Drama lui Valentin Uritescu: De şapte ani a renunţat la scenă

Săptămâna trecută, Valentin Uritescu a primit „Premiul Gopo” pentru întreaga activitate, însă puţini ştiu că, de şapte ani încoace, actorul nu-şi mai poate exercita profesia de actor de teatru. De vină e boala de care suferă de aproape patru decenii şi care îl face să nu-şi mai poată coordona mişcările. Maestrul ne-a povestit într-un interviu emoţionant despre dramele care îl macină.

29 mart. 2017, 04:59
Drama lui Valentin Uritescu: De şapte ani a renunţat la scenă

Valentin Uritescu (75 de ani), de 38 de ani încoace ţine în frâu, cu pastile, sindromul extrapiramidal bilateral, boală ce se manifestă printr-un tremur vizibil al membrelor. De şapte ani a părăsit scena teatrului, de teamă ca afecţiunea să nu-i pericliteze prestaţia pe scenă.

CUTREMURĂTOR: Valentin Uritescu şi-a făcut testamentul. Unde vrea să fie înmormântat

“Acum stau acasă, mă mai uit la televizor. Nu mai scriu cărţi, am scris trei, ultima a fost în 2016, «Bântuit de vieţile altora», în care am povestit despre rolurile grele pe care le-am avut. Dar nu s-au vândut şi am zis să nu mai scriu. Am mai jucat în câteva seriale, au zis să mă resusciteze cumva, însă e mai greu, pentru că îmi e frică să nu greşesc în faţa camerei de filmat. Nu mai am nici casă cu grădină, am vândut tot pentru nepoata noastră, bolnavă de leucemie, însă nu am mai putut-o salva”, ne-a povestit actorul.
Asta este o nouă dramă care a măcinat sufletul îndrăgitului actor. În 2001, fratele lui Uritescu a descoperit că fiica lui, Oana Andreea, elevă în clasa XII-a, era bolnavă. “Am vrut să mă întorc la Vinerea (judeţul Alba), la locurile părinteşti, acolo unde am avut o casă, trei vii, patru livezi de pruni şi 12 hectare de pădure de brad, dar s-a întâmplat un lucru îngrozitor. Fratele meu, fiind profesor, nu a avut bani, spre deosebire de mine, care am câştigat foarte mulţi. Fiica sa, nepoata mea, a făcut leucemie galopantă atipică, pe care i-au descoperit-o în ultimul moment. Singura sa şansă era să meargă la o clinică privată din Paris, însă tratamentul era foarte costisitor. Când am auzit, i-am zis să vândă casa, să vândă tot. După o lună de tratamente la Paris, cu medicamentele care erau la vremea aceea, în stadiu de experiment, a murit în seara de Crăciun, la 18 ani. Aşa că nu mai am nimic la Vinerea, decât mormântul părinţilor, unde vreau să fiu şi eu îngropat, fără fiţe, în coşciug din lemn, ca mama şi ca tata”, a povestit Valentin Uritescu, în urmă cu ceva timp, pentru revista “Taifasuri”.

Soţia lui Valentin Uritescu desprea starea gravă de sănătate a marelui actor. „Nu ne bate moartea la uşă”