DR.OZ, 10 sfaturi pentru o VIAŢĂ SĂNĂTOASĂ. Testul care îţi arată dacă eşti predispus la DIABET

Alimentaţia sănătoasă, găsirea motivaţiei pentru a slăbi şi importanţa somnului sunt câteva dintre subiectele conferinţei susţinute de Dr. Oz la Sala Palatului. 

31 mai 2016, 07:49
DR.OZ, 10 sfaturi pentru o VIAŢĂ SĂNĂTOASĂ. Testul care îţi arată dacă eşti predispus la DIABET

Este important să reţii că micile schimbări pe care le faci în stilul tău de viaţă sunt cele care contează cu adevărat şi au un impact semnificativ asupra sănătăţii, scrie eva.ro.

Citeşte şi Duci o viaţă sănătoasă? Fă testul ca să afli!

Iată zece lucruri interesante discutate la conferinţa susţinută de Dr. Oz pe care merită să le reţii şi să le pui în practică:

1. Înlocuieşte cafeaua de la micul dejun!

Primul lucru pe care Dr. Oz îl recomandă cu tărie este importanţa de a consuma un pahar cu apă (eventual cu puţină zeamă de lămâie) pe stomacul gol, imediat după trezire. Acesta este un obicei pe care medicul îl respectă cu stricteţe, este foarte simplu de inclus în programul tău zilnic şi face minuni pentru digestie.

„Cafeaua nu este o băutură rea pentru sănătate, deoarece are o cantitate însemnată de antioxidanţi, însă este de preferat să o consumi la 2 ore după ce ai băut apă pe stomacul gol şi ai luat micul dejun”, a declarat Dr. Oz în cadrul conferinţei susţinute la Sala Palatului din Bucureşti.

Hidratarea organismul este unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să ţii cont. „Dacă nu te hidratezi corect vei avea tendinţa de a mânca mai mult. Cum nu putem face diferenţa între senzaţia de sete şi foame este bine să începi cu un pahar de apă atunci când simţi că îţi este foame şi ştii că ai avut o masă mai devreme”, explică Dr. Oz.

2. Mănâncă alimentele care-ţi plac, dar să fie sănătoase!

Ca să ai o motivaţie puternică pentru a slăbi, dar şi pentru a te menţine la greutatea corporală dorită este esenţial să ai o dietă care este exact pe placul tău. Un plan alimentar sănătos este acela care cuprinde alimentele care-ţi plac, dar care s-au dovedit a fi şi sănătoase pentru corpul tău. Niciodată nu vei avea succes pe termen lung cu o dietă care te determină să mănânci ceva ce nu-ţi place.

Oleaginoasele se numără printre alimentele pe care specialistul le recomandă şi susţine că are mereu cu el o pungă de migdale sau alte nuci. „Toate studiile realizate până în prezent arată că persoanele care obişnuiesc să consume nuci crude slăbesc mult mai uşor. Asta chiar dacă oleaginoasele conţin grăsimi”, explică specialistul.

Un avertisment pe care l-a făcut Dr. Oz se referă la produsele lactate. „Consumă lactatele integrale chiar dacă au grăsime. Dacă laptele este degresat, adică a fost eliminată grăsimea, în el nu mai rămâne decât lactoza (zahărul din lapte)”.

Chiar dacă este un fan înrăit al preparatelor din peşte, Dr. Oz susţine că acestea conţin o cantitate ridicată de mercur şi că ar fi mai indicat să consumăm peşte mai rar.

3. Fii un exemplu pentru copiii tăi şi pentru cei din jur!

Un aspect foarte interesant pe care Dr. Oz l-a dezvoltat în cadrul discursului său de la Sala Palatului este legat de obiceiurile alimentare sănătoase ale părinţilor care au un impact semnificativ asupra copiilor. „Dacă ai grijă de tine şi mănânci ceea ce trebuie şi copiii tăi vor copia obiceiurile tale. Aşa că oferă-le un exemplu, ai grijă de familia ta, dar nu uita nici de nevoile tale”, a declarat Dr. Oz.

4. Grăsimea de pe abdomen este foarte periculoasă. Cum se calculează dimensiunea taliei?

Când talia se măreşte, se acumulează grăsime în interiorul abdomenului, grăsime care este toxică. Studiile au demonstrat că acumularea grăsimii predominant în regiunea abdominală reprezintă un risc mare pentru afecţiuni precum hipertensiunea arterială, diabet sau boli cardiovasculare.

Care este dimensiunea ideală a taliei şi cum se calculează ea? Dimensiunea ideală a taliei o obţii atunci când împarţi înălţimea ta la doi (adică dacă ai 1,70 m înălţime, înseamnă că dimensiunea ideală a taliei trebuie să fie 85). Numărul pe care-l obţii reprezintă dimensiunea pe care ar trebui să o aibă talia ta. Pentru a te măsura este important să înconjori centimetrul în jurul abdomenului, trecându-l puţin mai sus de buric.

