Dr. Cătălin Apostolescu, Matei Balş: „Faţă de coronavirus nimeni nu are niciun fel de imunitate”

Numărul total al cazurilor de infectare cu coronavirus a ajuns, luni, la 168, fiind confirmate 10 noi cazuri de la ultima raportare. Noile cazuri au apărut în Bucureşti, Ilfov, Constanţa, Teleorman, Neamţ şi Mureş, la persoane care au intrat în contact cu pacienţi deja confirmaţi sau care erau în carantină. 3.078 de persoane sunt în carantină ân întreaga ţară şi 14.845 în izolare la domiciliu. De la debutul epidemiei au fost efectuate 3.708 teste.

17 mart. 2020, 05:54
Dr. Cătălin Apostolescu, Matei Balş: „Faţă de coronavirus nimeni nu are niciun fel de imunitate”

Şeful compartimentului de boli emergente, doctorul Cătălin Apostolescu, vorbește despre modul în care ce de la Matei Balș luptă pentru vindecarea pacienților. „Din fericire, până în momentul de față nu am ajuns să avem pacienți intubați din cauza coronavirusului. Prima provocare a fost însă să antrenăm personalul. L-am atrenat psihic dar și în vederea purtării echipamentului de protecție. A doua provocare a fost obținerea de echipament de protecție.

Noi, prin natura profesiei pe care o avem ne-am pus această problemă încă de la jumătatea lui ianuarie. Ne-am achiziționat echipament, dar nu știu dacă ne ajunge pe parcursul epidemiei.

Medicii timişoreni, lăudaţi de autorităţi: 12 pacienţi cu coronavirus au fost vindecaţi la Spitalul de Boli Infecţioase

Personalul din spitalele de boli infecțioase e supus la tot soiul de germeni. Prin urmare, există un fond de educație privind folosirea echipamentului de protecție. În ultimii 10 ani, Matei Balș a fost pus față în față cu gripa pandemică și cu provocarea epidemiei de ebola. Un nucleu de oameni știa cum se folosește echipamentul de protecție. Dezbrăcarea e momentul cel mai important cu privire la infectarea cu coronavirus.

Noi avem un fond de rezistență naturală. În ultimii ani ne-am confruntat cu tot felul de epidemii de gripă. Dacă virusul gripal nu suferă o modificare majoră, nu ne așteptăm să apară o epidemie severă. Față de coronavirus nimeni nu are niciun fel de imunitate”, a spus Apostolescu la A3.

Dr. Cătălin Apostolescu, şeful compartimentului Boli emergente de la Institutul Matei Balş, a declarat la Antena 3, luni seară, că nu de cântatul din balcoane, practicat în Italia, au nevoie românii, ci să fie pregătiți psihologic pentru că „va veni acel moment în care vor fi puși în corturi militare, pat lângă pat, cu o singură toaletă în capătul cortului”. 

„Românul trebuie să înțeleagă că va veni acel moment în care vor fi puși în corturi militare, pat lângă pat, cu o singură toaletă în capătul cortului. Și trebuie să fie pregătiți psihologic pentru treaba asta. De astfel de nivel de înțelegere avem nevoie, nu de cântatul din balcoane. Asta, cântatul din balcoane, este util pentru moralul celor care stau închiși în casă. Dar pe noi ne ajută ca oamenii să înțeleagă că în momentul în care am dat o recomandare trebuie să o asculte, să nu o comenteze și să nu se opună ei”, a declarat Dr. Cătălin Apostolescu.