Dragnea:E inacceptabil ca, în faţa Guvernului, grupuri organizate sprijinite de Opoziţie şi preşedinte să atace ordinea constituţională

Evenimentele violente de vineri seară din Piaţa Victoriei nu pot fi încadrate într-o formă de democraţite şi este grav că faptele de agresiune de la miting au fost precedate de de provocările partidelor din opoziţie, susţine liderul PSD, Liviu Dragnea. El spune că cel mai grav şi mai iresponsabil mesaj este cel al preşedintelui Klaus Iohannis, care, prin declaraţia sa, subminează autorităţile statului şi îndeamnă la reluarea violenţelor, pentru a răsturna Guvernul şi a-l înlocui cu "Guvernul său”. "Este ilegal ca astfel de manifestaţii să fie folosite şi deturnate de unii oameni politici, pentru a schimba prin forţă puterea politică legitim constituită”, susţine Dragnea.

11 aug. 2018, 12:45
Dragnea:E inacceptabil ca, în faţa Guvernului, grupuri organizate sprijinite de Opoziţie şi preşedinte să atace ordinea constituţională

„Evenimentele violente din Piaţa Victoriei din seara zilei de 10 august nu pot fi încadrate în nicio formă de democraţie. Diferenţele de opinie nu pot justifica niciodată violenţa. E grav că astfel de acte de agresiune au fost precedate de îndemnuri, provocări sau chiar de implicarea directă a unor partide politice din Opoziţie. Cel mai grav dintre toate, însă, este mesajul iresponsabil al preşedintelui Iohannis de vineri seara, în care critică intervenţia jandarmilor, deşi aceştia şi-au făcut datoria potrivit legii şi au luat toate măsurile necesare pentru restabilirea ordinii publice. Declaraţia preşedintelui Iohannis este practic un act de subminare a autorităţii statului şi un îndemn la reluarea violenţelor la protestul anunţat pentru sâmbătă, cu scopul vădit de răsturnare a Guvernului actual şi înlocuirea lui cu Guvernul său, aşa cum a mai procedat o dată în acest mandat”, afirmă liderul PSD Liviu Dragnea într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Liderul partidului de la guvernare spune că atitudinea preşedintelui Iohannis dovedeşte că acesta este „sponsorul politic al violenţei al manifestărilor extremiste”, iar prin cererea adresată Parchetului de a începe o anchetă în legătură cu modul de intervenţie al Jandarmeriei la mitingul de vineri, şeful statului „timorează forţele de ordine, aşezându-se cu premeditare de partea grupurilor agresoare, împotriva instituţiilor pe care Constituţia îi cere să le sprijine”.

„Este regretabil că o acţiune democratică de protest paşnic a fost deturnată şi s-a soldat cu numeroşi răniţi şi pagube materiale pentru a servi unor scopuri politice ilegitime. Instituţiile statului trebuie să acţioneze cu fermitate pentru asigurarea ordinii de drept şi pentru a-i trage la răspundere pe cei care au provocat violenţele. Cu tot respectul pentru manifestanţii care vor să-şi exprime paşnic ideile, toată lumea trebuie să înţeleagă că România e un stat de drept, în care domneşte legea, iar această lege e impusă prin instituţiile consacrate de Constitiţie. E inacceptabil ca în faţa clădirii Guvernului, în inima Capitalei României şi a statului român, grupuri organizate, sprijinite de Opoziţie şi de însuşi preşedintele ţării, să atace ordinea constituţională”, spune Dragnea.

De asemenea, spune şeful social-democraţilor, jandarmii nu apără doar cădirea Guvernului, ci şi autoritatea, ordinea, statul de drept, instituţiile statului, suveranitatea şi independenţa ţării. „Inclusiv dreptul de a protesta liber şi paşnic împotriva oricui”, continuă el.

