Duşa: Operaţionalizarea scutului antirachetă până la finalul anului, esenţială în noul context strategic

Operaționalizarea facilității antirachetă de la Deveselu face parte dintr-un proiect complex, iar operaționalizarea sa până la finalul acestui an, în parametrii agreați, este esențială în noul context strategic și în vederea integrării în cadrul proiectului NATO de apărare antirachetă, a declarat, marți, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o la sediul ministerului cu ambasadorul SUA la București, Hans Klemm.

13 oct. 2015, 15:53
Duşa: Operaţionalizarea scutului antirachetă până la finalul anului, esenţială în noul context strategic

Potrivit unui comunicat de presă remis de către Ministerul Apărării Naționale (MApN), cei doi oficiali au discutat despre situația actuală de securitate din regiune, relațiile dintre România și SUA în domeniul apărării, desfășurate în cadrul Parteneriatului strategic, măsurile de asigurare în context bilateral și aliat, adaptarea strategică a Alianței în perspectiva viitorului Summit NATO de la Varșovia, precum și despre extinderea contactelor româno-americane la nivel politico-militar.

„Parteneriatul Strategic bilateral reprezintă una dintre direcțiile principale ale politicii de apărare a țării noastre, dar și o dovadă a angajamentului ferm al României ca aliat de încredere al SUA”, a precizat Dușa.

Rusia cere României şi SUA să renunţe la scutul antirachetă „cât nu este prea târziu”

Ministrul Apărării Naționale a apreciat decizia SUA de a se implica activ, „printr-o prezență consistentă a forțelor militare americane în regiune” în implementarea măsurilor de asigurare care vizează întărirea securității statelor aliate din flancul estic al Alianței.

„Doresc să folosesc acest prilej și să exprim mulțumiri pentru sprijinul constant al SUA și pentru importanta contribuție americană cu personal la încadrarea posturilor multinaționale din cadrul structurilor NATO de comandă-control din București. Această contribuție are un impact deosebit în plan strategic”, a mai spus Mircea Dușa, citat în comunicat.

Un alt subiect abordat a fost, potrivit MApN, viitorul Summit de la Varșovia care, în opinia ministrului Dușa, ar trebui să aibă ca element central dezbaterea adaptării strategice a NATO pe termen lung.

„Pentru a obține efectul dorit, o postură eficientă de apărare și descurajare trebuie să asigure o prezență militară aliată vizibilă și persistentă pe flancul estic, concepută pe termen lung. Susținem, totodată, dezvoltarea infrastructurii necesare dislocării rapide a forțelor aliate, inclusiv prin implementarea proiectelor cu finanțare din fonduri comune ale NATO”, a susținut ministrul Dușa.