Liviu Dragnea: VOTUL prin CORESPONDENŢĂ se va aplica şi la PREZIDENŢIALE

Legea privind votul prin corespondenţă ajunge miercuri în plenul Camerei Deputaţilor pentru dezbatere şi vot final. Surse politice spun că votul prin corespondenţă pentru românii din diaspora va funcţiona doar ca un proiect pilot, la alegerile parlamentare. Acesta ar fi rezultatul înţelegerii din comisia de cod electoral dintre PSD şi PNL. Liviu Dragnea a declarat însă că votul prin corespondenţă se va aplica şi pentru alegerile prezidenţiale.

28 oct. 2015, 12:10
Liviu Dragnea: VOTUL prin CORESPONDENŢĂ se va aplica şi la PREZIDENŢIALE

„Le-am cerut tuturor social-democraţilor să vină în plen pentru votul prin corespondenţă pentru că este o lege extrem de importantă. Noi ne-am asumat să o grăbim şi să o finalizăm azi. (…) Nu ştiu dacă acest proiect rezolvă toate problemele. S-ar putea să rămână probleme legate de siguranţa votului, dar obiectivul principal a fost atins: cetăţenii români care trăiesc în străinătate să aibă cel puţin aceleaşi condiţiide vot ca şi cei care trăiesc la noi în ţară”, a declarat Liviu Dragnea pe holul Parlamentului.

Citeşte şi: Legea privind votul prin corespondenţă este supusă la vot în plenul Camerei Deputaţilor

Totodată, liderul PSD a precizat că acest vot prin corespondenţă se va aplica şi la alegerile prezidenţiale.

Vor fi stabilite prevederi şi pentru alegerile prezidenţiale pentru a se exercita votul prin corespondenţă, dar neavând alegeri mâine pentru preşedinte, e nevoie de o perioadă mult mai lungă pentru a găsi cele mai bune forme de procedură, pentru că sunt două scrutine. Sub nicio formă nu e adevărat zvonul lansat că nu se va vota prin corespondenţă şi la prezidenţiale. Imediat, nu ştiu dacă în sesiunea asta sau în următoarea, va fi elaborat şi adoptat şi acest proiect de lege”, a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea.

„Imediat după ce această lege va fi votată, eu voi cere Comisiei speciale să continue discuțiile pentru a se realiza proiectul de lege și pentru alegerile prezidențiale. Fiind proceduri puțin diferite, fiind nevoie de o analiză mult mai serioasă pentru cele două tururi de scrutin din punct de vedere logistic și al infrastructurii, nu s-a dorit să se mai găsească încă un motiv pentru ca legea de azi să fie amânată. Toate aceste discuții vor înceta și se va vedea că toți cei care nu au avut încredere că vor fi aceleași prevederi și la alegerile prezidențiale ori s-au înșelat, ori au vrut să umbrească acest succes al tuturor de azi, care este de fapt succesul românilor de pretutindeni”, a adăugat Dragnea.

Comisia parlamentară pentru cod electoral a adoptat, ieri, raport de admitere pentru acest act normativ.

Totodată, comisia a decis că votul prin corespondență va fi aplicat doar la alegerile parlamentare, nu și la cele prezidențiale și europarlamentare, așa cum era prevăzut în proiectul inițial adoptat de Senat.

Citeţşte şi: Gorghiu: Vom extinde VOTUL prin CORESPONDENŢĂ la toate tipurile de ALEGERI când vom deţine MAJORITATEA

Președintele comisiei, Gabriel Vlase, a spus că proiectul de lege privind votul prin corespondență va fi unul pilot, iar votul prin corespondență se va aplica deocamdată doar la alegerile pentru Camera Deputaților și Senat, urmând ca, „în funcție de ce se întâmplă în toamna anului viitor, când vor fi alegeri parlamentare”, să se aplice acest vot și pentru alte tipuri de alegeri.