Drame teribile după explozia de la Crevedia: Rămase fără locuinţă, mama și fiica au fost nevoite să doarmă pe câmp desculțe și fără haine

O familie din Crevedia a rămas acum fără casă, după ce exploziile de la stația GPL le-au distrus locuința.

27 aug. 2023, 15:50
Drame teribile după explozia de la Crevedia: Rămase fără locuinţă, mama și fiica au fost nevoite să doarmă pe câmp desculțe și fără haine

Localnicii comunei Crevedia din județul Dâmbovița au trecut prin clipe de teroare noaptea trecută, atunci când au auzit o bubuitură puternică, urmată de flăcări înalte, în locul unde se afla o stație GPL. Din păcate, au urmat câteva explozii care au făcut mai multe victime, zeci de persoane fiind rănite în urma incendiului cumplit, unele dintre ele rămânând chiar și pe drumuri, după ce casele le-au fost distruse.
Eugen Iancu, după explozia din Crevedia: „Ne arată că cel mai important pentru Arafat şi compania este imaginea”
Familia care locuia chiar în fața stației GPL din Crevedia trăiește clipe de groază, după ce casa lor a ars din temelii în cumplitul incendiu. Unul dintre membrii familiei, care nu era în țară la momentul producerii incidentului, a aflat prin telefon că rudele lui au fost afectate de explozii. Bărbatul a povestit că tatăl lui a auzit un zgomot puternic și a ieșit fața casei pentru a vedea ce se întâmplă, moment în care a fost afectat de suflul exploziei, având acum arsuri pe 99% din corp.

Inițial, fiul bărbatului rănit, care locuiește în străinătate, a fost anunțat de vecini că părinții și sora lui au murit, pentru că erau de negăsit, însă a aflat ulterior că flăcările de la stația GPL s-au extins și au ajuns până la casa lor, care a fost distrusă în incendiu. Bărbatul a aflat apoi că mama și sora lui au trecut prin clipe infernale, fiind nevoite să își părăsească locuința și să stea, toată noaptea, pe câmp, fără haine sau încălțăminte, până când un vecin le-a găsit și le-a ajutat.

„Am fost contactat doar de vecinii din sat. Un singur vecin a încercat să dea de familia mea pentru a-i ajuta. În urmă cu zece minute vorbisem cu ei și apoi nu mai răspundea nimeni la telefon. M-a sunat cineva și mi-a spus că toți sunt morți pentru că nimeni nu știau unde sunt. Într-un târziu am dat de verișoara mea care mi-a spus tot ce s-a întâmplat. Tata a auzit un zgomot puternic, fiind acel transfer de gaz. A ieșit la strada și atunci a fost izbit de suflul exploziei. Mi s-a spus că are arsuri pe 99% din corp, că este un caz foarte greu să că trebuie să ajung în țară”, a declarat un membru al familiei, potrivit Antena 3

 

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că sunt 7 case avariate în urma exploziilor de la o staţie GPL de la Crevedia. Potrivit premierului, trei spitale de mari arşi sunt acum în construcţie, în România, dintre care unul în Capitală.

”Sunt 7 case afectate în zona exploziei”, a declarat Marcel Ciolacu, duminică. Prim-ministrul a precizat că autorităţile sunt pregătite să transfere cât mai mulţi pacienţi afectaţi de explozii. ”Astăzi suntem pregătiţi să transferăm cât mai mulţi pacienţi. Mai ales cei care au nevoie”, a spus Ciolacu.
Marcel Ciolacu s-a referit şi la spitalele de Mari Arşi care urmează să fie construite în România.
”Sunt trei spitale, unul este în construcţie la Timişoara, în câteva săptămâni se porneşte construcţia spitalului de la Târgu Mureş şi urmează în septembrie, la Grigore Alexandrescu”, a precizat Ciolacu.

Martor al dezastrului de la Crevedia: „Nu suntem în siguranță, ne e frică să trăim în țara noastră”.

Suflul exploziilor de la stația GPL au lăsat foarte multe ruine în urma lor. Mai multe case au fost distruse, la fel și mașini. Un martor al exploziilor soldate până acum cu doi morți și 56 de răniți a declarat că s-a speriat  tare, imaginea fiind de nedescris.

„S-a văzut o flacără mare în aer, apoi la circa două secunde o bubuitură foarte mare și un suflu puternic venit spre noi. Cei care nu au stat bine pe picioare au căzut pe jos, alții s-au speriat foarte, foarte rău. A fost o imagine de filme horror. Am o cunoștință la spital care este în stare foarte gravă și sperăm ca totul să fie bine. Sunt trist pe Guvern, pe toată conducerea care este în România. Nu putem să  trăim în siguranță. Ne e frică să trăim în țara noastră natală”, a declarat bărbatul.

