

Comentariile șefului statului ucrainean au fost făcute într-o întâlnire cu rudele celor aproape 100 de persoane împușcate mortal într-o perioadă de trei zile în timpul protestelor din 2014 din Piața Independenței din Kiev împotriva președintelui de la acea vreme, Viktor Ianukovici, potrivit Agerpres.

Petro Poroșenko a adăugat că autoritățile ce anchetează faptele comise în acele circumstanțe au stabilit o ”conexiune rusă clară” cu tirurile lunetiștilor din Piața Independenței.

MAE rus reacţionează: Halucinaţii demne de psihiatrie

Declarațiile Kievului privind existența unei ‘urme ruse’ și implicarea lui Vladislav Surkov, consilierul președintelui rus Vladimir Putin, în evenimentele din Euromaidan sunt ‘halucinații demne de un spital de psihiatrie’, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Aleksandr Lukașevici, informează agenția de presă Interfax, citată de Agerpres.

‘De altfel, serviciile de informații ucrainene au pus nu o dată conducerea Ucrainei într-o situație penibilă. Prostia de astăzi este încă o dovadă a acestui lucru’, a spus Lukașevici.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAE rus, ‘comunitatea internațională așteaptă în continuare și le cere autorităților ucrainene o anchetă completă cu privire la uciderea de oameni în Maidan, răspunsuri la întrebări, unde au dispărut indiciile și dovezile, cine sunt oamenii cu mitraliere din Maidan care au fost surprinși în obiectivele camerelor de filmat, cine și de ce a adus arme în Maidan’.