Drumuri naţionale BLOCATE din cauza zăpezii şi a viscolului. Vezi unde nu se circulă VIDEO

Traficul este întrerupt, duminică noaptea, pe 12 drumuri naţionale secundare din judeţele Botoşani şi Vaslui, pe alte patru drumuri din Caraş Severin, Iaşi şi Timiş se circulă greu. Din cauza viscolului puternic, zeci de oameni au rămas înzăpeziţi în nordul Moldovei şi a fost nevoie de intervenţia autorităţilor pentru a fi duşi la adăpost. Cea mai gravă situaţie este în Botoşani, Vaslui şi Suceava.

16 dec. 2012, 06:48
Drumuri naţionale BLOCATE din cauza zăpezii şi a viscolului. Vezi unde nu se circulă VIDEO

UPDATE 22.00 Traficul este oprit pe următoarele tronsoane de drumuri naţionale:

  • DN29 Botoşani – Manoleasa – Prut (judeţul Botoşani);
  • DN29A Dorohoi – Rădăuţi – Prut (judeţul Botoşani);
  • DN29A Vârful Câmpului – Dorohoi (judeţul Botoşani);
  • DN29C Cucorani – Bucecea (judeţul Botoşani);
  • DN29D Botoşani – Ştefăneşti (judeţul Botoşani);
  • DN24 Vaslui (judeţul Vaslui) – Iaşi (judeţul Iaşi);
  • DN24C Santa Mare – Rădăuţi – Prut (judeţul Botoşani);
  • DN17A Dorneşti – Bălcăuţi (judeţul Suceava);
  • DN2F Vaslui – Bacău (judeţul Vaslui);
  • DN29B Botoşani – Dorohoi (judeţul Botoşani);
  • DN29E Ştefăneşti – Stânca (judeţul Botoşani);
  • DN24B Crasna – Huşi (judeţul Vaslui).

De asemenea, traficul autovehiculelor se desfăşoară îngreunat pe următoarele tronsoane de drumuri naţionale:

  • DN57 Nicolint – Oraviţa (judeţul Caraş-Severin);
  • DN24C Vânători – Bivolari (judeţul Iaşi);
  • DN28 Iaşi – Albiţa (judeţul Iaşi);
  • DN59C Jimbolia – Comloşu Mare (judeţul Timiş).

De asemenea, menţionăm că a fost restricţionat traficul pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone pe următoarele drumuri naţionale:

  • DN 28 Iaşi – Albiţa;

UPDATE 15.30 O operaţiune de salvare la care participă inclusiv militari a fost întreprinsă în judeţul Botoşani pentru a se ajunge în localitatea Săveni, unde două femei care au născut se află în stare critică.

UPDATE 14.55 Traficul greu a fost restricţionat, duminică după-amiază, pe nouă sectoare de drum naţional din judeţul Suceava, nouă drumuri judeţene şi 54 de drumuri comunale sunt înzăpezite, iar Aeroportul „Ştefan cel Mare” din Suceava nu este operaţional.

UPDATE 14.00 13 drumuri judeţene din Iaşi erau blocate, duminică la prânz, din cauza ninsorilor abundente şi a viscolului puternic. Inspectoratul Şcolar Iaşi  a decis ca luni toate şcolile din mediul rural să fie închise.

Potrivit unui comunicat transmis, duminică la prânz, de conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, un număr de 13 drumuri judeţene sunt blocate, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Astfel, drumurile blocate sunt: DJ281C Blăgeşti – Todireşti – Cotnari, DJ282F Vlădeni – Andrieşeni, DJ281 Sticlăria – Sireţel – Lespezi, DJ282D Ruginoasa – Heleşteni, DJ248A Iaşi – Domniţa – Ţibăneşti, DJ244D Ciorteşti – Dolheşti, DJ244F Grozeşti – Bohotin – Moşna, DJ282 Iaşi – Gropniţa – Bulbucani, DJ208I Blăgeşti – Criveşti – Vânători, DJ244G capăt DN28 – Cozmeşti, DJ282C Vlădeni – Plugari, DJ208L Paşcani – Mirosloveşti, DJ246 Scânteia – Ipatele – Mironeasa.

UPDATE 13.50 Zeci de persoane rămase înzăpezite în maşini, pe DN 24 Vaslui – Iaşi, au fost preluate, duminică la prânz, şi transportate la Primăria Soleşti, după aproximativ patru ore în care au stat blocate în nămeţi, autorităţile vasluiene urmând să facă o nouă verificare a autovehiculelor izolate.

UPDATE 13.45 Peste 50 de localităţi din judeţul Vaslui sunt fără energie electrică, duminică la prânz, din cauza viscolului şi a ninsorii abundente, care au provocat ruperea cablurilor de distribuţie a energiei electrice, cele mai afectate zone fiind în nord-vestul şi estul judeţului.

