Dragnea, despre discuţiile cu Cioloş: A arătat că este interesat ca România să nu intre într-un derapaj economic

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marți că, în discuțiile avute cu premierul Dacian Cioloș, acesta a arătat că este interesat ca România să nu intre într-un derapaj economic și a prezentat, totodată, o serie de intenții referitoare la adoptarea unor acte normative.

13 dec. 2016, 15:14
Dragnea, despre discuţiile cu Cioloş: A arătat că este interesat ca România să nu intre într-un derapaj economic

Ne-am auzit de ieri (n.r. — luni) și am convenit ca astăzi să avem o discuție. Mie mi s-a părut o abordare responsabilă din partea primului-ministru, chiar am apreciat asta. (…) Dincolo de supărarea firească generată de rezultatul alegerilor, a arătat că este interesat ca România să nu intre într-un derapaj economic anul viitor, ținând cont și de programul nostru de guvernare prezentat în campanie. Mi-a solicitat, mi-a prezentat, mi-a transmis câteva intenții de a adopta acte normative în Guvern, ordonanțe care să proroge aplicarea unor legi care ar intra în vigoare de la 1 ianuarie, cu care am fost de acord. Am discutat, de asemenea, despre salariul minim pe economie pe anul 2017, i-am spus că angajamentul nostru rămâne ferm 1.450 de lei, am acceptat propunerea dumnealui ca noul guvern, așa cum e firesc, să adopte această HG, îngrijindu-se în a pregăti cadrul legal„, a afirmat Liviu Dragnea, la sediul central al PSD.

De asemenea, liderul PSD a spus că i-a solicitat premierului „și a rămas că analizează” dacă unele cheltuieli prevăzute pentru anul viitor pot fi aduse în acest an, pentru că asta ajută pe toată lumea.

Și mă refer aici la subvențiile agricole, la arieratele care sunt în continuare într-o sumă cred de 200 de milioane, precum și contribuția noastră la UE, pentru că există în spațiul fiscal, există încă posibilitatea fiind bani care încă nu sunt cheltuiți și ar putea să se facă aceste cheltuieli. A rămas că se consultă cu colegii din Guvern, cu Ministerul de Finanțe și o să ne transmită„, a adăugat Dragnea.

CITEŞTE ŞI Liviu Dragnea: Nu mergem la consultări la Palatul Cotroceni până nu avem parlament validat

Președintele PSD a făcut, totodată, solicitări în ceea ce privește patru prevederi din Codul fiscal, document care a rămas să intre în vigoare de la 1 ianuarie, și asta tot în sensul programului de guvernare al social-democraților prezentat în campania electorală, care, spune el, ”va fi urmat cu strictețe”.

Legat de cota TVA general — noi am spus că vrem și intenționăm să reducem cota TVA de la 20% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2018, pentru că reducerea cu 1% în acest an nu produce efecte. În ceea ce privește acciza la carburanți, suntem în situația în care la nivel mondial prețul petrolului e la un minim istoric, în schimb la pompă prețul în România este cel mai mare, dacă nu printre cele mai mari din UE, și mă refer la prețul de bază — cel la care se adaugă accizele. În același timp, taxa pe construcțiile speciale și în ceea ce privește acciza — numai după ce vom avea o discuție cu Consiliul Concurenței și cu companiile care furnizează carburanți, să ne asigurăm că o reducere a accizei, așa cum am prevăzut-o noi, cu 6%, are ca efect direct reducerea prețului la pompă pentru cetățeni. (…) În ceea ce privește taxa pe stâlp, vrem să ne asigurăm că o reducere a acestei taxe, eliminarea ei de fapt, se reflectă în prețurile respective, nu contribuie la majorarea profitului care părăsește România. În ceea ce privește plafonarea CASS, discutăm de un pachet de facilități fiscale serios, care intră în vigoare o parte în 2017, o parte în ianuarie 2018 și de la 1 ianuarie 2018 intră în vigoare și acest lucru„, a detaliat Dragnea.

Potrivit acestuia, premierul va analiza aceste teme.

A zis că analizează. Eu l-am rugat în mod serios să se gândească, totuși vorbim de un program de guvernare pe care noi l-am prezentat și care în final a fost aprobat de cetățeni prin vot și, dacă va acționa în așa fel încât să fie materializat votul cetățenilor, o să apreciem foarte mult. Mi-a spus și a apreciat asta că își arată toată disponibilitatea pentru ca tranziția la viitoarea guvernare să se facă într-un mod corect și eficient, așa cum și noi am procedat atunci când am instalat actualul Guvern cu sprijin din partea tuturor ministerelor, pentru ca tranziția să fie făcută într-un termen scurt și foarte eficient. Am apreciat asta, spre deosebire de alții, se pare totuși că dl Dacian Cioloș a ales calea dialogului și nu a unui conflict inutil. (…) Îmi pare rău că nu s-a încercat să se organizeze alegerile în 27 noiembrie, cum am propus noi, că la ora asta discutam de un guvern instalat„, a menționat liderul PSD.