Draga Olteanu Matei, noi detalii despre starea de sănătate. Ce spun medicii

Draga Olteanu Matei a ajuns la spital, vineri seară, în stare gravă. Şefa UPU SMURD a declarat că cea mai probabilă cauză a hemoragiei digestive superioare suferite de actriţă este tratamentul anticoagulant pe care îl urmează pentru o afecţiune cardiovasculară.

14 nov. 2020, 13:43
Draga Olteanu Matei, noi detalii despre starea de sănătate. Ce spun medicii

Draga Olteanu Matei

urma de mai mult timp un tratament anticoagulant pentru o afecţiune cardiovasculară pe care o are. Cel mai probabil acest tratament ar fi fost cauza hemoragiei din cauza căreia actriţa a ajuns la spital.

„Pacienta a fost adusă în urgenţă de la spitalul Piatra Neamţ cu ambulanţa, în unitatea primiri urgenţe a Spitalului Sfântul Spiridon. A suferit o hemoragie digestivă superioară, cea mai probabilă cauză fiind tratamentul anticoagulant pe care pacienta îl are de mai multă vreme pentru o afecţiune cardiovasculară. Este vorba de o pacientă şi cu afecţiuni cronice, boli cardiovasculare şi endocrine. O pacientă care a fost preluată în urgenţă. S-a început terapia şi investigaţiile diagnostice. Este în anestezie, terapie intensivă, pentru Clinica de Gastroenterologie şi Patologie Iaşi. A fost tratată, sedată, investigată. Este stabilizată în acest moment şi se fac eforturi ca starea ei să devină una stabilă în continuare. La început pacienta a comunicat cu echipa medicală, a dat date despre istoricul medical, despre tratament. Apoi pentru investigaţii, pentru endoscopie, a fost sedată şi este sub terapie intensivă în continuare”, a afirmat Diana Cimpoeşu, şefa UPU SMURD Iaşi .

Draga Olteanu Matei, testată pentru COVID-19

Întrebată dacă Draga Olteanu Matei a fost testată pentru COVID-19, medicul a răspuns: „S-a luat un test, aşa cum se ia pentru toţi pacienţii care se internează în orice clinică a spitalului, dar ceea ce contează este în primul rând terapia de urgenţă, în acest caz trasfuzia de sânge, tot tratamentul pentru o hemoragie digestivă superioară. Rezultatul va veni în cursul zilei de astăzi. Nu erau semne şi simptome care să ne ducă cu gândul la o infecţie SARS-CoV-2, dar oricum este în zona tampon a clinicii de terapie intensivă pentru că aşa sunt trataţi toţi pacienţii, până la venirea testului. Se face intervenţia chirurgicală, intervenţia endoscopică, orice intervenţie are nevoie pacientul, dar evident cu păstrarea tuturor precauţiilor, până la venirea testului negativ, sperăm”.

Medicul a precizat că Draga Olteanu Matei nu a depăşit încă perioada critică.

„Perioada critică, ţinând cont că este vorba despre un pacient vârsnic, cu afecţiuni cardiovasculare, gastrointestinale, continuă să fie şi orele şi zilele următoare.

Sunt foarte importante. Acum este sedată, este sub ventilaţie invazivă care necesită sedare şi anestezie generală, pentru confortul pacientului. Ce a fost important este stabilizarea hemodinamică, pentru că un şoc hemoragic dă o modificare hemodinamică extrem de importantă. Este foarte important ca pacientul să beneficieze de tot ce este terapie, oxigen, sânge, intervenţie endoscopică şi toate se fac într-o stare specială, aşa cum sunt aproape toţi pacienţii în terapie intensivă. Pentru toţi pacienţii care ajung în şoc hemoragic este la fel de serioasă intervenţia, nu a fost diferită în cazul acestei paciente”, a completat Cimpoeşu.

Întrebată dacă actriţa ar putea fi operată în perioada următoare, şefa UPU SMURD Iaşi a precizat: „În fiecare oră, minut este monitorizată. Nu s-a pus deocamdată problema unei intervenţii chirurgicale. S-a făcut o intervenţie endoscopică, în cadrul specialităţii de gastroenterologie şi patologie”.