Potrivit specialistului, o talie peste 89 în cazul femeilor şi peste 101 în cazul bărbaţilor măreşte considerabil riscul de diabet şi boli cardiovasculare.

5. Cu hipertensiunea arterială nu este de glumit

Este principalul factor de risc pentru bolile de inimă. Specialiştii estimează că aproximativ 40% din populaţia României este hipertensivă, iar în lume există circa un miliard de persoane bolnave de hipertensiune arterială. Dar, trebuie să ştii că hipertensiunea arterială poate fi prevenită, tratată sau controlată. Dacă ai un regim de viaţă sănătos poţi să scazi valorile tensiunii arteriale şi în acest fel se reduce riscul de deces.

Potrivit specialistului, valoarea optimă a tensiunii arteriale este 115/75 cmHg.

6. Suplimentele alimentare sunt importante, în special omega-3

Potrivit specialistului, includerea anumitor suplimente alimentare în dietă este importantă. Dr. Oz spune că obişnuieşte să ia suplimente cu vitaminele A,B,C,D,E, minerale (calciu, magneziu, zinc şi seleniu) şi omega-3.

7. Mişcarea este sfântă

Fie că mergi pe jos până la muncă sau alegi să faci o plimbare în parc, cel puţin 30 de minute de mişcare pe zi sunt esenţiale pentru sănătate. Dr. Oz are un antrenament de 7 minute, cu exerciţii intense pe care le execută în fiecare dimineaţă. Vezi pe site-ul său în ce constă antrenamentul.

Citeşte şi Ce nu ştiai despre uleiul de peşte

8. Două tehnici de relaxare recomandate de Dr.Oz

Specialistul a enumerat două modalităţi preferate de a se relaxa:
1.Metoda de relaxare cu dopul de la sticla de vin. Pune dopul între dinţi pe verticală şi ţine-l câteva minute, deoarece are un efect relaxant.
2.Relaxare prin respiraţie. Concentrează-te asupra respiraţiei, inhalând aerul adânc în abdomen astfel încât să simţi că abdomenul se umflă, după care expiră pe gură. Repetă acest exerciţiu de câteva ori, concentrându-te pe respiraţie!

9. Somnul este la fel de important ca alimentaţia

Hormonul de creştere este în mod natural produs în timpul somnului, iar acesta te ajută să te menţii tânără, susţine Dr. Oz. Cu cât dormim mai mult, cu atât secretăm mai mult hormon de creştere. Melatonina este hormonul care pregăteşte corpul pentru somn.
Vişinele constituie singura sursă naturală de melatonină, susţine specialistul. Aceasta funcţionează într-adevăr şi te ajută să dormi mai bine, însă este foarte important momentul în care o iei. „Fie că optezi pentru suplimentele cu melatonină sau vişine/suc de vişine ca sursă de melatonină acestea trebuie luate la cină nu înainte de culcare, deoarece abia în două ore vei constata un efect”, declară Dr. Oz.

Un alt aspect important pe care nu trebuie să-l omiţi este legat de pregătirea camerei pentru somn. Potrivit celebrului Dr. Oz o temperatură optimă în dormitor este cea de 18 grade Celsius. În plus, este foarte important ca în cameră să fie complet întuneric şi să fie linişte pentru a avea un somn de calitate.

10. Ştiai că poţi trăi mult timp cu prediabet fără să-ţi dai seama?

Foarte multe persoane sunt în faza de prediabet, iar majoritatea dintre ele nici măcar nu ştiu acest lucru. Prediabetul ridică riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 în următorii 10 ani în majoritatea cazurilor, dacă nu se iau măsurile necesare din timp şi nu ai foarte mare grijă la alimentaţia zilnică.

Dr. Oz a prezentat în cadrul conferinţei un test simplu, realizat de Asociaţia Americană de Diabet şi care îţi spune dacă eşti sau nu în faza de prediabet. Poţi să faci testul urmărind un video amuzant pe care l-a prezentat şi Dr. Oz în cadrul conferinţei sale sau să răspunzi la întrebările de mai jos.

Ridică 1 deget dacă eşti bărbat şi niciun deget dacă eşti femeie.
Ridică încă 3 degete dacă ai vârsta peste 60 de ani, 2 degete dacă ai peste 50 de ani şi 1 deget dacă ai peste 40 de ani.
Ridică 1 deget dacă nu eşti o persoană activă.
Ridică 1 deget dacă cineva din familia ta a avut sau are diabet.
Ridică 1 deget dacă ai fost diagnosticată cu hipertensiune arterială.
Ridică 3 degete dacă eşti obeză, 2 degete dacă eşti supraponderală şi niciun deget dacă eşti slabă.
Ridică 1 deget dacă ai avut diabet gestaţional.

Dacă ai ridicat 5 sau mai multe degete există un mare risc să fii în faza de prediabet deja, lucru care înseamnă că eşti predispusă să faci diabet zaharat de tip 2.

Este indicat să mergi la medic pentru analize amănunţite.