Dramă la Cluj. O tumoare i-a distrus faţa şi trebuie să aleagă între operaţie şi moarte VIDEO

O femeie în vârstă de 70 de ani din Cluj trebuie să aleagă între a rămâne mutilată sau a-şi pierde viaţa. Bătrâna are o tumoare pe faţă care i-a atacat ochii, nasul şi maxilarul.

22 ian. 2013, 21:29
Dramă la Cluj. O tumoare i-a distrus faţa şi trebuie să aleagă între operaţie şi moarte VIDEO

Medicii spun că, deşi operaţia este foarte riscantă, dată fiind vârsta înaintată a pacientei, şi că femeia va rămâne cu siguranţă desfigurată, aceasta este singura ei şansă de a mai trăi.

Femeia s-a îmbolnăvit în urmă cu cinci ani şi a mai fost operată într-o clinica din Cluj, acum trei ani, însă boala a recidivat. Singura ei şansă de a rămâne în viaţă este o altă operatie, care însă o va mutila pentru tot restul vieţii.

Acum, bătrâna abia mai respiră şi plânge mereu, iar vederea este comprmisă, după ce tumoarea s-a extins la ambii ochi. „Un asemenea caz nu-l opereaza nimeni in lume pentru ca in asemenea situatii trebuie facut exenteratie de ambii ochi, pacienta ramane oarba, se suprima in totalitate nasul si tot masivul facial central”, a explicat medicul Teofil Lung.

În astfel de cazuri pacienţii ar trebui să beneficieze de proteze faciale: „În asemenea situatii, pe plan mondial se aplica niste epiteze care sunt special facute si care au forma zonelor anatomice pe care le inlocuiesc. De la distanta aproape ca nu se deosebeste de situatia naturala”. În România, însă, statul nu decontează astfel de proteze, care costă aproximativ 5000 de euro.