Drama unei mari actriţe. Petrece Paştele singură, după ce fiul său s-a călugărit

Valeria Seciu este una dintre marile actriţe ale României, cu roluri în filme şi piese de teatru. Puţini ştiu însă povestea tristă a artistei ajunsă la vârsta de 77 de ani.

15 apr. 2017, 13:02
Drama unei mari actriţe. Petrece Paştele singură, după ce fiul său s-a călugărit

Valeria Seciu a fost căsătorită cu Octavian Cotescu, însă căsnicia lor s-a sfârşit tragic în 1984, o dată cu moartea marelui actor. În 1968 s-a născut fiul lor, Alexandru, dar soarta a făcut ca acesta să îşi trăiască viaţa departe de mama sa. Acesta este astăzi călugăr la Muntele Athos, purtând numele de Monahul Daniil; el se numără printre traducătorii celei mai recente ediții românești a culegerii de texte teologice Everghetinos (din gr., „Binefăcătoarea”).

Citeşte şi Actorii Valeria Seciu, Rodica Mandache şi Ion Besoiu au primit stele pe Aleea Celebrităţilor

Crăciunul, Paştele sau aniversările sunt momente care-i stârnesc lacrimile  şi nostalgia. Pe unicul său băiat îl vede destul de rar şi asta pentru că după moartea tatălui care l-a marcat profund, Alexandru Cotescu (n.r.- avea 17 ani când tatăl său s-a stins) a ales calea ortodoxiei.  A absolvit două facultăţi, una tehnică, apoi Teologia, şi a hotărât să-şi dedice viaţa slăvindu-l pe Dumnezeu.

El m-a pregătit că va pleca acolo. Tinerii monahi sunt obligaţi să-şi anunţe părinţii de alegerea făcută, să-i lase liniştiţi„, spunea Valeria Seciu într-un interviu.

Valeria Seciu a debutat, în 1964, pe scena Teatrului Național din București, alături de Ion Caramitru, în piesa Eminescu de Mircea Ștefănescu, sub îndrumarea regizorului Sică Alexandrescu, întruchipând-o pe Veronica Micle. În același an și-a făcut, de asemenea, debutul în film, jucând în pelicula Casa neterminată, regizată de Andrei Blaier. Ea a renunţat la cariera actoricească în 2014