UPDATE 12.40 Din cauza înzăpezirii liniei de cale ferată Vereşti – Botoşani, un automotor (vagon cu 90 de locuri) de pe ruta Vereşti – Botoşani a fost readus în staţia Vereşti, iar cei 22 pasageri au fost preluaţi de un tren cu locomotivă şi au fost duşi la destinaţie.

UPDATE 11.50 În Vaslui, vântul bate şi cu viteze de 100 km/h. Echipaje de jandarmi care au plecat în ajutorul celor blocaţi au rămas şi ele înzăpezite. Oamenii rămaşi între nămeţi au fost luaţi din drum cu autocare ale FC Vaslui, cu sprijinul celor de la un club de off-road din Vaslui.

UPDATE 11.40 Multe primării au rămas fără motorină pentru utilajele de deszăpezire, care nu mai pot interveni în zonele afectate de căderile abundente de zăpadă şi de viscol. Ministerul de Interne a convocat o şedinţă a comandamentului de iarnă la ora 17.00.

„Având în vedere prognoza meteo, am convocat din nou comandament de iarnă pentru a stabili noi măsuri pentru zonele afectate, mai ales BT, SV şi VS. Am atras atenţia Consiliilor Judeţene să asigure aprovizionarea cu motorină. Cine nu îşi face datoria, trebuie să înţeleagă că încalcă legea. Am avertizat pe toată lumea să aibă stocuri pentru încălzire şi pentru combustibil. Ieri după-amiază au fost drumurile deschise, primarii aveau datoria să-şi facă aprovizionarea. Există staţii de combustibil foarte multe şi aveau datoria să-şi facă aprovizionarea. Vom reorganiza toate forţele, toate utilajele”, a declarat, la România TV, ministrul de interne Mircea Duşa.

UPDATE 11.10 În judeţul Botoşani au ajuns mai multe freze din judeţele învecinate, unde problemele din cauza ninsorii şi a zăpezii nu sunt atât de mari. De asemenea, prefectul judeţului Botoşani, Costică Macaleţi, a declarat că va apela la ajutorul armatei pentru a interveni în zonele izolate. „Voi scoate două autocamioane din unităţi să intervin la Săveni, unde este un viscol extraordinar de puternic şi dacă treci cu freza, omătul este pus la loc. Voi scoate două autocamioane să salvez un pacient de la Săveni, să fie adus la un spital din Botoşani. Este vorba despre o femeie gravidă”, a spus prefectul botoşănean. Acesta a precizat că au mai fost maşini blocate la Horodiştea, unde oamenii rămaşi în drum au fost duşi la şcoli, unde au primit ceai, mâncare şi adăpost.

UPDATE 10.50 În Albeşti, judeţul Vaslui, se încearcă scoaterea unui bolnav dependent de oxigen, care are probleme din cauză că a rămas fără curent electric. Autorităţile locale îl vor scoate până la o ambulanţă care să-l transporte la spital.

UPDATE 10.40
Pe autostrăzile Bucureşti – Piteşti (A1) şi Bucureşti – Ploieşti (A3) sunt porţiuni acoperite cu zăpadă, în timp ce pe Bucureşti Constanţa (A2) sunt zone acoperite parţial cu lentile de gheaţă-

UPDATE 10.20 Trenurile înregistrează şi ele întârzieri din cauză că pe unele tronsoane se circulă cu viteză redusă, potrivit directorului general al CFR Călători, Ştefan Roşeanu. „Nu există niciun tren blocat. În zona de nord, în special în judeţul Botoşani, sunt mici probleme, dar căutăm soluţii pentru a nu fi nevoiţi să anulăm vreun tren”, a spus oficialul CFR Călători.

UPDATE 10.13 În judeţul Suceava, opt drumuri judeţene şi un drum comunal sunt închise parţial pentru a se interveni cu utilaje de deszăpezire, potrivit prefectului Florin Sinescu. Există şi zone în care s-au semnalat defecţiuni la sistemul de alimentare cu energie electrică (în Siret, Dolhasca, Părhăuţi, Hreaţca, Grăniceşti, Gălăneşti, Grămeşti, Hânţeşti, Rotunda, Basarabi, Budeni, Costişa, Dorneşti şi Frătăuţii Vechi). „Sunt 15 deranjamente colective, adică aproximativ 500 de gospodării fără energie electrică”, a precizat prefectul Florin Sinescu.

UPDATE 10.10 Ministrul de Interne Mircea Duşa a declarat, la România TV: „Se întâmplă ce spuneam când le-am atras atenţia prefecţilor să ia măsuri. În Vaslui, Botoşani şi Suceava sunt probleme din cauza viscolului. Sunt disponibilizate suficiente utilaje, dar până se opreşte viscolul intervenţia este mai greoaie. Am atras atenţia cetăţenilor să nu se aventureze, dar oamenii riscă”.

