Dragnea: Se apropie sfârşitul mandatului unor şefi de la ANRE. Au zis să mai dea un tun şi să mărească preţurile la energie şi gaze

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a subliniat miercuri importanța constituirii comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea ANRE, susținând că în acest fel se pot afla justificările pentru mărirea prețurilor la energie și la gaze în ultimii ani.

27 sept. 2017, 15:00
Dragnea: Se apropie sfârşitul mandatului unor şefi de la ANRE. Au zis să mai dea un tun şi să mărească preţurile la energie şi gaze

„Ce am constatat eu e că vine iarna și, pentru că se apropie sfârșitul mandatului unor șefi de la ANRE, au zis să mai dea un tun și să mai mărească prețurile la energie și la gaze. Bineînțeles informația a fost — PSD mărește prețurile la energie și la gaze. Cu atât mai mult se justifică această comisie de anchetă pe ce s-a întâmplat la ANRE, ca să vedem și noi și tot poporul român cum s-au mărit prețurile în ultimii ani de către ANRE și ce fundamentări au stat, în afară de interesul imediat al unor companii care furnizează energie electrică. Să vedem care sunt justificările. Cred că e mai importantă decât comisia pentru alegerile din 2009, din sufragerie, și decât Comisia pentru control SRI. Cred că este una dintre cele mai importante comisii de anchetă ca să vedem cum a fost lovită și economia românească ani de zile și consumatorul casnic”, a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului.

Camera Deputaților și Senatul au decis, miercuri, în ședință comună, cu 161 voturi ”pentru” și 51 ”împotrivă”, constituirea Comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), scrie Agerpres.

Citeşte şi: ANRE anunţă scumpiri la gaze şi la electricitate de la 1 octombrie

Comisia de anchetă, propusă de parlamentarii PSD, urmează să verifice cum au fost transpuse în legislația secundară obligațiile ce decurg din Legea energiei electrice și a gazelor naturale, dar și modul în care aceasta a influențat modificarea prețului energiei la consumatorul final.

Comisia va verifica și modul în care au fost respectate atribuțiile și obligațiile ce decurg din OUG 33/2004 privind organizarea și funcționarea ANRE din punct de vedere al structurii organizatorice, al promovării personalului, al desfășurării activității de control privind modul în care și-au îndeplinit operatorii atribuțiile legale.

De asemenea, se vor controla modul în care a fost asigurat un mediu concurențial eficient, transparent și nediscriminatoriu în funcționarea piețelor de energie electrică, gaze naturale, energie regenerabilă și certificate verzi, precum și modul în care a fost asigurată protecția consumatorului final și sprijinirea clienților vulnerabili.