Drama unui campioane: Salpeter a pierdut medalia de argint la 5.000 m după ce s-a oprit cu un tur mai devreme

Atleta israeliană Chemati Lonah Salpeter a ratat medalia de argint în proba feminină de 5.000 m din cadrul Campionatelor Europene de la Berlin după ce s-a oprit cu un tur mai devreme, fiind convinsă că a încheiat cursa.

13 aug. 2018, 10:59
Drama unui campioane: Salpeter a pierdut medalia de argint la 5.000 m după ce s-a oprit cu un tur mai devreme

Salpeter, care a cucerit miercuri titlul continental la 10.000 m, spera să realizeze „dubla” la actuala ediţie a Europenelor în aer liber, însă visul său s-a spulberat din cauza erorii pe care a făcut-o.

Înaintea ultimului tur de la 5.000 m, două atlete s-au detaşat din grupul fruntaş, olandeza Sifan Hassan şi israelianca de origine kenyană Chemati Lonah Salpterer. Convinsă că a trecut linia de sosire, deşi mai avea încă un tur de alergat, Salpeter s-a oprit şi chiar a sărbătorit timp de câteva secunde o ipotetică medalie de argint, înainte de a-şi da seama de greşeală şi de a reîncepe să alerge. Efortul său a fost în zadar, însă, israelianca prăbuşindu-se pe marginea pistei, în lacrimi, după încheierea cursei, în care s-a clasat pe poziţia a patra.

Medalia de aur i-a revenit olandezei Sifan Hassan, deţinătoarea recordului european, care a devansat-o cu 21 de secunde pe britanica Eilish McColgan, medaliată cu argint, în timp ce pe poziţia a treia s-a clasat turcoaica Yasemin Can, deţinătoarea titlului continental.

Din păcate, coşmarul a continuat pentru atleta israeliană, care a pierdut până la urmă şi locul al patrulea, fiind descalificată pentru că a pus un picior în afara culoarului său, în debutul cursei, lucru interzis de regulament.