Dragnea, atac la adresa preşedintelui: E o reacţie de om rănit, de frustrare

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, că afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis în legătură de cum ar trebui să procedeze Guvernul şi Parlamentul în problemele de politică externă denotă "o reacţie de om rănit, de frustrare, de enervare".

13 mai 2018, 18:27
Dragnea, atac la adresa preşedintelui: E o reacţie de om rănit, de frustrare

„În legătură cu atribuţiile pe politică externă, Constituţia României e clară. Ea poate deranja, dar Constituţia e clară şi obligatorie. În România nu e nicio persoană care să aibă atribuţii exclusive pe politică externă a României. Atribuţii are preşedintele, Guvernul, parlamentul. Dar e pentru prima oară în România când un preşedinte încearcă să inducă ideea că doar un preşedinte se ocupă de politică externă. Avem Guvernul, MAE care se ocupă cu politica externă, care nu e în subordinea Preşedintelui. E o reacţie de om rănit, de frustrare, de enervare şi sincer pot fi mai multe motive care l-au împins pe preşedinte să facă aceste afirmaţii. (…) Aici e o frustrare generată că nu vrea ca oricine din ţară să aibă o discuţie externă”, a afirmat Liviu Dragnea, duminică la o emisiune difuzată de postul România Tv.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că îl va chema pe ministrul de Externe Teodor Meleşcanu pentru explicaţii privind poziţia ministerului cu privire la delimitarea României de declaraţia comună a UE referitoare la mutarea unor ambasade ale statelor membre la Ierusalim.

„Deci, acum despre cea mai recentă speţă cu declaraţia, care a fost pregătită de Serviciul de Acţiune Externă al Uniunii Europene, o să îl chem pe ministrul de Externe ca să-mi explice ce şi cum s-a discutat şi care a fost motivaţia pentru măsura care s-a luat. Iar în privinţa mutării ambasadei, nu s-a făcut absolut niciun pas, în nicio direcţie. Ambasada nu poate fi mutată fără acordul meu, punct. Indiferent cine, ce spune”, a spus Iohannis.

Pe 26 aprilie, Klaus Iohannis a declarat că vizita în Israel a premierului şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor s-a făcut în secret, menţionând că Viorica Dăncilă nu a avut mandat pentru întâlnire. Referitor la Liviu Dragnea, Iohannis a spus „cine ştie ce înţelegeri secrete face cu evreii”.

„Această vizită pe care o fac premierul şi preşedintele Camerei Deputaţilor în Israel are câteva ciudăţenii. Una dintre ele este că nu au venit la discuţii. Nu a plecat doamna premier cu niciun fel de mandat. A vorbit strict în numele Guvernului şi nu pentru România acolo. Însă nu acest lucru m-a îngrijorat cel mai mult, ci secretomania în care s-a organizat această plecare. N-am mai pomenit ca un premier al României să plece într-o vizită externă şi să anunţe seara târziu înainte de plecare. Acest lucru, fără să anunţe agenda, fără să se ştie, de fapt, ce caută acolo. Aşa, în vizită turistică, poate să plece oricine, oricând. Dar, dacă pleacă persoana care conduce Guvernul, ar trebui să se ştie mai mult”, a declarat Klaus Iohannis.

Citeşte şi Liviu Dragnea: Prin toate declaraţiile pe care le face, preşedintele incită la violenţă