Dragan Petricevic este noul selecţioner al naţionalei României de baschet feminin

Consiliul Director al Federației Române de Baschet a validat, luni, numirea lui Dragan Petricevic în funcția de antrenor principal al echipei naționale feminine a României, potrivit site-ului forului național de profil.

02 oct. 2017, 12:03
Dragan Petricevic este noul selecţioner al naţionalei României de baschet feminin

Dragan Petricevic este noul seleţioner al naţionalei feminine de baschet. Tehnicianul de origine bosniacă va fi ajutat de orădeanul Attila Veres.

Petricevic îi succede la cârma naționalei feminine sârbului Miroslav Popov, cel care a ocupat postul de selecționer în campania de calificare la EuroBasket Women 2017.

”Mulțumesc Federației Române de Baschet pentru încrederea acordată. Sunt foarte onorat de această numire și voi face tot ce stă în puterile mele pentru a ne îndeplini principalul obiectiv, calificarea la Campionatul European din 2019”, a declarat Petricevic.

”Sunt nu doar onorat, ci și fericit pentru această numire, deși sunt conștient de riscurile și expunerea pe care postul de selecționer le aduce de la sine în orice sport din România zilelor noastre. Din păcate, azi nu există nici raționament în comentarii, nici toleranță sau obiectivitate, iar de răbdare sau planificarea unui proiect de reconstrucție nici nu mai e cazul să vorbim, dar toți acești factori negativi nu ajung să-mi diminueze din optimismul și încrederea pe care o am în jucătoarele noastre și din convingerea că putem să ne calificăm la Women’s EuroBasket 2019. Suntem într-o grupă dificilă, pornim — după calculele specialiștilor — cu șansa a treia, dar eu sunt convins că putem să ajungem la turneul final”, a mai spus tehnicianul.

Petricevic a subliniat că este nerăbdător să se întâlnească la convocare cu jucătoarele echipei naționale și cu acest prilej le va spune: ”Hai să fim maturi, hai să credem unii în alții și să fim uniți. Să înțelegem că orice sportivă are slăbiciuni, că greșește și uneori poate pierde din încredere, dar când simte că are alături coechipierele, surorile de luptă, care sunt împreună și la bine și la greu, atunci va fi mai puternică din toate puncte de vedere. Aspecte precum unitate, toleranță, maturitate, încurajare, încredere sunt tot mai rare în viata cotidiană, dar voi aveți calitatea umană, intelectuală și sportivă pentru a deveni modele prin această calificare. Hai să ne bucurăm de baschet și de faptul că suntem împreună!”

Dragan Petricevic s-a născut pe 31 ianuarie 1969, la Sarajevo, și a fost primul antrenor străin care a activat în România, ajungând la Cluj-Napoca în 1996 și câștigând titlul național cu Universitatea SM Invest.

În țara noastră a mai activat la echipele masculine Poli Moldrom Iași, West Petrom Arad, CSU Asesoft Ploiești, Farul Constanța, ELBA Timișoara, BCM Timișoara, BC Timișoara și CSU Sibiu, câștigând 3 titluri naționale (cu West Petrom Arad în 2001 și 2002, cu CSU Asesoft Ploiești în 2004).

A cucerit de trei ori Cupa României, în 2004 cu CSU Aseoft Ploiești, iar în 2010 și 2015 cu echipa din Timișoara.

A activat în străinatate la MIA Academy Tbilisi (Georgia) și în Tunisia, la Club Africain Tunis, dar mai ales la Etoile du Sahel, cu care a câștigat Liga Campionilor Africii (2011), titlul național și Cupa Tunisiei în 2012.

La feminin, a antrenat pe BC Livas Târgoviște (care a câștigat titlul național în 2003), iar din 2016 conduce echipa Universitatea Cluj, vicecampioana a LNBF în sezonul trecut.

A fost antrenorul echipei naționale de baschet masculin a României în anul 2000, după ce în perioada 1996-1998 fusese secundul lui Dan Berceanu.

În această vară a condus naționala feminină a României (jucătoare sub 25 de ani) la Jocurile Francofoniei, acolo unde s-a clasat pe locul 6.

Campania de calificare la Women’s EuroBasket 2019 va începe în luna noiembrie, cu meciurile împotriva Sloveniei și Franțeipe care România le va aborda cu următorul staff: Dragan Petricevic — antrenor principal, Attila Veres — antrenor secund, Miljan Medved — scout, Mircea Nuțescu — kinetoterapeut/preparator fizic, dr. Lucian Chețan — medic, Claudiu Fometescu — antrenor federal, Traian Racu — team manager.

Cantonamentul ”acvilelor” va începe în primele zile ale lunii noiembrie, la Oradea, acolo unde România va debuta în preliminarii, împotriva Sloveniei, pe 11 noiembrie, la Arena ”Antonio Alexe”.

”Avem în vizor atât jucătoarele experimentate, cât și tinere talentate. Înainte de a decide lista sportivelor care vor fi convocate, așteptăm debutul de campionat în fiecare din țările în care evoluează baschetbaliste din România. Probabil săptămâna viitoare vom decide care sunt fetele care vor fi convocate pentru dubla cu Slovenia și Franța”, a mărturisit Petricevic.

O veste bună este revenirea jucătoarei Annemarie Godri-Părău la națională, după ce la finalul anului 2016 anunțase că se retrage din reprezentativă.

”Decizia mea am crezut că a fost una finală, însă modul în care Federația Română de Baschet — și aici îl menționez în mod special pe domnul președinte Horia Păun — a înțeles să îmi solicite sprijinul la următoarea campanie de calificare m-a făcut să meditez asupra revenirii mele și, în cele din urmă, să accept să pun alături de coechipierele mele umărul la ceea ce trebuie să fie o încercare de calificare la Women”s EuroBasket 2019”, a mărturisit jucătoarea campioanei ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe.