Drama neştiută a lui Tudor Gheorghe. Artistul a trecut prin momente cumplite în perioada comunistă VIDEO

Cântă şi aduce vrajă pentru milioane de români la fiecare concert. Tudor Gheorghe - un artist complet şi un patriot convins, poartă însă în suflet o suferință de care puţini ştiu. Demn, maestrul a vorbit cu greu despre experienţa tristă care i-a marcat cariera: momentul în care a fost interzis de comunişti şi ameninţat cu puşcăria.

23 apr. 2016, 12:51
Drama neştiută a lui Tudor Gheorghe. Artistul a trecut prin momente cumplite în perioada comunistă VIDEO

Toți românii îl știu pe Tudor Gheorghe, mândria Olteniei, însă puțini cunosc momentele grele care i-au măcinat sufletul. În perioada comunistă, maestrul a întâmpinat nenumărate oprelişti din partea regimului. Mai întâi, organele de represiune i-au cenzurat spectacolele. Totul a culminat însă în anul 1979, când spectacolul „Pe-un franc poet”, pe versuri de Ion Luca Caragiale, a fost oprit imediat după premieră.

„Eu am mai făcut spectacolul, o parte din el, în 70 şi nu ştiu cât, şi cu multă eleganţă am fost oprit. Degeaba am spus „tovarăşul colonel, lăsaţi, domnule că e Caragiale…zice ALO! Băi nea Tudore, lasă-l pe Caragiale acolo. Pe noi ne duci matale?”, povesteste Tudor Gheorghe.

Momentul care l-a afectat însă cel mai puternic a fost atunci când comuniștii i-au interzis să apară în public până la Revoluţia din 1989. Totul a pornit de la un poem pe care Tudor Gheorghe l-a recitat şi care a deranjat-o teribil pe Elena Ceauşescu.

Puţini sunt cei care ştiu că maestrul a fost chiar la un pas să facă închisoare pentru modul în care îşi promova muzica în acea perioadă.

„Pe vremea lui Ceauşescu, am fost la un pas să fiu băgat în dubă de comunişti. Am spus nişte lucruri extraordinare, care, probabil, îi deranjau pe unii. M-au ameninţat că dacă nu o să-mi revizuiesc atitudinea şi nu voi renunţa la concertele în care să susţin libertatea de expresie, voi avea probleme serioase”, mărturisea Tudor Gheorghe în cadrul unui interviu.

Dacă de obicei cântă balade sau muzică populară, astăzi, maestrul se axează și pe cântece…de petrecere.

Sărbătoarea de Sfântul Gheorghe aduce în fiecare an bucurie în familie, atat pentru artist, cât și pentru soția sa, Georgeta. Bucuria va rămâne însă între ei, pentru că maestrul are un obicei pe care îl păstrează cu sfințenie: nu cântă niciodată în public la sărbători.

Vezi: Cele mai puternice rugăciuni către Sfântul Gheorghe, protectorul naturii