Drumuri ÎNCHISE din cauza ninsorilor. Autorităţile NU AU UTILAJE pentru deszăpezire

Trei drumuri judeţene din Vaslui sunt închise circulaţiei din cauza zăpezii, la două zile de la oprirea viscolului în judeţ. Pe două dintre aceste artere autorităţile nu au intervenit încă din cauza numărului redus de utilaje de deszăpezire.

08 ian. 2015, 10:27

DJ 284 Duda Epureni – Ghermăneşti, DJ 247 Codăeşti – Dăpneşti şi DJ 245A Lipovăţ – Bogdana sunt în continuare închise circulaţiei, acestea fiind înzăpezite încă din cursul zilei de marţi din cauza viscolului.

Potrivit Mediafax, pe două din cele trei artere care deservesc mai multe comunităţi nu s-a intervenit încă, urmând ca utilajele de deszăpezire să intre pe aceste drumuri în cursul zilei de joi.

„Pe drumul Lipovăţ – Bogdana se va lucra astăzi (n.r.-joi) cu o autofreză care a acţionat până acum în zona Bârladului (n.r. -sudul judeţului), iar pe sectorul Codăeşti – Dăneşti se va intra după ce se va repara utilajul de deszăpezire repartizat în acea zonă. Pe cel de-al treilea drum închis circulaţiei, Duda Epureni – Ghermăneşti, se acţionează pentru înlăturarea blocajelor create de viscol. Utilajele de deszăpezire pe care le avem trebuie să le împărţim pe toate drumurile judeţene, iar intervenţiile se fac etapizat, în funcţie de categoria de folosinţă a arterelor”, a declarat, joi, directorul SC LDP SA Vaslui, Adrian Cotigă.

Administrația Națională de Meteorologie /ANM/ a emis, luni, o informare meteo de ger și intensificări ale vântului, care a intrat în vigoare din data de 6 ianuarie și va expira vineri, 9 ianuarie, la ora 10,00. Joi dimineaţă, temperaturile au scăzut dramatic, în Bucureşti fiind minus 19 grade la staţia Băneasa.

Circulaţia trenurilor pe întreaga reţea feroviară se desfăşoară în condiţii de iarnă, iar din cauza temperaturilor scăzute înregistrate la nivel naţional, garniturile pot ajunge la destinaţie cu întârzieri cuprinse între 30 şi 60 de minute.

CFR anunţă că pe reţeaua feroviară interoperabilă nu sunt linii de cale ferată închise, însă din cauza cauza condiţiilor meteo, personalul feroviar verifică componentele infrastructurii (şine, macazuri, linii de contact) în staţii şi în linie curentă, astfel încât să se intervină şi să se remedieze orice posibilă defecţiune tehnică.

Angajaţii companiilor feroviare sunt la dispoziţia călătorilor prin informarea permanentă despre circulaţia trenurilor aflate în grafic, precum şi prin intervenţia cu personal specializat, astfel încât traficul să se desfăşoare în condiţii de siguranţă, pe toate rutele de cale ferată.

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA recomandă călătorilor ca înainte de plecarea la drum să se informeze telefonic la Gara CFR din localitatea de plecare pentru informaţii actualizate despre mersul trenului cu care intenţionează să călătorească (link situație actualizată: http://cci.cfr.ro/mt/default.asp).

Numerele de telefon de la stațiile CFR sunt publicate pe www.cfrcalatori.ro, la secțiunea Info Utile/Informații Telefonice.

De asemenea, pasagerii care doresc să renunţe la călătorie vor primi, la cerere, contravaloarea biletelor/călătoriilor pentru parcursul neefectuat.