Dragnea dă asigurări cetăţenilor că Parlamentul nu va îngădui nimenui să dizolve democraţia, să încalce drepturile şi libertăţile oamenilor, să schimbe rezultatul alegerilor şi să răstoarne prin violenţă ordinea în statul român.

„Instituţiile însărcinate cu siguranţa cetăţeanului, cu ordinea publică şi cu respectarea legii trebuie să acţioneze cu fermitate împotriva oricăror tentative de violenţă publică, alimentată politic sau instrumentată de alte interese de putere”, spune preşedintele PSD.

El face apel la oameni să protesteze paşnic şi să nu se alăture grupurilor violente, să nu se pună în pericol, pentru că „puterea se câştigă prin vot, la urne, ideile se dezbat cu argumente, nu cu pietre, sticle şi foc”.

„Am respectat şi voi respecta întotdeauna dreptul constituţional al cetăţenilor de a participa paşnic la manifestaţii publice. Dar este ilegal ca astfel de manifestaţii să fie folosite şi deturnate de unii oameni politici, pentru a schimba prin forţă puterea politică legitim constituită. Românii nu trebuie să fie obligaţi să trăiască într-o ţară frâmântată de violenţă şi dezbinare. Ei au dreptul să se bucure de beneficiile creşterii economice, de o viaţă mai bună, de venituri mai mari, de siguranţă şi linişte, de un viitor mai bun pentru ei şi pentru copiii lor”, concluzionează Dragnea.

Incidente extrem de violente au avut loc vineri seară la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni.

Astfel de incidente s-au produs pe tot parcursul protestului – unele persoane au forţat gardurile în zona din faţa Guvernului şi au aruncat cu diverse obiecte, în special sticle de plastic, iar scutierii au intervenit cu grenade cu gaze lacrimogene şi cu tunul cu apă.

Înainte de miezul nopţii, jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească. Cei doi jandarmi au fost scoşi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi jandarmi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii. Armele celor doi jandarmi care au fost bătuţi au fost sustrase.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că este inexplicabil de ce Jandarmeria nu a izolat şi reţinut grupurile de indivizi cu atitudine huliganică şi violentă din Piaţa Victoriei, permiţându-le acestora să deturneze protestul cu consecinţe dintre cele mai dramatice şi face un apel la toate forţele de ordine ca pe viitor să urmeze cu stricteţe procedurile, să nu răspundă disproporţionat şi mai ales să nu pună în pericol viaţa cetăţenilor.

De asemenea, şefului statului cere ministrului de Interne, Carmen Dan, să-şi asume responsabilitatea pentru felul în care a gestionat situaţia din timpul protestelor şi să prezinte un raport detaliat privind modul în care forţele de ordine au acţionat şi mai ales la ordinul cui. „Din nefericire, se dovedeşte, din nou, că acest Guvern este iraţional şi acţionează împotriva intereselor propriilor cetăţeni şi fac un apel la membrii PSD care nu vor să fie părtaşi să se debaraseze de această conducere nocivă, care duce ţara spre haos şi dezordine”, spune Iohannis.

Totodată, Klaus Iohannis i-a cerut procurorului general Augustin Lazăr să fie începute de urgenţă cercetări pentru stabilirea modului concret în care s-a produs intervenţia Jandarmeriei pentru restabilirea ordinii publice la protestele de vineri seară din Piaţa Victoriei. De asemenea, Iohannis a solicitat procurorului general stabilirea legalităţii intervenţiei şi identificarea persoanelor şi a gradului de implicare sau vinovăţie a tuturor celor care au luat parte la incidentele violente petrecute în Capitală.

Parchetul General a anunţat sâmbătă că procurorii militari s-au sesizat din oficiu şi au înregistrat dosar penal cu privire la modul de intervenţie a jandarmilor şi la incidentele petrecute la manifestaţia din Piaţa Victoriei.

Citeşte şi Jandarmeria, după violenţele de la mitingul diasporei: Prefectul a dat ordin ca jandarmii să intervină în forţă