Povestea unei femei de 140 de kg: „Angajatorii cred că sunt leneşă pentru că sunt prea grasă”

La 24 de ani, britanica Jay Cole, mama unui copil, nu îşi mai găseşte niciun loc de muncă. A ajuns la disperare şi este nevoită să trăiască din mai puţin de 1000 de lire sterline pe lună, ca ajutor social, pentru că este şomeră. După fiecare interviu este şi mai dezamăgită, pentru că angajatorii ţin cont doar de greutatea ei corporală.

27 feb. 2013, 19:27

Jay Cole a participat la nenumărate interviuri pentru a obţine un serviciu. Nu a avut succes. La emisiunea This Morning, de la ITV,  tânăra britanică şi-a spus povestea ei de viaţă care porneşte de la greutatea corporală, de 140 de kilograme, mai precis, 139,7 kilograme, din cauza căreia angajatorii o refuză, spunându-i că „nu este persoana potrivită pentru locul de muncă” respectiv.

„Am încercat orice. Să fac curăţenie, retail, bonă … dar când ajung la interviuri se vede automat dezamăgirea pe feţele lor. Ei cred că oamenii graşi sunt leneşi şi incapabili să facă muncile pe care le pot face cei cu greutate normală”, a povestit femeia de 24 de ani, mama unui copil, care primeşte ca ajutor social 227 de lire sterline pe săptămână, scrie Daily Mail.

Jay spune că ar trebui să fie date legi împotriva discriminării persoanelor cu diferite incapacităţi sau boli. Sugestia ei intervine după ce, recent, autorităţile britanice au publicat un raport potrivit căruia, în Marea Britanie, peste 7.000 de persoane sunt considerate ca fiind „prea grase pentru a putea munci”. De asemenea, în raport se mai precizează că ajutoarele de stat pentru aceste persoane s-au ridicat la 28 de milioane de lire sterline în 2012.

Luată la rost chiar în emisiune

Povestea lui Jay, al cărui index de masă corporală este dublu faţă de cel al unei femei normale (48,2 faţă de 24) se pare că nu a convins pe toată lumea. Chiar la emisiune, Jay a intrat în dispută cu jurnalista Katie Hopkins, care i-a spus că ar trebui să încerce să slăbească pentru a putea obţine un loc de muncă.

„Cred că trebuie să faci această schimbare”, i-a spus Katie fără ocolişuri tinerei obeze. „Eu niciodată nu aş angaja pe cineva ca tine”, a continuat fără milă jurnalista.

Jay s-a ofensat. „De ce ar trebui să mă schimb?!”, a fost replica lui Jay. „Vreau să muncesc, nu vreau să stau pe ajutoare sociale. Sunt aşa de la 18 ani şi nu îmi place situaţia aceasta. De ce să fac asta, doar pentru că sunt angajatori care nu iau în seamă oameni care ar fi în stare să lucreze pentru ei, numai din cauza aspectului lor fizic?”, a atacat Jay.

La rândul său, tabloidul The Sun a dezvăluit că Jay are o locuinţă socială cu două camere, că primeşte şi câte 20,3 lire sterline pe săptămână alocaţie pentru copilul ei, precum şi 47 de lire sterline pentru că este în căutarea unui loc de muncă. De asemenea, i se acordă vouchere pentru îmbrăcămintea de care are nevoie pentru a se prezenta la interviuri, reţete gratuite, precum şi reducere la călătoriile cu metroul.

The Sun a mai aflat că femeia obeză care susţine că a fost la zeci de interviuri pentru angajare, a fost, de fapt, numai la 12 în cinci ani, iar singurul ei loc de muncă a fost unul de chelneriţă, la 18 ani, cu un program de 6 ore şi jumătate pe săptămână, timp de 9 luni, după care ea singură a renunţat la post după o dispută cu patronul.