GER ARCTIC în mai multe zone din ţară. A fost CEA MAI GEROASĂ DIMINEAŢĂ de SF. Ion din ultimii 50 de ani

HARTA TEMPERATURILOR RESIMŢITE

 HARTA STRATULUI DE ZĂPADĂ

PROGNOZA METEO. Joi, temperaturile mai cresc puţin, -12 grade vor fi la amiază în Transilvania, şi chiar -1 în sud-vestul ţării, dar dimineaţa tot geroasă rămâne, ca şi noaptea următoare, când din nou minimele scad sub -20 de grade în depresiuni. Dar ziua va fi destul de plăcută ca aspect, cu mult soare şi fără vânt agitat. Cât despre precipitaţii, apar abia după căderea nopţii, ninsori în nord şi centru şi mixte favorizând poleiul în sud-vest.

VREMEA IN BUCURESTI. Ziua de joi rămâne vreme deosebit de rece, maxima zilei abia atinge -8…-6 grade, noaptea vor fi din nou temperaturi sub limita gerului, dar măcar ne vom bucura de soare întreaga zi şi nici vântul nu va avea vreo răbufnire nervoasă şi rămâne calm.

PROGNOZA METEO. Vineri va fi ger în sudul, estul şi centrul ţării, apoi temperaturile cresc şi se apropie de normele perioadei, -5 grade vor fi în câteva localităţi din centrul şi sud-estul ţării, în timp ce în regiunile sudice se ating chiar şi 7 grade la amiază. Însă nu va fi o zi frumoasă ca aspect, norii acoperă cerul în mare parte din ţară, predomină ninsorile în Maramureş, Transilvania, nordul Moldovei şi zona de munte, iar în rest vor fi precipitaţii mixte, favorizând depuneri de polei, la început în vestul ţării, iar noaptea şi în est şi sud-est. Mai mult, şi vântul se intensifică în majoritatea regiunilor, iar la munte suflă puternic, viscolind sau spulberând zăpada. Dar noaptea termometrele nu vor mai indica temperaturi sub limita gerului, încălzirea anunţată pentru weekend se resimte deja.

VREMEA IN BUCURESTI. Vineri, temperaturile mai cresc, -2…-1 grad vor indica termometrele la amiază, iar în noaptea următoare abia dacă mai pierd 1 grad, căci cerul se anunţă acoperit de nori şi trecător aşteptăm precipitaţii mixte şi polei, iar vântul suflă şi el destul de sprinten.

PROGNOZA METEO. Sâmbătă, încălzirea continuă şi la amiază vremea devine chiar uşor mai caldă decât ar trebui în această perioadă din an, maximele trec de limita îngheţului şi la amiază vor fi între 0 grade în depresiuni şi 8 grade în sud-estul ţării. În jumătatea de vest a ţării, norii stau adunaţi şi lasă precipitaţii, mai ales ploi, iar în rest mai răzbate şi soarele şi numai izolat plouă puţin şi slab. La munte sunt şi lapoviţe sau ninsori, pe alocuri se depune polei, iar vântul suflă tare pe creste, dar are şi în sud câteva rafale mai puternice.

VREMEA IN BUCURESTI. Sâmbătă, la prânz vor fi 6…7 grade în termometre, cu nori, dar şi puţin soare şi doar în primele ore sunt condiţii pentru precipitaţii slabe, ploaie sau lapoviţă.

PROGNOZA METEO. Duminică, încălzirea vremii continuă, mai ales în sudul şi sud-estul ţării, iar vremea devine caldă pentru această perioadă în întreaga ţară, cu maxime la amiază între 2 şi 13 grade. Dar norii se adună tot mai mulţi şi spre seară şi în noaptea următoare precipitaţiile, în extindere dinspre vest – nord-vest, cuprind toate regiunile. Predomină ploile, iar vântul se intensifică şi el în cea mai mare parte a ţării. Iar în primele zile din săptămâna ce urmează precipitaţiile sunt în continuare prezente la nivel local, iar temperaturile scad puţin luni – marţi, apoi cresc din nou, deci nu se mai anunţă vreo răcire serioasă care să aducă din nou ger în ţara noastră.