„Cei care au rămas blocaţi au fost transportaţi la primării şi cazaţi. Am trimis dirijat din judeţele apropiate toate utilajele pentru a interveni în judeţele cu probleme, în special în Botoşani”, a precizat Mircea Duşa

UPDATE 10.00 Două microbuze pline cu călători sunt blocate în nămeţi între Vaslui şi Iaşi.

UPDATE 09.05 Autorităţile din Vaslui au decis închiderea DN 24 A Vaslui – Iaşi, potrivit România TV. Zeci de maşini au rămas blocate în zonă, prefectul judeţului Vaslui solicitând intervenţia armatei.

La ieşirea din Vaslui spre Iaşi au fost instalate filtre care nu permit maşinilor să-şi continue drumul, deoarece pe DN 24A deja sunt blocate zeci de maşini. Prefectul judeţului a fost în zonă pentru a discuta cu cei blocaţi în nămeţi şi toate utilajele se concentrează pe deblocarea acestui drum. S-a solicitat, de asemenea, intervenţia armatei, de la Huşi fiind aşteptată o maşină de mare tonaj şi 15 soldaţi pentru a interveni pe DN 24A.

Potrivit unul comunicat al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, la ora 8.00 circulaţia era întreruptă pe patru drumuri naţionale din Botoşani, judeţ în care situaţia este cea mai gravă:

– DN 24C Santa Mare-Rădăuţi Prut; imposibilitatea de a acţiona din cauza viscolului puternic;

– DN 29 Botoşani-Manoleasa Prut; imposibilitatea de a acţiona din cauza viscolului puternic;

– DN 29A Dorohoi – Rădăuţi Prut; imposibilitatea de a acţiona din cauza viscolului puternic;

– DN 29 D Botoşani-Ştefăneşti;  imposibilitatea de a acţiona din cauza viscolului puternic.

Tot în judeţul Botoşani, 19 drumuri judeţene sunt impracticabile, din cauza zăpezii, iar în judeţul Vaslui sunt blocate două drumuri judeţene.

Zeci de şoferi au rămas înzăpeziţi pe mai multe tronsoane de drumuri naţionale şi judeţene. Iar în localitatea Băluşeni Noi, din Botoşani, un bărbat a fost găsit în zăpadă, inconştient.

Printre cei rămaşi blocaţi între nămeţi se numără şi Sorin Clim, şeful Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Botoşani. Acesta se află undeva între localităţile Mitoc şi Avrămeni, după ce a participat la o operaţiune de salvare a unul copil opărit care a trebuit să fie salvat cu elicopterul dintre nămeţi. Maşina în care se află Sorin Clim a rămas blocată, cu toate că avea în faţă utilaje de deszăpezire.

Pentru ajutorarea celor care au rămas blocaţi între nămeţi au intervenit şi pompierii, care au scos dintre nămeţi 55 de persoane şi le-au dus la şcoli sau cămine culturale unde li s-a pus la dispoziţie ceai cald şi mâncare.

Şi în judeţul Suceava traficul a fost un coşmar din cauza ninsorii abundente şi a viscolului. Vântul bate cu putere la rafale cu aproape 80 de kilometri la oră. La această oră, în judeţul Suceava nu au fost raportate drumuri închise, drumarii fiind pe traseu, dar nu este exclus ca acest lucru să se întâmple mai târziu, activitatea de deszăpezire fiind zădărnicită de viscolul care aduce toată zăpada de pe câmp pe carosabil, reducând, totodată, vizibilitatea.

Traficul este restricţionat pentru vehiculele cu masă totală mai mare de 7,5 tone în următoarele zone:

– DN 59 Moraviţa – punctul de frontieră;

– DN 59A Jimbolia – punctul de frontieră.

Se circulă cu dificultate pe DN 57 Nicolint – Oraviţa, DN 59C Jimbolia – Comlosu Mare şi DN 57A, km 16+000-km 25+000.

Potrivit CNADNR, în noaptea dinspre sâmbătă spre duminică s-a acţionat cu un număr de 934 autoutilaje şi au fost răspândite 6.613,56 tone de materiale antiderapante pe sectoarele de drumuri naţionale unde au fost întregistrate precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Meteorologii au emis atenţionare COD GALBEN de precipitaţii abundente, intensificări ale vântului, viscol şi polei pentru toată ţara. Avertizarea este valabilă până luni la ora 10.00.
      
CNADNR-SA roagă participanţii la trafic ca în perioada următoare să respecte cu maximă atenţie restricţiile de viteză specifice sezonului, să adapteze viteza de deplasare la condiţiile meteo-rutiere existente şi să echipeze vehiculele adecvat (cauciucuri de iarnă, lanţuri, lopată), etc.

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Romania S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 sau accesând pagina de internet: www.cnadnr.ro/Situatia Drumurilor Nationale.