Dragnea, despre votul privind majorările salariale: Singurul document oficial este lista cu semnături ale deputaţilor

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a explicat, marţi seară, la România TV, că singurul document oficial care atestă prezența deputaților la votul din plen de luni, asupra legii care prevede majorări salariale în Educație și Sănătate, este lista de semnături care arată că în plen erau 191 de parlamentari.

08 nov. 2016, 19:38
Dragnea, despre votul privind majorările salariale: Singurul document oficial este lista cu semnături ale deputaţilor

„Eu nu știu ce poze și filmulețe au făcut ei cu telefoane sau cu le-au făcut (PNL – n.r.). Am întrebat conducerea Camerei, așa cum era firesc, și mi s-a transmis o informație oficială și foarte importantă: singurul document oficial care poate fi luat în seamă aici este lista cu semnături a deputaților atunci când au intrat în sală, 191. Au mai fost și deputați care n-au apucat să semneze, unul dintre ei fiind chiar eu. Plus cei opt membri din Biroul permanent al Camerei. Dar am votat, am fost acolo. Chiar și conducerea Camerei Deputaților a venit din Biroul permanent și a intrat direct în plen. N-au mai apucat să semneze. Deci cel puțin 200. Ăsta e singurul document oficial. Mie îmi pare rău, sincer, dincolo de alte aprecieri, că liberalii și Guvernul tehnocrat fac acest circ”, a declarat Liviu Dragnea.

CITEŞTE ŞI: Cioloş: L-am informat pe Iohannis legat de intenţia de a contesta legea de modificare a Ordonanţei 20 la CCR

Mai mult, liderul PSD susține că, potrivit calculelor, majorările salariale de 15% pentru salariaţii din Educație și Sănătate au acoperire în bugetul din 2017 şi că impactul real este de 1,8 miliarde de lei.

Ei au spus că impactul bugetar este de 4,8 miliarde de lei. Asta e o informație trunchiată, chiar mincinoasă. Ăsta este impactul brut. Orice economist știe asta. Și știu și ei. Din acești 4,8 miliarde de lei, 42,9% se întorc a doua zi la bugetul de stat, de fapt ei nici nu pleacă, pentru că banii nici nu pleacă din trezorerie și asta înseamnă impozitul pe venit și contribuțiile la Casa de Sănătate și Casa de Asigurări Sociale. Asta înseamnă că, fără 42,9%, impactul este 2,8 miliarde lei. (…) Din acești bani, care merg în consum, aproape 30% prin efectul de multiplicare se întorc și ei la bugetul de stat. Deci, după ce scădem și acești 30%, înseamnă 1,8 miliarde lei impactul real. Noi despre asta discutăm”, a explicat Liviu Dragnea.

Potrivit acestuia, Guvernul s-a angajat, prin legea bugetului de stat, să aibă cheltuieli în 2016 de 255 de miliarde de lei, dar au rămas bani necheltuiți, acesta fiind un alt argument pentru majorările salariale de anul viitor.

„Cât au cheltuit până acum — 169 de miliarde de lei. Asta înseamnă o medie pe lună de cheltuieli de 19 miliarde de lei. Le-au rămas 86 de miliarde de lei. (…) Această guvernare, din păcate, a fost o frână pentru dezvoltarea României, în 2016. Pentru 2017 comisia de prognoză — instituție apolitică — a făcut o prognoză pentru creșterea economică din 2017 care arată că PIB-ul va crește cu 48,5 miliarde de lei. Asta înseamnă venitul în plus la bugetul consolidat de 13,9 miliarde lei. Deci noi suntem în situația în care deja anul viitor avem aceste venituri în plus față de tot ce înseamnă anul 2016, din care se pot acoperi cu prisosință acești 1,8 miliarde de lei”, a mai argumentat Liviu Dragnea.

El a susținut că programul de guvernare al PSD „poate fi pus în practică chiar de a doua zi”, pentru că „nu e făcut din iluzii”.

CITEŞTE ŞI: Liviu Dragnea, despre premierul PSD: Este un domn care arată bine