Duşa despre oferirea de grade militare în schimbul donaţiilor: Nu mi se pare corect

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a declarat, luni, că nu i se pare corect să se ofere grade în armată contra donații și că statul român este cel care trebuie să asigure finanțarea ministerului.

27 iul. 2015, 10:41
Duşa despre oferirea de grade militare în schimbul donaţiilor: Nu mi se pare corect

Întrebat ce părere are despre inițiativa legislativă prin care se propune acordarea de grade în armată cetățenilor care fac donații în acest domeniu, Dușa a spus: „Nu mi se pare corect”.

Citeşte şi: Ministrul Mircea Duşa: Bugetul Apărării nu scade după rectificarea bugetară

Ministrul Apărăii a adăugat că nu a analizat încă acest proiect legislativ.

„Eu cred că statul român trebuie să asigure finanțarea Ministerului Apărării și că un asemenea proiect de lege cu donații pentru armată, sigur, e bun, orice inițiativă…

Încă nu am analizat-o, când va veni la minister pentru analiză ne vom exprima punctul de vedere. Armata României este cea mai apreciată instituție a statului român de către populație și consider că statul trebuie să facă eforturile necesare pentru finanțarea ei”, a spus Dușa, la sediul central al PSD.

Şi vicepremierul Gabriel Oprea a fost întrebat despre acest proiect legislativ, acesta precizând că gradele militare se acordă în condiţii foarte clare, stabilite de lege şi că nu e de acord ca „în schimbul donaţiilor să primeşti grade militare”.

Citeşte şi: Vicepremierul Oprea salută promulgarea legii pensiilor militare de stat

„Nu am văzut acest proiect. E foarte clar stabilit în legislaţie cum se acordă gradele militare. Gradele militare în rezervă, cele onorifice se acordă de ministrul Apărării Naţionale, de şeful Statului Major în anumite condiţii. Se acordă în funcţie de vechime, vârstă, studii.

Românii au mare încredere în Armată. Oricine poate ajuta armata sub diferite forme, se face peste tot in lume. Nu e cu cens, nu se acordă gradele militare decât în anumite forme foarte clar stabilite de lege şi regulamentele militare.

Nu sunt de acord ca cetăţean să primeşti în schimb grade militare pentru donaţii. Se dau în condiţii clar stabilite de lege”, a precizat Gabriel Oprea.