Totodată, au apărut imagini devastatoare cu urmările tragediei din Crevedia. Opt case au fost arse complet, alte 11 sunt afectate și zeci de mașini au fost făcute scrum.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, apreciază că modul în care au intervenit pompierii, după prima explozie de la Crevedia, a fost unul corect, având în vedere că aceştia au luat măsuri pentru a evacua populaţia, pentru a limita pagubele şi în vederea răcirii cisternelor.

Imaginile groazei, după exploziile de la Crevedia. Deflagrația a fost atât de puternică, încât mai multe căști ale pompierilor s-au topit

„Comandantul acţiunii, din momentul în care am ajuns eu, am fost eu, dar acolo existau inspectori şefi de pompieri pe Bucureşti – Ilfov. A mai venit şi inspectorul şef pe Dâmboviţa şi pe partea de incendii expertiza este la dânşii. Organizarea dispozitivului de incendii o fac pompierii. (…) Pompierii au făcut intervenţia lor, conform procedurilor. Dacă sunt probleme, le vor analiza. Dacă au fost probleme punctuale, le vor identifica. Dar modul în care s-a intervenit după o primă explozie a fost un mod corect: să protejeze ce este în jur, să evacueze populaţia şi să intervină pentru limitarea pagubelor. La niciun moment nu au pus în cap ca să stingă integral incendiul, pentru că gazul trebuia să fie consumat. Dar trebuia să prevină zona din jur şi să prevină răspândirea la case, să prevină alte situaţii. Explozia era prevenită prin răcirea cisternelor. Acest lucru îl fac pompierii de fiecare dată când au implicate cisterne. Din păcate, de data asta, cisterna a explodat”, a arătat Arafat, într-o declaraţie acordată presei.

El a menţionat că trei roboţi erau în funcţiune în momentul în care a avut loc explozia, iar pompierii care se aflau lângă cisternă fuseseră retraşi.

„De unde vreţi pompierii să se lupte cu incendiul? Ca să ştiu. (…) Da, roboţii au fost folosiţi. Pompierii care erau lângă cisternă au fost retraşi după ce au intrat roboţii. Şi deflagraţia a avut loc după ce trei roboţi erau în funcţiune. (…) Zona a fost evacuată, au venit pompierii şi au apărut mai multe persoane, inclusiv jurnalişti. Şi îmi aduc aminte foarte bine de modul în care au insistat să se apropie şi chiar am insistat personal, împreună cu jandarmii, să se îndepărteze. Deci, la niciun moment nu s-a pus problema ca noi să permitem ca alte persoane decât cele autorizate să se apropie de locul incendiului. Pompierii care au fost la intervenţie nu stăteau numai să răcească cisterna. Au avut case care erau sub risc de răspândire a incendiului şi a trebuit să protejeze şi casele respective”, a precizat secretarul de stat.

El a subliniat că intervenţiile pompierilor presupun un anumit grad de risc şi că se iau măsuri pentru diminuarea acestor pericole prin folosirea roboţilor şi retragerea persoanelor aflate în proximitatea cisternelor.

„Din păcate, există intervenţii cu risc. Dacă doriţi intervenţii cu risc zero la pompieri, înseamnă că nu înţelegem despre ce vorbim. Vorbim de foc, de explozii şi de probleme. Nu ai cum să spui că ‘am zero risc la pompieri’. Da, se minimalizează riscul la maxim şi una din metodele de minimalizare este introducerea roboţilor şi retragerea unei părţi din pompieri care erau foarte aproape de cisternă”, a declarat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, fiecare intervenţie a pompierilor este analizată ulterior, pentru a descoperi eventuale erori. Potrivit acestuia, jandarmii au cerut presei să nu se apropie de locul exploziei şi a subliniat că, în cazul în care reprezentanţii presei nu ar fi fost îndepărtaţi, aceştia riscau să se numere printre victime.

„Ne-am obişnuit cu acest lucru, că la fiecare chestie întrebaţi dacă va fi anchetat comandantul pompierilor, doctorul Arafat… Este o anchetă pe care o face Parchetul pe partea de impact al incediului respectiv şi al exploziei. Şi dacă Parchetul vrea să audieze pe oricine, are dreptul să cheme pe oricine doreşte. Ce se va face la IGSU este analiza internă pe intervenţie, pentru îmbunătăţirea intervenţiilor de viitor, aşa cum face IGSU la fiecare intervenţie. După fiecare incendiu, acest incendiu se analizează: dacă au fost probleme, dacă a fost ceva. Să vă aduceţi aminte bine, întrebaţi colegii care au fost la faţa locului: ce discuţii au fost şi cu mine, şi cu jandarmii, ca să se îndepărteze. Că puteam să avem şi nişte jurnalişti printre victime, din păcate”, a mai precizat Arafat