Doza 4 de vaccin anti-Covid. Alexandru Rafila: „Nu cred că are rost în acest moment”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, spune că a patra doză de vaccin anti-Covid nu e necesară în momentul de față, dacă serul nu e adaptat noilor tulpini aflate în circulație.

25 ian. 2022, 09:42
Doza 4 de vaccin anti-Covid. Alexandru Rafila: „Nu cred că are rost în acest moment”

”Sunt discuții, nu există recomandări. Sincer, din punct de vedere profesional, faptul că producătorii nu au reușit într-un timp scurt să adapteze vaccinul la variantele circulante nu cred că constituie argument pentru o doză suplimentară. În timp, dacă vor apărea noi tulpini, dacă va exista o adaptabilitate a vaccinului când apar noi variante, putem discuta despre vaccinarea la grupele vulnerabile, ca în cazul infecției gripale, dar nu cred că are rost în acest moment discuția legată de doza 4, în utilizarea aceluiași tip de vaccin care și-a dovedit limitele în ceea ce privește prevenirea transmiterii. E clar că trebuie să folosim vaccinarea pentru a evita formele grave și decesul”, a declarat Alexandru Rafila.

Urmează trei săptămâni grele, cu multe cazuri, însă apoi numărul infectărilor vor scădea. Primele relaxări ar putea apărea în luna martie.

”Peste 3 săptămâni, în intervalul 10-15 februarie, probabil vom asista la un vârf al valului, după care vedem o descreștere. Rămâne de văzut cât de rapidă va fi descreșterea. E posibil să fie destul de rapidă, pentru că astfel de valuri cu creștere fulminantă au și o scădere similară, dar rămâne de văzut în ce măsură respectăm măsurile legate de distanțare, utilizarea corectă a măștii, evitarea aglomerației și chiar de vaccinare. În ciuda discuțiilor legate de vaccinare și a evidențelor că transmiterea e posibilă și la vaccinați, pe măsură ce Omicron a înlocuit tulpinile anterioare, vaccinarea are avantajul de a proteja de formele grave și deces”, spune Alexandru Rafila.

Ce măsuri dispar din martie. Rafila: Masca, ultima măsură la care să renunțăm

Ministrul Sănătății a precizat care sunt acele măsuri de care am putea scăpa odată cu venirea primăverii.

”Cred că până la sfârșitul lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive. Și lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibilă a perioadei următoare, nu de la o săptămâna la alta, ci una care, prin analiza datelor epidemiologice locale și regionale, să ne permită și mai ales operatorilor economici să le permită să ia decizii care să nu mai fie ulterior modificate de decizii ale administrației publice, în sensul că organizarea de evenimente culturale, activități sportive, funcționarea diverselor tipuri de industrii să poată să aibă predictibilitate și să reluăm în deplină sincronizare activitatea economică și socială, să nu mai ajungem la închideri și limitări de pe azi pe mâine.

Citește și Alexandru Rafila, anunţul aşteptat de toţi românii. Când scăpăm de restricţii

Masca ar trebui să fie ultima măsură la care să renunțăm. O să introducem gradual măsurile de relaxare, pe măsură ce scade incidența bolii și se eliberează spitalele. Ceea ce vom face și în ceea ce privește funcționarea altor sectoare, nu doar a celui legat de educație, va fi mai degrabă legat de solicitarea pe sistemul de sănătate, decât de incidență.

Nu vreau să fac speculații, nu ne luăm angajamente. Analizăm situația epidemiologică, situația în care sistemul de sănătate e suprasolicitat. Aș vrea să discutăm întâi de oprirea acestui val, decât de relaxări, pentru că lumea o să creadă că lucrurile s-au rezolvat. Nu s-au rezolvat, am avut 20.000 de cazuri pe zi săptămâna trecută, probabil ne vom apropia de 30.000 în această săptămână”, a mai spus Rafila la Digi 24.

Citește și Alexandru RAFILA anunţă ce se întâmplă cu certificatul verde de la 1 februarie pentru cei fără doza booster
 


loading...
Partenerii noștri