Dragnea, despre pensiile militare: Impactul bugetar poate ajunge la sume foarte mari. Se poate bloca creşterea punctului de pensie

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că în ședința coaliției au fost asumate trei principii de modificare a legii pensiilor speciale pentru militari, astfel încât sumele aflate în plată să nu scadă, să nu depășească salariul și să fie indexate doar cu indicele de inflație, liderul social-democrat arătând că membrii Guvernului au spus că dacă nu se iau aceste măsuri, se poate ajunge la blocarea creșterii punctului de pensie pentru celelalte categorii de pensionari.

31 iul. 2017, 13:58
Dragnea, despre pensiile militare: Impactul bugetar poate ajunge la sume foarte mari. Se poate bloca creşterea punctului de pensie

„Nu le-am cerut (membrilor Guvernului — n.r.) să vină cu un proiect de ordonanță astăzi pentru că este o decizie a Guvernului. Am discutat doar despre aceste principii. Ne-au prezentat mai multe variante posibile, sunt 3 principii practic (…), și anume: pensiile aflate în plată nu scad, pensiile care ar avea din calculul actual o valoare mai mare decât salariul să nu poată să depășească salariul și să fie indexare doar cu indicele de inflație”, a afirmat Dragnea după ședința coaliției de guvernare.

El a adăugat că miniștrii au explicat mecanismele prin care pensiile speciale ar putea crește până la 150% față de salariu.

„Ne-au explicat, printre alte mecanisme, un mecanism care este destul de ciudat și se pare că nu mai este întâlnit în alte țări. Și anume: dacă cineva iese la pensie în cadrul acestor categorii de pensionari cu o pensie care poate ajunge la 100 și ceva la sută față de salariu, poate să ajungă și până la 131%, problema este că în momentul în care un individ a ieșit la pensie cu această pensie specială, cu o valoare x astăzi, peste un an de zile, peste doi ani, pensia i se mărește dacă s-a mărit salariul celui care i-a ocupat locul pe care l-a ocupat înainte, se poate ajunge la o creștere de, spuneau ei, de până la 150%”, a adăugat Dragnea, conform Agerpres.

Un grup de lucru urmează să pună în practică aceste principii.

„Ne-au prezentat și care este impactul bugetar. Riscul foarte mare este ca, din ce au spus ei, dacă nu se intervine, impactul bugetar — care este astăzi de 6 miliarde lei pentru aceste pensii speciale — poate să ajungă la 10 miliarde, la 12 miliarde, în doi ani de zile poate la 15 miliarde. Este foarte greu de calculat, pentru că sunt foarte multe elemente de luat în calcul și, vorbind foarte cinstit, în ritmul acesta, în 4—5 ani de zile, impactul se poate duce la sume foarte mari, blocând șansa statului român să continue creșterea punctului de pensie pentru celelalte milioane de pensionari din lume”, a susținut Liviu Dragnea.

Liderul PSD a spus că nu au fost discutat cifre.

„Doamna (Olguța — n.r.) Vasilescu mi-a spus că nu este un draft pe care s-a lucrat, exact ca la legea salarizării, ci principiile odată asumate, ele trebuie puse în cifre și în cuvinte”, a menționat Dragnea.

Întrebat dacă această ordonanță va fi dată la ședința de Guvern de săptămâna aceasta, Dragnea a spus: „Nu noi decidem când se dau ordonanțele de urgență”. El a arătat că atunci când Guvernul va da o ordonanță de urgență pentru care nu este abilitat, Parlamentul se va întruni în 5 zile.